3-9 Nisan günlerinde savaşlara karşı barışın sesi ODTÜ‘den yükseliyor
ODTÜ öğrencileri, 3-9 Nisan tarihleri arasında “Savaşlara karşı barışın sesini ODTÜ’den yükseltiyoruz” şiarıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Program kapsamında emperyalist saldırganlığa ve NATO politikalarına karşı mücadele tartışılacak.
Fotoğraf: Evrensel
Baran Acar
Ankara- ODTÜ öğrencileri 3 Nisan cuma günü emperyalist saldırganlığa karşı yaptıkları yürüyüşte, 3-9 Nisan günlerini “Savaşlara karşı barışın sesini ODTÜ’den yükseltiyoruz” şiarıyla etkinlikler yaparak geçireceğini duyurdu.
Ortadoğu’da artan emperyalist-siyonist saldırganlık vesilesiyle “Savaşlara karşı barışın sesini ODTÜ’den yükseltiyoruz” şiarıyla toplanan ODTÜ öğrencileri, ilk olarak cuma günü ODTÜ Devrim Stadyumu’na yürüyüş gerçekleştirdi. Fizik bölümü çimlerinde toplanan öğrenciler, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Emperyalistler, iş birlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın” sloganlarıyla Devrim Stadyumu’na yürüdü. Öğrenciler savaşların daha fazla yağma, talan ve sömürü için emperyalist güçler tarafından çıkarılıp halkların birbirine karşı kışkırtıldığını haykırdı.
“Emperyalistler, iş birlikçiler 6. Filo’yu unutmayın”
Devrim Stadyumu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bölgede savaşların en yoğun olduğu dönemlerden birinden geçtiklerini ve ABD’nin başını çektiği emperyalist güçlerin dünyayı kendi amaçlarına göre yeniden dizayn etmeye çalıştıklarını ifade eden öğrenciler, savaşlara karşı barış mücadelesini büyüteceklerini söylediler: “Bugün burada dünyada yükselen savaş çığırtkanlığının toplumsal yaşamın her zerresini hedef alan bir saldırı olduğunu vurgulamak ve bu savaş çığırtkanlığına karşı ODTÜ’den barışın sesini yükseltmek için bir araya geldik. Savaşların geride bıraktığı yıkımlara, bu yıkımların tüm yükünün halkın omuzlarına bırakılmasına, savaşlar yüzünden talan edilen doğaya ve halkın sürüklendiği yoksulluğa karşı sesimizi yükseltmekten vazgeçmeyeceğiz.”
Öğrenciler basın açıklamasının devamında Türkiye’nin egemenlerinin de ABD’nin safına yedeklenerek kendi bölgesel yayılmacı çıkarlarını gözettiğini ve bu sebeple emperyalist savaşların doğrudan içinde olduğunu söylediler. Askeri sanayiye ve silahlanmaya ayrılan bütçenin doğrudan öğrencilerin ve halkın cebinden çalınan ve onlara hiç harcanmayan milyarlarca dolara karşılık geldiği, halkın bilinçli bir şekilde sefalet koşullarında yaşamaya zorlandığı ifade edildi.
“NATO’dan çıkılsın, üsler kapatılsın”
NATO’nun kurulduğu günden bu yana halkların güvenliğini değil, emperyalistlerin çıkarlarını silah zoruyla savunduğunu ifade eden öğrenciler, ittifak bileşeni emperyalistler tarafından Türkiye’nin lojistik bir savaş üssü haline getirildiğini söylediler. Yapılan açıklamada, “Temmuz ayında Ankara’da yapılacak olan NATO Zirvesi ittifakın genişleme stratejileri ile yeni çatışma alanlarını belirleme, halkların boğazından kesilen bütçeleri silah tekellerine aktarma ve emperyalist saldırganlığı savunma maskesi altında meşrulaştırma zirvesidir. Savaşlar dünyasında yapılacak bu zirveye karşı mücadelemizi büyütecek olmak, biz ODTÜ öğrencilerinin önünde en acil ihtiyaç olarak durmaktadır. Savaşın sadece cephelerde değil; sanatta, doğada ve yaşam alanlarımızın her zerresinde yarattığı o yakıcı yıkımı bu bir hafta boyunca her alanda beraber tartışacak, beraber mücadelemizi büyüteceğiz” denildi.
Etkinlikler 9 Nisan akşamına kadar sürecek
Öğrenciler daha sonra “Türkiye’nin NATO’dan ayrılması” ve “Temmuz’daki NATO zirvesine karşı durmak üzere” gerçekleştirecekleri savaş karşıtı günlerin programını duyurdu. Program kapsamında 4 Nisan günü saat 12.00’de Türk Halk Bilimleri Topluluğu “20. Asrın Maceracıları” isimli sokak oyununu gerçekleştirecek. 6 Nisan günü pankart boyama ve döviz atölyesi, ardından da Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun “Savaşmak Doğamızda mı Var?” isimli etkinliği gerçekleştirilecek. 7 Nisan Salı günü Evrimsel Dergisi’nin “Savaşlar Dünyasında Ekolojik Yıkım ve Talan” isimli paneli, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu’nun “Savaş ve Kadın” okuma etkinliği ve Müzik Topluluklarının “Savaş Karşısında Mücadelenin Sahnesi” etkinliği gerçekleşecek. 8 Nisan günü Commune de Cinema, Savaş Karşıtı Kısa Film Gösterimi gerçekleştirecek. 9 Nisan Perşembe günü ise Ekonomi Topluluğu ve Siyaset Bilimi Topluluğu’nun beraber yapacağı emperyalizm paneli ve Eğitim Topluluğu’nun “Eğitim ve Savaş Paneli” gerçekleştirilecek. Aynı zamanda bu günler boyunca Birgün Okur İnisiyatifi Savaş Karşıtı Sergilerini düzenleyecek. Süreç, 9 Nisan akşamı yapılacak olan 1 Mayıs Forumu ile sonlanacak.
8 Nisan’da Türkiye’de antiemperyalist gençlik mücadelesi tartışılacak
Programa ek olarak ODTÜ Emek Gençliği, 8 Nisan’da “Savaşlar Dünyasında Gençliğin Mücadelesi” başlıklı etkinliğini gerçekleştirecek. Almanya’da savaşlara karşı boykot örgütlemiş gençlerin katılacağı etkinlikte; gençliğin mücadelesi, Türkiye, NATO ve bağımlılık ilişkileri ile Türkiye’de anti-emperyalist gençlik mücadelesi tartışılacak.
(Evrensel)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et