26 günlük yavruların kulakları kesildi: Antalya’da köpek üretimine ceza
Antalya’da 26 günlük yavru köpeklerin kulaklarının kesilerek satılması üzerine başlatılan incelemede, ruhsatsız üretim yaptığı belirlenen işletmeye 327 bin 623 TL ceza kesildi.
Fotoğraf: DHA
Antalya’da 26 günlük yavru köpeklerin kulaklarının kesilerek satıl başması üzerine başlatılan incelemede, ruhsatsız üretim yaptığı belirlenen bir işletmeye 327 bin 623 TL idari para cezası uygulandı.
Yaşam hakkı savunucusu İbrahim Kaya, Kepez ilçesi Varsak Menderes Mahallesi’nde bir alanda iri cüsseli köpekler görmesi üzerine şüphelenerek içeri girdiğini ve burada üretim yapıldığını öğrendiğini belirtti. Alanda yaklaşık 20 köpek ve 6-7 yavru bulunduğunu ifade eden Kaya, yavruların henüz 26 günlükken annelerinden ayrıldığını ve kulaklarının kesildiğini iddia ederek durumu yetkililere bildirdi.
Kaya, işletmecinin yavru köpekleri 30 ila 40 bin TL arasında sattığını söylediğini aktararak, “26 günlük bir yavrunun anneden ayrılması büyük bir ihlal. Kulaklarının kesilmesi ise ayrı bir istismar” dedi.
Şikâyet üzerine Kepez İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından işletmede denetim gerçekleştirildi. Denetimde, ruhsatsız ve kaçak üretim yapıldığı tespit edilerek işletmeye toplam 327 bin 623 TL idari para cezası kesildi.
“Yavrular denetimde bulunamadı”
İbrahim Kaya, denetim sırasında iddiaya konu yavru köpeklerin alanda bulunmadığını belirterek, “Biz konuyu gündeme getirdikten sonra bu köpekler ya satıldı ya da başka bir yere götürüldü. Denetime gidildiğinde kulakları kesilmiş yavruların alanda olmadığı görüldü” diye konuştu.
Kaya ayrıca, işletmecinin kısa sürede çok sayıda köpek sattığını iddia ederek, “Bize 1 ay içinde 43 köpek sattığını söyledi. Bu da yaklaşık 1 milyon 300 bin TL’lik bir kazanca işaret ediyor” dedi.
“Kaçak üretim sürdükçe sorun büyüyor”
Kaya, mevcut cezaların caydırıcı olmadığını savunarak, kaçak üretimin önlenmesi gerektiğini vurguladı. “Bu tür üretim devam ettiği sürece sokaktaki hayvan popülasyonunu kontrol altına almak mümkün değil. Sürekli üretim ve terk etme döngüsü sürüyor” diyen Kaya, yetkililere daha etkin denetim ve yaptırım çağrısında bulundu.
“Çözüm doğanı öldürmek değil, doğmayı engellemek” ifadelerini kullanan Kaya, kaçak üretim ve hayvan istismarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
(DHA)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et