10.02.2026 22:29

Hakimle yaşadığı tartışma nedeniyle gözaltına alınan Avukat Pekay Salmanoğlu'na yurtdışı yasağı

Küçükçekmece Adliyesi'nde bir hakimle yaşadığı tartışma nedeniyle gözaltına alınan İstanbul Barosu avukatlarından Pekay Salmanoğlu, Sulh Ceza Hakimliği tarafından yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakıldı.

Hakimle yaşadığı tartışma nedeniyle gözaltına alınan Avukat Pekay Salmanoğlu'na yurtdışı yasağı

Fotoğraf: ANKA

Bir adli işlem takibi için gittiği Küçükçekmece Adliyesi'nde bir hakimle yaşadığı tartışma nedeniyle gözaltına alınan İstanbul Barosu avukatlarından Pekay Salmanoğlu, Sulh Ceza Hakimliği tarafından yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakıldı.

Dün gözaltına alınan Salmanoğlu, bugün sabah saatlerinde tekrar Küçükçekmece Adliyesi'ne getirildi. Salmanoğlu'nun ifade işlemlerinin devam ettiği anlarda Adliye önünde açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, Salmanoğlu’nun görevi sırasında gerçekleştirdiği iddia olunan bir fiil nedeniyle gözaltına alınmasına ve 20 saati aşkın bir süre gözaltında tutulmasına tepki gösterdi, “İşlemler başından beri eylemler aynı zamanda anayasaya ve avukatlık yasasına aykırı bir biçimde yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Salmanoğlu’nın hakime karşı bir girişimde bulunmadığını belirten Kaboğlu kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini talep etti. Salmanoğlu’nun yurt dışı çıkış yasağı tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasının ardından İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada, görevi sırasında suç işlediği iddia edilen avukat hakkında soruşturma yürütülmesinin Adalet Bakanlığının iznine tabi olduğu belirtilerek, soruşturma izni olmaksızın şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmasına ve hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına tepki gösterildi. Açıklamada, “Anayasa ve Avukatlık Kanunundaki güvenceler açıkça ihlal edilerek, avukatların keyfi biçimde gözaltına alınması sadece mesleğimize ve meslektaşlarımıza dönük bir saldırı değil, aynı zamanda yurttaşın savunma ve adil yargılanma hakkına ağır bir müdahaledir” denildi. İstanbul Barosu’nun açıklaması şöyle:

“Küçükçekmece Adliyesinde hakimle yaşadığı tartışma sonucu dün hukuka aykırı şekilde gözaltına alınan meslektaşımız Av. Pekay Salmanoğlu, bugün adliyeye getirilerek savcılık tarafından ifadesi alınmış ve akabinde Sulh Ceza Hakimliği tarafından yurt dışına çıkış yasağı kararı verilerek serbest bırakılmıştır.

Avukatlık Kanunu m. 58 uyarınca, görevi sırasında suç işlediği iddia edilen avukat hakkında soruşturma yürütülmesi Adalet Bakanlığının iznine tabidir. Yine aynı madde uyarınca ağır cezayı gerektiren suçüstü hali olmadıkça avukatın üstü dahi aranamaz. Yasadaki bu açık hükümlere rağmen, meslektaşımızın görevi sırasında gerçekleştirdiği iddia olunan bir fiil nedeniyle gözaltına alınması, soruşturma izni olmaksızın şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınarak hakkında adli kontrol tedbiri uygulanması kabul edilemez.

Anayasa ve Avukatlık Kanunundaki güvenceler açıkça ihlal edilerek, avukatların keyfi biçimde gözaltına alınması sadece mesleğimize ve meslektaşlarımıza dönük bir saldırı değil, aynı zamanda yurttaşın savunma ve adil yargılanma hakkına ağır bir müdahaledir.

İstanbul Barosu olarak, savunmaya yönelik her türlü baskıya, yargı tacizine ve yıldırma girişimine karşı mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğimizi vurgulamakla, Av. Pekay Salmanoğlu hakkındaki yargı sürecini kararlılıkla takip edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

(ANKA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
10.02.2026 16:17

PFDK'den 3 kulübe ceza: En ağır fatura Beşiktaş'a

Türkiye Futbol Federasyonu PFDK’si, tribün olayları ve sportmenliğe aykırı davranışlar nedeniyle Fenerbahçe, Kocaelispor ve Beşiktaş’a para cezası verdi.

PFDK'den 3 kulübe ceza: En ağır fatura Beşiktaş'a

Fotoğraf: AA

10.02.2026 13:03

Adliyede ‘rüşvet ve irtikap’ soruşturması: 7 kişi hakkında 20 yıla kadar hapis istemi

Iğdır Adliyesi'nde 'rüşvet, irtikap ve zimmet' suçlarına yönelik soruşturma kapsamında, 7 kişi hakkında 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Adliyede ‘rüşvet ve irtikap’ soruşturması: 7 kişi hakkında 20 yıla kadar hapis istemi

Fotoğraf: DHA

10.02.2026 22:20

Zonguldak’taki 'Tek İlçe Grubu' mağduriyeti TBMM gündeminde!

CHP Milletvekili Eylem Ertuğrul, tek ilçe grubu uygulaması nedeniyle norm kadro fazlası öğretmenlerin Zonguldak'ın uzak ilçelerine resen atanmasını TBMM gündemine taşıdı. Ertuğrul, Bakanlık'ın öğretmenlerin mağduriyetini gidermesini talep etti.

Zonguldak’taki "Tek İlçe Grubu" mağduriyeti TBMM gündeminde!

Kaynak: Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği

10.02.2026 15:24

'Toprağımıza sahip çıkma seferberliği başlatıyoruz': EMEP’ten Ordu’daki maden projelerine sert tepki

Emek Partisi Ordu İl Örgütü, Ordu’nun yüzde 74’ünün maden sahası ilan edilmesine tepki göstererek, yerli ve yabancı sermayenin talanına karşı “toprağımıza sahip çıkma seferberliği” çağrısı yaptı.

“Toprağımıza sahip çıkma seferberliği başlatıyoruz”: EMEP’ten Ordu’daki maden projelerine sert tepki

Temsili | Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!