Okulda ilahi zili tartışması Meclis’te: 'Laik eğitim istemek suç mu?'
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Kocaeli Derince’de bir ortaokulda teneffüs zilinin ilahiyle değiştirilmesine itiraz eden velinin gözaltına alınmasını Meclis gündemine taşıdı.
Fotoğraf: Çağdaş Kocaeli
Zeliha Irmak
[email protected]
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Çenesuyu Ortaokulunda teneffüs zilinin “Kâbe’de Hacılar” ilahisiyle değiştirilmesine tepki gösteren veli Soner Akbal’ın gözaltına alınmasını TBMM gündemine taşıdı.
Bayhan, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, laik ve bilimsel eğitim talebinin suç kapsamına alınmasının hukuki dayanağını sordu.
{{5972642}}
Milletvekili Bayhan, Akbal’ın kamusal eğitimin laiklik, eşitlik ve bilimsel esaslara dayanması gerektiğini savunarak uygulamaya itiraz ettiğini, buna rağmen Kocaeli Emniyeti tarafından ifadeye çağrıldığını belirtti. Bayhan, “İfadeye gideceğini söylemesine rağmen, bir yakınının rahatsızlığı nedeniyle bulunduğu İstanbul’da ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ ve ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçlamalarıyla apar topar gözaltına alınmıştır” dedi.
{{5972209}}
“Eğitim laik ve eşitlikçi ilkelerle yürütülmelidir”
Bir velinin çocuğunun eğitim gördüğü kurumda pedagojik ve laiklik ilkesine aykırı bulduğu bir uygulamaya karşı çıkmasının en temel yurttaşlık hakkı olduğunu vurgulayan Bayhan, demokratik bir itirazın gözaltı işlemiyle karşılık bulmasının “kamusal eğitimin laik, bilimsel ve tarafsız niteliğini savunan yurttaşlara yönelik açık bir caydırma” anlamına geldiğini ifade etti.
Devletin görevinin eğitim alanını herhangi bir inanç doğrultusunda şekillendirmek olmadığını belirten Bayhan, “Tüm yurttaşlara eşit mesafede duran, laik, bilimsel ve parasız bir eğitim ortamı güvence altına alınmalıdır” dedi.
{{5972323}}
“Hangi hukuki gerekçeyle suç sayıldı?”
Bayhan, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
Laiklik ve eğitimde tarafsızlık ilkelerine dayalı bir itiraz hangi hukuki gerekçeyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçu kapsamında değerlendirildi?
Kamuya açık bir mekânda, kamusal bir uygulamaya ilişkin gerçekleşen tartışma “özel hayatın gizliliğini ihlal” kapsamında hangi somut fiile dayandırıldı?
Okul zillerinin belirli bir inanca ait dini ezgilerle değiştirilmesi, farklı inançlara sahip ya da inancı olmayan öğrenciler açısından hak ihlali oluşturmaz mı? Bu uygulamayla ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı mı?
Bir velinin, laiklik ilkesine aykırı bulduğu bir uygulamaya demokratik yollarla itiraz etmesi hangi TCK maddesine göre suç teşkil etmektedir?
Çocuğunun pedagojik gelişimini ve anayasal hakkını savunan bir velinin gözaltına alınması hangi hukuk normuna dayanmaktadır?
Devletin eğitim kurumlarında tarafsızlığını yitirdiği iddialarına karşı çıkan yurttaşların hukuki güvenliğini sağlamaya yönelik bir çalışma var mıdır?
“Gözaltı hangi zorunluluğa dayandı?”
Bayhan ayrıca, hakkında ifade çağrısı bulunan Akbal’ın şehir dışında olduğunu bildirdiğini ve avukatıyla birlikte ifade vermeye geleceğini beyan ettiğini hatırlatarak şu soruyu yöneltti:
“Bu beyana rağmen İstanbul’da gözaltı işlemi uygulanması hangi hukuki zorunluluğa dayanmaktadır?”
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et