30.03.2026 11:30 / Güncelleme: 11:42

NYT’den İran’daki saldırıya ilişkin iddia: ABD, 'denenmemiş' yeni füzesini çocuklar üzerinde test etti

The New York Times’ın analizine göre, ABD’nin İran’ın Lamerd kentinde bir okul ve spor salonunu hedef aldığı saldırıda daha önce sahada kullanılmayan bir füze tipi kullanıldı. Saldırıda 21 kişi yaşamını yitirdi.

NYT’den İran’daki saldırıya ilişkin iddia: ABD, “denenmemiş” yeni füzesini çocuklar üzerinde test etti

Fotoğraf: Mehr News Agency

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının sivil etkilerine ilişkin yeni bulgular ortaya çıkmaya devam ediyor. İran’ın güneyindeki Lamerd kentinde bir okul ve spor salonunun hedef alındığı saldırıya ilişkin yeni detaylar paylaşıldı.

The New York Times’ın video görüntüleri, uydu verileri ve mühimmat uzmanlarının analizlerine dayandırdığı haberine göre, 28 Şubat’ta Lamerd kentinde bulunan bir ilkokul ile bitişiğindeki spor salonu füze saldırısıyla vuruldu. Birleşmiş Milletler kayıtları ve yerel kaynaklar, saldırı sırasında spor salonunda öğrencilerin bulunduğunu ortaya koydu.

Görüntülerde, havada patlayan bir füzenin etrafa çok sayıda küçük metal parça yaydığı, okul ve spor salonunda geniş çaplı hasar oluştuğu görüldü. İranlı gazeteci Negin Bagheri'nin aktardığı bilgilere göre, hayatını kaybeden 21 kişi arasında o sırada voleybol oynayan 10 yaşındaki 4. sınıf öğrencisi Helma Ahmadizadeh ve 5. sınıf öğrencisi Elham Zaeri ile spor koçu Mahmoud Najafi de bulunuyor.

NYT muhabirleri ve mühimmat uzmanları, patlamanın şekli, şarapnel izleri ve havada süzülen füzenin silüeti üzerinden silahın kimliğini de tespit etti. Katliamda kullanılan silahın, Lockheed Martin tarafından ATACMS füzelerinin yerine yeni geliştirilen ve savaş alanında daha önce hiç kullanılmamış olan "Hassas Saldırı Füzesi" (PrSM) olduğu belirlendi.

Yaklaşık 400 mil menzile sahip olan bu füzelerin prototip testleri henüz geçen yıl tamamlanmıştı. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme uzmanı Jeffrey Lewis ve mühimmat uzmanı Frederic Gras, görüntülerdeki hava patlaması ve parçalanma modelinin (tungsten bilyeler) kesinlikle PrSM füzesiyle eşleştiğini doğruladı. İsminin açıklanmaması şartıyla NYT'ye konuşan ABD'li bir yetkili de Lamerd saldırısında PrSM kullanıldığını kabul etti.

Haberde, Pentagon'un geçmişte de geliştirme aşamasındaki silahları "savaş değerlendirmesi" (combat evaluation) adı altında aktif savaş bölgelerine gönderdiği, ancak bu durumun riskleri de beraberinde getirdiği vurgulandı. Silahın çok yeni olması nedeniyle hedefin kasıtlı mı seçildiği, yoksa füzenin üretim/tasarım hatası nedeniyle mi okulu vurduğu belirsizliğini koruyor.

Aynı gün Minab’da da okul vuruldu

Ayrıca aynı gün İran’ın Minab kentinde de bir okulun hedef alındığı belirtildi. Haberde, bu saldırıda 175 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan vurulan okul ve spor salonunun yakınında İran Devrim Muhafızları’na ait bir yerleşke bulunduğu, ancak uydu görüntülerine göre sivil alanların askeri bölgeden uzun süredir duvarlarla ayrıldığı ifade edildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM) Sözcüsü Tim Hawkins ise saldırıya ilişkin raporların incelendiğini belirterek, ABD güçlerinin sivilleri hedef almadığını savundu.

(Dış Haberler)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.03.2026 11:06

CHP’li Ali Gökçek: Enerji nakil hatlarının denetim ve bakımı son derece önemli

CHP'li Ali Gökçek, Türkiye'de son yıllarda çıkan orman yangınlarında enerji nakil hatlarının payını Meclis gündemine taşıyarak denetim ve bakım konusuna dikkat çekti.

CHP’li Ali Gökçek: Enerji nakil hatlarının denetim ve bakımı son derece önemli

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

30.03.2026 06:45

Diyarbakır'da kadın cinayeti: Evli olduğu kadını öldürüp dayısını yaralayan Muhsin Dülge gözaltında

Diyarbakır'da Özge Dülge adlı kadın, evli olduğu Muhsin Dülge tarafından öldürüldü. Failin av tüfeğiyle yaptığı saldırıda, kadının akrabası A.T. de ağır yaralandı.

Diyarbakır'da kadın cinayeti: Evli olduğu kadını öldürüp dayısını yaralayan Muhsin Dülge gözaltında

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!