26.03.2026 13:51

İzmir Körfezi'nin kirliliği uluslararası konferansta tartışılıyor

İzBB’nin düzenlediği 28 Mart'a kadar sürecek olan İzmir Körfezine ilişkin uluslararası konferans başladı. Açılış konuşmasında körfez kirliliğinin yerel bir kirlilik sorunu olmadığı vurgulandı.

İzmir Körfezi'nin kirliliği uluslararası konferansta tartışılıyor

Fotoğraf: Evrensel

Ramis Sağlam
[email protected]


İzmir-Büyükşehir Belediyesi'nin, “Sağlıklı Körfez” hedefi doğrultusunda, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, İZSU, İZPA ve İZDENİZ işbirliğiyle 26-28 Mart tarihleri arasında düzenlediği uluslararası konferans Tarihi Havagazı Fabrikası’nda başladı.

“Zararlı Alg Patlamaları: Küresel Deneyimler ve İzmir Körfezi için Yenilikçi Çözüm Önerileri” başlıklı konferans, alanında dünya çapında referans kabul edilen bilim insanlarını İzmir’de biraraya getirecek. Konferansta Körfez’in mevcut durumunun bilimsel verilerle ortaya konulması, küresel çözüm modellerinin değerlendirilmesi ve İzmir için somut bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor. Açılış konuşmasını yapan İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Kıyı ve Deniz Mühendisi Dr. Işıkhan Güler, zararlı alg patlamalarını yalnızca deniz yüzeyinde görülen bir renk değişimi değil, ekosistemin derinlerinde başlayan bir çöküşün habercisi olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Oksijen azalması, su kalitesinin bozulması ve deniz canlılarının yaşam alanlarının daralması gibi etkileri yaşadıklarını ifade eden Güler, İzmir Körfezi’nde kirliliğin son yıllarda daha da görünür hale geldiğini belirtti. Güler, Gediz Nehri ve 33 dere aracılığıyla taşınan kirlilik yükünün, yıllar içinde Körfez’de birikerek süreci hızlandırdığını ifade ederek, "İklim değişikliğiyle artan sıcaklıklar ve sınırlı su sirkülasyonu sorunu daha da büyütüyor. Uzmanlara göre gelinen noktada, sorun artık yerel bir kirlilik meselesi değil; bilimsel, bütüncül ve uluslararası işbirliği gerektiren kritik bir çevre krizi yaşıyoruz. İzmir Körfezi’nin ekolojik yapısının korunması ve iyileştirilmesine yönelik görüş ve öneriler ele alınacak” dedi.

Körfez’in röntgeni çekilecek

Konferansın ilk gününde sediment kaynaklı kirlilikten mikroplastiklerin etkilerine, plankton türlerinden balıkçılık üzerindeki baskılara kadar Körfez’in tüm bileşenleri detaylı şekilde analiz edilecek. Mevcut durum ortaya konularak geleceğe yönelik risk haritası netleştirilecek.

Konferansın ikinci gününde ise farklı ülkelerde başarıyla uygulanmış yöntemler masaya yatırılacak. Erken uyarı sistemleri, biyolojik kontrol yöntemleri, oksijen artırma teknolojileri, ekosistem restorasyon uygulamaları gibi başlıklar, İzmir Körfezi’ne uyarlanabilirliği açısından değerlendirilecek.

Fotoğraf: Evrensel

Fotoğraf: Evrensel

İzmir Körfezi ve Gediz Kirliliği

İzmir Körfezinde 2024 yılı Ağustos ayında yaşanan alg patlamaları toplu balık ölümlerine neden olmuştu. Yaşanan toplu balık ölümlerinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılı Kasım ayında "Körfezin Geleceği İzmir'in Geleceği" Çalıştayı düzenlenmişti.

Konferansta, ABD’den Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nden UNESCO HAB eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Donald Anderson, zararlı alg patlamaları konusunda görüşlerini paylaşırken, Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ferdi Hellweger, su kalitesi mühendisliği perspektifiyle süreci değerlendirecek. İskoçya Deniz Bilimleri Derneği’nden Prof. Dr. Keith Davidson erken uyarı sistemleri konulu sunumunu yaparken Japonya’dan Dr. Nobuharu Inaba biyolojik kontrol yöntemlerine ilişkin sunumunu paylaşacak. Malezya’dan Uluslararası Zararlı Algleri Araştırma Derneği (ISSHA) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. PoTeen Lim ve Çin Bilimler Akademisi’nden Dr. Isaac Yongquan Yuan ise farklı coğrafyalardaki alg patlamalarının dinamiklerini ve ekolojik etkilerini İzmir örneğiyle karşılaştıracak.

Türkiye’den Ege, Dokuz Eylül ve İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere birçok kurumdan akademisyen de Körfez’in mevcut durumuna ilişkin güncel bilimsel verileri sunacak.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
26.03.2026 13:23

LGS’de yeni uygulama: Veliler e-Okul üzerinden onaylayacak

MEB, LGS kapsamındaki merkezi sınavda iki oturum arasında öğrencilere verilecek beslenme paketi için velilerden e-Okul üzerinden onay alınacağını açıkladı. Bu uygulama bu yıl ilk kez hayata geçirilecek.

LGS’de yeni uygulama: Veliler e-Okul üzerinden onaylayacak

Fotoğraf: Ben Mullins/Unsplash

26.03.2026 12:51

Babası tarafından yıllarca istismar, şiddet ve tehdit: N.E. yaşadıklarını anlattı

7 yaşından 25 yaşına kadar babasından cinsel istismarına uğrayan N.E, adalet mücadelesini ve yaşadığı aile baskısını anlattı.

Babası tarafından yıllarca istismar, şiddet ve tehdit: N.E. yaşadıklarını anlattı

Fotoğraf: MA

26.03.2026 10:33

Urfa'da sağanak sonrası dere taştı: Su altında kalan evdeki 10 kişilik aile kurtarıldı

Urfa'da sağanak sonrası dere taştı; su altında kalan evdeki 10 kişilik aile, ekiplerin çalışması sonucu kurtarıldı. Valilik taşkın ve sel riski nedeniyle bazı bölgelerde eğitime 1 gün ara verildiğini açıkladı.

Urfa'da sağanak sonrası dere taştı: Su altında kalan evdeki 10 kişilik aile kurtarıldı

Fotoğraf: DHA

26.03.2026 12:07 / Güncelleme: 12:44

NATO kararıyla TSK güçleri Bağdat'tan çekildi

Milli Savunma Bakanlığı, NATO makamlarının "NATO Irak Misyonu'nun çekilmesine" karar verdiğini ve bu doğrultuda Bağdat’ta bulunan TSK personelinin Türkiye'ye tahliye edildiğini duyurdu.

NATO kararıyla TSK güçleri Bağdat'tan çekildi

Fotoğraf: TSK

26.03.2026 11:44 / Güncelleme: 12:00

Avukattan açıklama: Ayşegül Eraslan’ın kanlı mektubu el yazısıyla uyumlu değil

Ayşegül Eraslan'ın ölümüne ilişkin olay yerinde bazı alanlardan parmak izi alınmadığı ve eve giren kişinin bir saatten fazla içeride kaldığı iddia ediliyor.

Avukattan açıklama: Ayşegül Eraslan’ın kanlı mektubu el yazısıyla uyumlu değil
26.03.2026 10:56

İzmir’de 'Savaşın ve yoksulluğun gölgesinde 1 Mayıs' paneli: 'Ekmek ve barış mücadelesi birleşmeli'

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, İzmir’deki panelde savaş ve yoksulluğa karşı birleşik mücadele çağrısı yaparak 1 Mayıs’a hazırlanılmasını vurguladı.

İzmir’de “Savaşın ve yoksulluğun gölgesinde 1 Mayıs” paneli: 'Ekmek ve barış mücadelesi birleşmeli'

Fotoğraf: Eda Aktaş/ Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!