16.02.2026 09:10

Darphane, iki madeni paranın daha üretimini maliyet gerekçesiyle durdurdu

Darphane, 25 kuruşun ardından 1 ve 5 kuruşların üretimini de durdurdu. 10 kuruş, 50 kuruş ile 1 ve 5 liralık madeni paraların basımı sürecek.

Darphane, iki madeni paranın daha üretimini maliyet gerekçesiyle durdurdu

Fotoğraf: Evrensel

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 2024 yılında 25 kuruş madeni parayı basmayı bırakmıştı. Kurum artık 1 ve 5 kuruş da basmayacak.

T24'te yer alan habere göre Darphane, maliyetlerin artması gerekçesiyle 2026 yılı başında 1 ve 5 kuruşluk paraların basımını tamamen durdurmuştu; artık 1 ve 5 kuruş da basılmayacak.

Ocak ayında 50 kuruştan 2 milyon 70 bin adet, 10 kuruştan ise sadece 180 bin adet basıldı. Cumhuriyetin 100. yılı anısına basıldıktan sonra piyasada varlığını sürdüren 5 TL'den ise ocak ayında 10 milyon adet basıldı. 

Darphanenin verilerine göre, paraların üretim maliyeti kendi değerlerini katladı. 1 TL’nin üretim maliyetinin 4 TL’yi, 50 kuruşun maliyetinin ise 3 TL’yi aştığı belirtildi.

{{575880}}

(Ekonomi Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.02.2026 12:24

OECD verileri: Türkiye düzenli protein tüketiminde en kötü tabloda

Eski TCMB baş ekonomisti Hakan Kara, Eurostat verilerine dayanarak Türkiye’nin günaşırı et, tavuk ya da balık tüketemeyen OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sırada olduğunu açıkladı.

OECD verileri: Türkiye düzenli protein tüketiminde en kötü tabloda

Fotoğraf: Evrensel

16.02.2026 00:11 / Güncelleme: 04:59

Zam tartışmaları, sessizlik ve arayış: Esenyurt’ta işçiler ne düşünüyor?

Esenyurt’ta metalden tekstile işçiler, yüzde 20–25’lik zam dayatmasının yoksulluğu kalıcılaştırdığını anlatıyor. Borç, işsizlik korkusu ve güvensizlik sessizliği büyütürken, fısıltı hâlindeki itirazlar ortak mücadele arayışına dönüşüyor.

Zam tartışmaları, sessizlik ve arayış: Esenyurt’ta işçiler ne düşünüyor?

Fotoğraf: Freepik

15.02.2026 16:40

Kaş Limanağzı'nda eski bakanın arazisine yol izni

Eski Bakan Erkan Mumcu’nun arazisine açılan yol izni ve zeytinlik arazi üzerinde yapılan hukuksuz çalışma protesto edildi. Eylemde konuşan Kaş Çevre Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akoy “Yaşanan tam bir hukuk ve mevzuat çarpıtmasıdır.” dedi.

Kaş Limanağzı'nda eski bakanın arazisine yol izni

Kaş-Limanağzı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!