23.03.2026 17:53

Vartolular JES projelerine karşı yarın alana çıkıyor

Varto halkı, 16 köyü etkileyecek JES projesine karşı mücadele ediyor. Newroz’da “JES istemiyoruz” pankartı açan Vartolular yarın Belediye İş Hanı önünde seslerini duyuracak.

Vartolular JES projelerine karşı yarın alana çıkıyor

Fotoğraf: Evrensel

Muş’un Varto ilçesi Çallıdere köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan ve 16 köyü etkileyecek Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine karşı Varto halkı mücadeleyi sürdürüyor. 

Merkezi ABD’de bulunan IGNIS firması; Muş ili Varto ilçesinin Güzelkent, Küçüktepe, Teknedüzü, Çalıdere ve Köprücük köylerinde toplam 10 adet sondaj kuyusu açmak üzere ruhsat aldı. Proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı. Vartolular ise projeye tamamen karşı çıkıyor.

Vartolular seslerini bir kez daha duyurmak üzere yarın Varto Belediye İş Hanı önünde olacak. Yapılan çağrıda “Varto’da doğamızı, suyumuzu ve yaşam alanlarımızı savunmak için bir araya geliyoruz. JES projelerine ve tüm talan politikalarına karşı sözümüzü birlikte söylemek, ortak mücadelemizi büyütmek için bir araya geliyoruz. Bu sadece bir basın açıklaması değil, Varto’nun geleceğine sahip çıkma çağrısıdır” dedi ve yarın (24 Mart Salı) Varto Belediye İş Hanı önüne çağrı yaptı. 

Newroz’da ‘Bu topraklar bize miras’ pankartı

Bu arada dün Varto’da da kutlanan Newroz’da da halk bir kez daha JES istemediğini dile getirdi. Vartolular Jeotermal Enerji Santrali'ne (JES) tepki amaçlı "Bu topraklar bize miras, geleceğe emanet. JES istemiyoruz. Ev erd mirasa kal û bavan ê emanetê nifşên pêşeroje ye" pankartı açtı.

DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz da projeyi Meclis gündemine taşımış ve projenin kamu yararına değil siyasi bir tercihe dayandığını ifade etmişti. Varto halkının talepleri ise şöyle:

  • Varto’da planlanan tüm JES projeleri ve ÇED süreçleri derhal iptal edilmelidir.
  • Köylerimizi kuşatan maden ruhsatları iptal edilerek, bu alanlar koruma altına alınmalıdır.
  • Varto halkının rızası olmayan, köylünün 'Hayır' dediği hiçbir proje 'kamu yararı' taşımaz. Gerçek kamu yararı, halkın sağlıklı bir çevrede yaşamasıdır.
  • Bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmalı, bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyeli enerji şirketlerine peşkeş çekilmemelidir.
(Evrensel)
23.03.2026 10:10 / Güncelleme: 11:33

Osimhen için yeni iddia: Türkiye’den kulüp satın alacak

Galatasaray forması giyen Victor Osimhen’in İstanbulspor’u satın almak için girişimlerde bulunduğu ve Nijerya ile Türkiye arasında futbol odaklı bir yapı kurmayı hedeflediği iddia edildi.

Osimhen için yeni iddia: Türkiye’den kulüp satın alacak

Fotoğraf: AA

23.03.2026 09:49

ABD’de havalimanında kaza: Yolcu uçağı ile itfaiye aracı çarpıştı, ölü ve yaralılar olduğu bildirildi

ABD’nin LaGuardia Havalimanı’nda iniş yapan yolcu uçağı itfaiye aracıyla çarpıştı. İlk bilgilere göre ölü ve yaralılar var, havalimanı geçici olarak kapatıldı.

ABD’de havalimanında kaza: Yolcu uçağı ile itfaiye aracı çarpıştı, ölü ve yaralılar olduğu bildirildi

Fotoğraf: AA

23.03.2026 12:25

AYM’ye 'Süper talan yasası' için yürütmeyi durdurma ve iptal başvurusu

DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın, “Süper talan yasası” olarak anılan düzenlemenin iptali için AYM’ye başvurdu. Dilekçede zeytinlikler ve çevre haklarının tehdit altında olduğu vurgulandı.

AYM’ye “Süper talan yasası” için yürütmeyi durdurma ve iptal başvurusu

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!