Ali Laricani, İsrail’i müzakereleri sabote etmekle suçladı
İran’ın güvenlik şefi Ali Laricani, İsrail’i Tahran’ın nükleer programı konusunda ABD ile yürütülen müzakereleri sabote etmeye çalışmakla suçladı. Laricani, İsrail’in bölgede istikrarsızlık yaratacak yeni bir savaş başlatmak istediğini söyledi.
Fotoğraf: Mostafameraji/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
Katar’ın Doha kentinde üst düzey yetkililerle bir araya gelen İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Laricani, Al Jazeera Arabic’e verdiği röportajda, yeniden başlayan müzakerelerin hassas bir aşamada olduğunu ve İsrail’in Washington ile müzakereleri rayından çıkarmak için bahaneler uydurduğunu söyledi.
Laricani, “İsrail, bu müzakereleri baltalamak ve sabote etmek amacıyla bu sürece müdahil oldu” dedi. İsrail’in stratejisinin “bölgeyi istikrarsızlaştırmak” olduğunu ve gündeminin “İran ile ilgili iddia ettiği endişelerin ötesine geçtiğini” belirtti. “Sadece İran’la değil, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’yle de kumar oynuyorlar” diyerek bölge liderlerine “bunun farkında olmaları” çağrısında bulundu.
Laricani, Tahran’ın Washington’dan henüz somut bir teklif almadığını ve Maskat’taki görüşmelerin mesaj alışverişinden ibaret olduğunu da ekledi.
İran’ın nükleer silah sahibi olmaması konusunda Tahran ve Washington arasında ortak bir zemin olduğunu ve İran’ın nükleer silah peşinde olmadığını ısrarla vurguladığını belirten Laricani, İran’ın füze programı gibi konuların tartışmaya açılmayacağını da yineledi. “Füze programımız nükleer programımızdan tamamen ayrıdır. Bu, temel olarak ulusal güvenliğimizle bağlantılı bir iç meseledir. Bu nedenle müzakerelerin bir parçası olamaz” ifadelerini kullandı.
Laricani benzer şekilde, İran’ın uranyum zenginleştirmesini sıfıra indirme fikrinin de “masada olmadığını” söyledi. Kanser tedavisi gibi barışçıl sivil amaçlar için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Bunu doğrulamaya açığız ve herkes gelip kendi gözleriyle görebilir” dedi.
Laricani Doha’dan ayrılmadan önce Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve Filistinli grubun üst düzey heyetiyle bir araya gelerek bölgedeki son siyasi gelişmeleri ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da görüştü.
(Dış Haberler)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et