Marmara Gölü yeniden su tutuyor, bölge halkı destek bekliyor
Manisa’daki Marmara Gölü, 5-6 yıl aradan sonra yeniden su tutmaya başladı. CHP’li Başevirgen, gölün korunmasının siyaset üstü bir konu olduğunu vurguladı.
Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel
Gözde Tüzer Korkmaz
[email protected]
Manisa’da Marmara Gölü yeniden su tutmaya başladı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, gölü yerinde inceledi ve bölge halkının görüşlerini aldı.
Marmara Gölü’nün 5-6 yıl aradan sonra yeniden su tutması bölge halkı ve yetkililer tarafından memnuniyetle karşılandı. CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, gölün korunmasının siyaset üstü bir konu olduğunu belirterek, “Bu göl tekrar yaşasın, başka bir derdimiz yok” dedi.
Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan ise gölün yeniden su tutmasının tarım ve sulama açısından önemine dikkat çekti. Ziyan, “Gölümüz ne kadar su tutarsa etrafındaki tarım alanları da değer kazanıyor. Sulama kanallarıyla Menemen Ovası’na kadar gölümüzden su temini sağlanıyor, bu yüzden çok önemli” ifadelerini kullandı.
Gölün kuruması halkı olumsuz etkiledi
Marmara Gölü’nün kurumasıyla birlikte bölgedeki ekosistem değişti, balıkçılık ve tarım zarar gördü. Gölün etrafındaki köylerden göçler başladı, 400’e yakın su kuşu bölgeyi terk etti. Kuraklık ve don olayları arttı.
Bölgede yıllardır balıkçılıkla geçimini sağlayan bir kadın, “Biz bu gölden doyuyorduk. Balık tutup kooperatif aracılığıyla herkes faydalanıyordu. Göl kuruyunca mahsullerimiz de zarar gördü. Her taraf kuruyor, üreticiler bitti” dedi. Bir diğer kadın ise, “Balıkçılık bitti, artık tarlada yevmiyeli işe gidiyoruz. Gölün yeniden canlanması bize umut oldu” sözleriyle gölün önemini vurguladı.
Gölü yaşatacak projeler gündemde
Ziyan, Demirköprü ve Gördes Barajları ile göle su temininin sağlanabileceğini belirtti. Ayrıca, Bozdoğan kar suyunun göle ulaştırılması için bir proje hazırlandığını ve yılda 25 milyon metreküp suyun göle pompalanmasının hedeflendiğini söyledi. Gediz Çayı’ndaki fazla suyun da pompa ile göle aktarılabileceği belirtildi.
Başarılı bir geri dönüşün, göl çevresindeki tarım alanlarını ve balıkçılığı yeniden canlandıracağını ifade eden Başevirgen, “İktidar, muhalefet ve belediyeler fark etmez; esas derdimiz Marmara Gölü’nün yaşaması” dedi.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et