09.04.2026 14:19 / Güncelleme: 14:56

Özgür Özel belgesini gösterdi: Ara seçime karşı çıkan AKP, 2002'de ara seçim talep etmiş

CHP Lideri Özgür Özel, "Gündemimde ara seçim yok" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a verdiği yanıtta, "Mesela ‘Gündemimizde ara seçim yok’ deseydi 2002 yılında parlamento, Erdoğan milletvekili olamıyordu" diyerek AKP'nin kanun teklifini gösterdi.

Özgür Özel belgesini gösterdi: Ara seçime karşı çıkan AKP, 2002'de ara seçim talep etmiş

Fotoğraf: CHP

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "ara seçim" gündemiyle siyasi parti liderleriyle görüşmeleri sürüyor. Özel bugün İYİP genel merkezinde Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu'nu ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Gündemimizde ara seçim yok" sözlerine yanıt veren Özel, 2002 yılında Meclis aynı şeyi söyleseydi Erdoğan'ın milletvekili olamayacağını hatırlattı. Özel, dönemin AKP Kocaeli Milletvekili Vecdi Gönül'ün, 21 Haziran 2002 günü ara seçim yapılması talebiyle AKP Grubu adına kanun teklifi verdiği belgeyi paylaştı.

"Türkiye'nin sandığa ihtiyacı var"

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Özel, "Biz ‘Gelin, bir an önce erken seçime gidelim. Erken seçim istiyoruz. Geçim yoksa seçim var. Kararı millet versin’ dedik. Bundan kaçıyorlar. Biz erken seçim talebini dillendirmeye devam ediyoruz" dedi.

Bunun yanı sıra operasyonların yapıldığı yerel yönetimlerde de seçim istediklerini belirten Özel, "Yerellerde ‘Hodri meydan’ dedik. ‘Aydın’da, koyalım sandığı aydınlık karar versin’ dedik. Adana’da, Antalya’da, İstanbul’da, Bayrampaşa’da, Gaziosmanpaşa’da… Son örneği de Bursa’dır. Bursa’da belediye mecelisinde aday dahi çıkarmıyoruz. Onları rezillikleriyle, haramilikleriyle baş başa bırakıyoruz… Bu kapsamda Türkiye'nin bir sandığa ihtiyacı var" diye konuştu.

Özel şöyle devam etti: "Diyorlarsa ‘Erken genel seçim’, zaten bugünden hazırız, dünden razıyız. Diyorlarsa ‘Erken genel seçim. Biz öne alıyoruz, siz de belediyeleri koyun.’ Bütün belediyelerde erken genel seçime razıyım, erken yerel seçimle genel seçimi birlikte yapmaya da razıyız. Hodri meydan!"

Ara seçim mesajı: "Anayasa buz gibi ortada"

Ara seçim tartışmalarıyla ilgili de konuşan Özgür Özel, şunları söyledi:

"Ara seçim meselesini 31 Mart günü Bursa darbesi yapıldığında söylemiştim. Diyorlar ki ‘Özgür Özel, 22 milletvekili istifa ettirecek.’ Bu ilk 30 ay içerisinde gidilebilecek bir yoldu. Bu vaktiyle de Türkiye’de konuşuldu. 30 ay geçti arkadaşlar. ‘22 milletvekili istifa edecek, biz bunların bazılarını kabul edeceğiz, bazılarını etmeyeceğiz. Hem ara seçim yaptırmayacağız, hem CHP güç kaybedecek’ deyip bizim kararlılığımızı ve seçmenin bu işe inancını kırmaya çalışıyorlar. Oysaki Anayasa 78, böyle buz gibi ortada. Ağrı Dağı gibi duruyor orada. Diyor ki, ‘30 ay geçtikten sonra boşalan milletvekillikleri için ara seçim yapılır.’ 'Yapılabilir' demiyor."

Erdoğan'a belgeli yanıt

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yanıt veren Özel, belge göstererek şunları dile getirdi:

"Erdoğan ‘Gündemimde ara seçim yok’ dedi ya. Mesela ‘Gündemimizde ara seçim yok’ deseydi 2002 yılında parlamento, Erdoğan milletvekili olamıyordu. Mevcudiyetini, varlığını bir ara seçime borçlu olan Erdoğan’a söylüyorum. Diyor ki, ‘Gündemde ara seçim yok, ara seçim istemeyi gündem dayatma'. Elimdeki belgeyi ilk kez sizlerle paylaşıyorum. 21 Haziran 2002 günü. Sayın Vecdi Gönül, Kocaeli Milletvekili AK Parti’nin. AK Parti’nin muhalefette olduğu 10 ayın beşinci, altıncı ayında. Genel gerekçeyi uzun uzun anlatıyor. Diyor ki ‘Seçimden 30 ay geçti, ara seçim zorunlu. 11 bölgede milletvekili boşaldı, ara seçim zorunlu. Milletin sesini duyurması, boşlukları doldurması lazım. Bir an önce ara seçime gidilmelidir’ diyor. Erdoğan’ın Genel Başkanı olduğu, AK Parti Kocaeli Milletvekili, grubu adını ara seçim talebinde bulunuyor. Benim bir haftadır anlattığım bütün gerekçelerle. ‘Anayasa buz gibi ortada’ diyor. Bu ara seçim niye yapılmıyor? Çünkü Sayın Bahçeli temmuz ayında ‘Hadi bakalım 3 Kasım’da erken seçim’ dedi diye yapılmıyor. Ve işte o erken seçim, bu ara seçimin yapılmasını kesiyor. O yüzden ara seçim yapmak, erken seçim talebini ortadan kaldırmaz. Erken seçim yapıldığında ara seçimin takvimi durur, talebi gereksiz hale gelmiş olur. Ama bir iktidar erken seçimden kaçıyorken, anayasaya göre mutlak yapılması emredilen ara seçim turnusol kağıdıdır."

Özgür Özel'in gösterdiği AKP'ye ait ara seçim talebi belgesi

Özgür Özel'in gösterdiği AKP'ye ait ara seçim talebi belgesi

Numan Kurtulmuş'a yanıt

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un ara seçim ile ilgili açıklamalarına cevap veren Özel, şunları söyledi:

"Sayın Erdoğan'ın ‘Böyle bir şey gündemimizde yok’ demesi Meclise hakarettir, kendi partisi dahil. Numan Bey buna bir balans ayarı yapmış. Diyor ki ‘İç tüzük ve anayasanın amir hükümleri açık’. Yani bu arada seçimin bir zaruret olduğu, anayasal zaruret olduğu ortada. ‘Ama ben taraf değilim’ diyor. Ben de diyorum ki ‘Tarafları bir araya getir. Ya da demokrasiden yana, anayasaya uymaktan yana taraf ol.'"

Özel, ara seçim gündemiyle Meclis Başkanı Kurtulmuş ile ne zaman görüşeceğinin sorulması üzerine, "Toplam 13 genel başkan şimdiye kadar planlandı. Sayı daha da artabilir. Pazar günü dahi görüşmelerim var. Pazartesi günü tamamlanırsa, salı günü için isteyebiliriz ya da birkaç gün sonra ama çok geçe bırakmayı düşünmüyoruz" dedi.

Ümit Erkol'ın gözaltına alınmasına tepki

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol'un İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında gözaltına alınmasına ilişkin bir soruya yanıt veren Özel, şunları kaydetti:

"Ankara İl Başkanımız, İzmir’deki kooperatif davasında kendinin bilirkişi raporunda adı geçiyordu. Adının geçtiği husus şu: Kooperatifte bir dönem yöneticilik yapmış. 11 isimle birlikte adı geçiyor. 7 artı dört 11 isimle birlikte adı geçiyor. Tahmin ediyoruz o konuda görüşüne başvurulacak. Ben Ümit Başkan’ın ifadesine başvurulduktan sonra kendisinin görevinin başına döneceğini ümit ediyorum."

Ömer Ekşi'nin gözaltına alınması: "Yakından takip ediyoruz"

Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi'nin gözaltına alınmasını da değerlendiren Özel, "Bornova Belediye Başkanımızla ilgili de bir başka dosyaya müzahir olarak bir kişinin belediyede üç ay süreyle birkaç gün dışında görevine devam etmeksizin maaş alması gibi hiçbirimizin kabul edemeyeceği bir durum vardı ortada. Belediye başkanımız haberdar olduğunda iç denetim başlatmıştı. Ayrıca da kendisini belediye başkanı doğrudan sorumlu olmadığı halde, oluşmuş olan bir kamu zararı varsa, işte üç aylık maaş. Onu kendi cebinden karşılayacağını söyleyip, üzüntülerini ifade etmişti. O konuyla ilgili bilgisine başvurulduğu anlaşılıyor. Yakından takip ediyoruz mevzuyu" diye konuştu.

Dervişoğlu: Seçimin her türlüsüne evet

İYİP Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Ben en başından itibaren Türkiye'nin yönetilemediğine işaret ederek Türkiye'nin erken genel seçime ihtiyaç duyduğu kanaatimi paylaşıyorum kamuoyuyla. Erken seçim talebinin gündeme gelmesi halinde ara seçim talebi otomatik olarak ortadan kalkıyor" ifadelerini kullandı.

Dervişoğlu, "Ara seçim için oylama olursa oyunuz ne olur" sorusuna "Seçimin her türlüsü için evet oyu kullanırız" yanıtını verdi.

(Politika Servisi)
09.04.2026 13:03

TR-YÖS için geri sayım: Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı hangi gün, saat kaçta?

Türkiye'de üniversite okumak isteyen binlerce adayın beklediği TR-YÖS/1 sınavı için tarih belli oldu. Sınav saat kaçta, kaç soru sorulacak ve kimlik kartı olmayanlar ne yapacak?

TR-YÖS için geri sayım: Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı hangi gün, saat kaçta?

Fotoğraf: Andy Barbour/Pexels

09.04.2026 03:02

İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçecek gemilere mayınlara karşı alternatif rota açıkladı

İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş planlayan gemilere mayınlara karşı alternatif rota açıkladı. Açıklamada mayınlarla çarpışma riskine karşı İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri ile koordinasyon sağlanması istendi.

İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçecek gemilere mayınlara karşı alternatif rota açıkladı

Fotoğraf: AA

09.04.2026 10:46 / Güncelleme: 10:56

Everest Dağı'na tırmanan ilk Amerikalı dağcı Jim Whittaker hayatını kaybetti

Dünyanın en yüksek noktasına tırmanan ilk Amerikan vatandaşı olarak tarihe geçen dağcı Jim Whittaker, 97 yaşında Washington’daki evinde yaşamını yitirdi.

Everest Dağı'na tırmanan ilk Amerikalı dağcı Jim Whittaker hayatını kaybetti

Temsili görsel | Fotoğraf: Pexels

09.04.2026 09:31 / Güncelleme: 09:38

İran'dan ateşkesi sonlandırma tehdidi: Lübnan'a yönelik saldırılar durdurulmazsa karşılık vereceğiz

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’in Lübnan'a yönelik saldırıları derhal durdurmaması halinde karşılık vereceklerini açıkladı.

İran'dan ateşkesi sonlandırma tehdidi: Lübnan'a yönelik saldırılar durdurulmazsa karşılık vereceğiz

Fotoğraf: AA

09.04.2026 14:18

Sosyal Hizmetler Teklifine tepki: 'Suça sürüklenen çocuk gerçeği görmezden geliniyor'

Sosyal Hizmetler Kanun teklifiyle ilgili TBMM’de partisi adına kürsüye çıkan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’den sert tepki, “Çocukları suça iten sistemi değil, mahremiyeti hedef alıyorsunuz”

Sosyal Hizmetler Teklifine tepki: “Suça sürüklenen çocuk gerçeği görmezden geliniyor”

Fotoğraf: Michał Parzuchowski/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!