Gazze’de İsrail’in saldırıları nedeniyle yıkılan kentlerde halk çamur ve soğukla baş başa
İsrail’in 2 yılı aşkın süredir bombaladığı Gazze’de, altyapı çöküşü ve şiddetli yağışlar insani felakete dönüştü. Çadırları su basan, çamur ve soğuğa mahkum edilen 1,5 milyon insan, hayatta kalabilmek için kovalarla su tahliye etmeye çalışıyor.
Fotoğraf: AA
İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü sistematik yıkım, kış şartlarının gelişiyle Gazze halkı için hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştırdı. Hafta başından bu yana etkili olan sağanak yağışlar, evlerini kaybedip derme çatma çadırlara sığınan yüz binlerce aileyi vurdu.
Altyapı yok, çadırlar su altında
Gazze Limanı başta olmak üzere kentin pek çok bölgesi sular altında kalırken, altyapının tamamen felç olması nedeniyle yağmur suları tahliye edilemiyor. Han Yunus’un Mevasi bölgesinde yoğunlaşan su birikintileri, güvenli bölge ilan edilen ancak hiçbir temel hizmetin sunulmadığı alanlarda yaşamı durma noktasına getirdi. Çadırlarına dolan suları kova ve kaplarla tahliye etmeye çalışan Filistinliler, ıslanan battaniye ve az sayıdaki eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.
1,5 milyon insan kışın ortasında evsiz
Saldırılar sonucu binaların yüzde 90’ının yıkıldığı Gazze’de, 2,2 milyonluk nüfusun yaklaşık 1,5 milyonu çadırlarda yaşıyor. Han Yunus Belediyesi ekiplerinin kısıtlı imkanlarla yürüttüğü tahliye çalışmaları, yıkımın büyüklüğü karşısında yetersiz kaldı. Isınma imkanından yoksun olan kamplarda, aşırı yağışlar toprak yolları balçığa dönüştürürken; soğuk hava özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati risk oluşturuyor.
Gazze halkı bir yandan işgal saldırılarıyla bir yandan da açlık ve ağır kış koşullarıyla boğuşuyor.
(Dış Haberler)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et