27.02.2026 15:01

Buca Belediyesi emekçileri eylemlerinin 8’inci gününde: ‘Hayatın her alanında sorun yaşıyoruz’

Buca Belediyesi emekçileri, maaşların düzensizliği nedeniyle borçlarını ödeyemediklerini ve temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirterek haklarının derhal ödenmesini istedi. Emekçilerin eylemi sekizinci günde de devam etti.

Buca Belediyesi emekçileri eylemlerinin 8’inci gününde: ‘Hayatın her alanında sorun yaşıyoruz’

Fotoğraf: Bahar Emreoğlu/Evrensel

Bahar Emreoğlu
[email protected]


İzmir- Tüm-Bel Sen İzmir 2 No’lu ve Tüm Yerel Sen’de örgütlü olan Buca Belediyesi emekçileri, yedi aydır ödenmeyen toplu iş sözleşmesi (TİS) alacakları için başlattıkları eyleme sekizinci gününde devam etti.

Belediye binasında alkış ve sloganlarla yürüyen emekçiler, bina önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Bize ekmek yoksa size huzur yok” sloganları atıldı. Basın metnini Tüm-Bel Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Nihat Filiz okudu. Emekçilerin mücadelesinin, alın terinin yok sayılmasına karşı onurlu bir duruş olduğunu söyleyen Filiz, “Buradan açıkça ifade ediyoruz: Yaşananlar bir mali sıkıntı değil, bilinçli bir tercihtir. İmzalanmış sözleşmeleri uygulamamak, emeğin karşılığını ödememek; emekçiyi yoksulluğa, borca ve belirsizliğe mahkûm etmektir” dedi.

Sadaka değil, haklarını istediklerini belirten Filiz, “Lütuf değil, hukukun gereğini talep ediyoruz. Bu alacaklar keyfe keder ertelenemez, görmezden gelinemez. Buca’yı ayakta tutan, kentin her hizmetinde emeği olan biz emekçiler; yoksulluğu, güvencesizliği ve belirsizliği kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Belediye yönetimine seslenen Filiz, “Bu mağduriyet derhal giderilmelidir. TİS alacaklarımız gecikmeksizin ödenmeli, emekçiler daha fazla oyalanmamalıdır” diye konuştu. Filiz, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

‘İnsanca yaşayabilmek için emeğimizin karşılığını istiyoruz’

Açıklamanın ardından Buca Belediyesi emekçileriyle bu süreçte yaşadıkları sorunları ve taleplerini konuştuk. Konuştuğumuz bir emekçi, “Bizim maaşlarımız dışında bir gelirimiz yok. Tüm giderlerimizi aldığımız ücrete göre ayarlıyoruz. Ama 7 ay boyunca sekteye uğratılan maaşımız söz konusu. Bu durum bizi hem psikolojik hem ekonomik anlamda çok zorluyor” dedi.

En temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandıklarını belirten emekçi, “Çocuklarımızın, kendimizin ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Sadece ihtiyaç meselesi olarak da bakmamak lazım. Biz insanca yaşayabilmek için emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bugüne kadar belediye yönetiminin tek bir açıklama yapmaması emekçiye karşı bakışını gösteriyor. Çalışanının yaşamını önemsemeyen bir yönetimle karşı karşıyayız. Biz bu kurumun yürütücüleriyiz ama değer ve kıymet görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu ay kredi ödemesini yapabilmek için bir arkadaşından borç aldığını söyleyen emekçi, “Yıllardır devlet memuruyum, ilk defa böyle bir şey yaşıyorum. Ben çocuğumun okul ihtiyaçlarını gideremeyecek durumdayım. Çocuğumun kışlık montunu maalesef alamadım. Kirada yaşıyorum. Zaten kiramı, faturamı ödediğimde elimde hiçbir şey kalmıyor. Özellikle CHP’li bir belediyenin kendi emekçisine reva gördüğü bu durum kabul edilebilir değil” diye konuştu.

‘Maaşlarımızı düşünerek yaptığımız borçları ödeyemiyoruz’

Konuştuğumuz bir diğer emekçi ise maaşların düzensiz yatırılmasının hem psikolojik hem de ekonomik etkilerinin büyük olduğunu belirterek, “Maaşımızı düşünerek girdiğimiz borçlar var; evi kirada olan, çocuğu olan var. Alamadıklarımız yüzünden bunları ödeyemiyoruz. Bunu 7 ay üst üste yaşamamız da çok daha büyük sorun doğuruyor” dedi.

Düzenli ödeme sözlerinin verildiğini ama yerine getirilmediğini söyleyen emekçi, “Ödeme sözlerine binaen bankaya ödeme sözlerimiz var. Ama bize verilen söz tutulmayınca biz de ödemeleri yapamıyoruz. Bu duruma düşmek istemiyoruz. Memur ek işte çalışamaz ama hayatımızın zorlaşmasından dolayı ek işte çalışmayı düşünenler var. Her anlamda olumsuz etkileniyoruz. Umarım bir an önce çözüme ulaşır” ifadelerini kullandı.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
27.02.2026 10:40

Fenerbahçe elendi ama bir isim alkışı topladı: İngiltere manşetlerinde neler var?

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi rövanşında Nottingham Forest’ı deplasmanda 2-1 mağlup etti ancak ilk maçtaki 3-0’lık yenilgi nedeniyle Avrupa’ya veda etti. İngiliz basını ise maç sonrası özellikle Kerem Aktürkoğlu’nun performansını öne çıkardı.

Fenerbahçe elendi ama bir isim alkışı topladı: İngiltere manşetlerinde neler var?

Fotoğraf: AA

27.02.2026 11:55 / Güncelleme: 14:56

Emek Partisi, grevdeki Temel Conta işçilerini ziyaret etti

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan'ın da aralarında bulunduğu Emek Partisi heyeti 8 Mart öncesi İzmir'de hakları için 445 gündür grevde olan Temel Conta grev çadırını ziyaret etti.

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
27.02.2026 11:25

Ilgım Apartmanı davası: Eski AKP’li Antakya belediye başkanları hakkında soruşturma izni verilmedi

6 Şubat depremlerinde yıkılan Ilgım Apartmanı’na ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebine karşın, eski AKP’li belediye başkanları İsmail Kimyeci ve İzzettin Yılmaz hakkında soruşturma izni verilmedi.

Ilgım Apartmanı davası: Eski AKP’li Antakya belediye başkanları hakkında soruşturma izni verilmedi

Fotoğraf: ANKA

27.02.2026 14:43

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Nusaybin Sınır Kapısı 31 Mart’ta açılıyor

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Nusaybin Sınır Kapısı’nın 31 Mart’ta açılacağını açıkladı. Kaya, kapının açılmasıyla Suriye ile ticaretin yeniden başlayacağını, Kobanê’ye yardımların kolaylaşacağını söyledi.

DTSO Başkanı Mehmet Kaya: Nusaybin Sınır Kapısı 31 Mart’ta açılıyor

Fotoğraf: ANKA

27.02.2026 14:52

10 Ekim avukatları: 'Asli faillere ilişkin dosya zamanaşımına bırakılıyor'

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, katliamın asli faillerine ilişkin dosyaların bilinçli biçimde sürüncemede bırakıldığını, soruşturmanın zamanaşımı riskiyle karşı karşıya bırakıldığını açıkladı.

10 Ekim avukatları: "Asli faillere ilişkin dosya zamanaşımına bırakılıyor"

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!