Mamak’ta laik eğitim tepkisi: Okul ibadetin değil, kültürel mekandır
Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Ramazan Ayı Etkinlikleri” ve “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamındaki uygulamalarına karşı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara – Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, Anayasa'da güvence kapsamında alınan laiklik ilkesinin Yusuf Tekin tarafından ihlal edildiği belirtildi. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan KESK dönem sözcüsü Mehmet Aydoğdu, "Laikliği savunmak din düşmanlığı değildir; tüm inançların ve inanmama özgürlüğünün güvencesidir. Çocuklarımızın enerji projelerie, piyasaya sürülen ve ideolojik dayatmalara teslim olmaz" dedi.
Aydoğdu, eğitim sisteminin kamusal bir hak alanından uzaklaştırıldığını belirterek, MESEM üzerinden projelerin insanların ucuz hale getirildiğini ifade etti. Bakanlığın temel sorunlarını çözme yerine eğitim inanç uygulamalarıyla yeniden biçimlendirdiğini ifade eden Aydoğdu, şunları sıraladı:
• Tüm kademelerde bir öğünde sağlıklı yemek ve temiz içme suyunun güvencesini güvence altına almak,
• Okullarda yeterli ve güvenceli personel istihdamı,
• Öğretmenler arasındaki statü ayrımlarının,
• Eğitimin parasız, resmi, laik ve erişilebilir hale getirilmesi,
• Yoksulluk kaynaklı eğitim eşitsizliklerine kalıcı çözümler sunar.
“Ramazan düzenlemeleri laikliğe aykırı”
Aydoğdu, Millî Eğitim Bakanlığı'nın 12 Şubat 2026'da 81 il valiliğine ilişkin bildirimler üzerine “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Kapsamında Ramazan Ayı Etkinlikleri” başlıklı yazıya da tepki gösterdi. Açıklamada, okul öncesinden liseye kadar tüm aşamaları kapsayan programda 4–6 yaş grubu çocukların öğretmenleri eşliğinde camiye götürülmesi, iftar sofrası ve sadaka taşı programlarının öğretilmesi, ailelerden dua ve hazırlık fotoğraflarının talep edilmesi, ortaokul ve liselerde “İftarda konuşalım” listesi gibi belirtildi.
Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de “Hikmet Yolculuğu” adlı projeyle benzer uygulamalarla kalıcı hale getirilmesine önem verildiği vurgulandı. “Gönüllülük” adı altında yürütülen etkinliklerin listeleri ve raporlamalar yoluyla fiilen zorunlu kılındığı belirten Aydoğdu “Meslek Eğitim Müdürlüğü ayrı, Kızılay ayrı proje gönderiyor; okullara günlük dinsel proje yağıyor” dedi.
(Evrensel)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et