MESEM’de fahiş staj dosyası ücretine karşı ortak dilekçe: Alamadığımız eğitim için ücret istiyorlar
Yuva Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenciler, staj dosyasının ücretsiz verilmesi ve daha önce ödeme yapan öğrencilerin paralarının iade edilmesi talebiyle iki gün içinde 60’ın üzerinde imza topladı.
Fotoğraf: DHA
Damla Kırmızıtaş
[email protected]
Ankara – MESEM’lerde 11 ve 12. sınıf öğrencileri, okul aile birliğine “bağış” adı altında ödemesi dayatılan staj dosyası ücretlerine karşı imza kampanyası başlattı. Öğrenciler, “alamadıkları eğitimin” ücretsiz olması gerektiğini vurguluyor.
Yuva Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenciler, staj dosyasının ücretsiz verilmesi ve daha önce ödeme yapan öğrencilerin paralarının iade edilmesi talebiyle iki gün içinde 60’ın üzerinde imza topladı. Gazi Mesleki Eğitim Merkezi ve OSTİM Mesleki Eğitim Merkezinde okuyan öğrenciler de uygulamaya tepkili. Öğrenciler, söz konusu ücret talebinin hukuksuz olduğunu belirterek imza toplamaya başlayacaklarını ifade ediyor.
OSTİM MESEM’de öğrenim gören 12. sınıf makine bölümü öğrencisi ise duruma şu sözlerle tepki gösteriyor: “Devlet izin vermese okul kendi başına bunu yapamaz. Maliyeti 50 lirayı bile bulmayan bir defter için 750-1000 lira arası para istenmesi kabul edilemez.”
Müdür patron bekçiliğine bürünüyor
Toplanan dilekçede, eğitimin ücretsiz olması gerektiği vurgulanırken, “bağış” adı altında para toplanmasının yasal olmadığına dikkat çekiliyor. Öğrenciler, zaten yeterli eğitim alamadıklarını belirtirken, okul yönetiminin dilekçe sürecine karşı tehditkar bir tutum sergilediğini ifade ediyor. Öğrencilerin iddiasına göre bazı okul müdürleri, öğrencileri sigortalarını kesmek ve disiplin cezası vermekle tehdit ederek baskı uyguluyor. Öğrenciler bu tutumu “patron bekçiliği” olarak nitelendiriyor. Saray rejiminin artırdığı ülke genelindeki baskı ortamının da büyük etkisiyle bu tehditler, MESEM’lileri mücadele etmekten geri tutmaya yönelik.
Ancak bir araya gelen MESEM’lilerin talepleri net: “Alamadıkları eğitimin” ücretsiz olması. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikli, bilimsel ve uygulamalı mesleki eğitimin sağlanması.
Öğrenciler açısından mesele yalnızca 1000 TL’lik staj defteri ücreti değil. Asıl hedef, her sınıfta temsilciliklerin kurulması ve MESEM’lilerin yaşadığı sorunlar karşısında ortak hareket edebilecekleri birlikteliklerinin güçlendirilmesi. Öğrenciler, mücadele bu yönde büyüdükçe akıl dışı uygulamaların da ortadan kalkacağını ifade ediyor.
Dilekçe nedeniyle işten atmakla tehdit ediyorlar
Yuva MESEM öğrencileri
Yuva MESEM’deki MESEM’liler olarak staj dosyası için istenen fahiş fiyata karşı dilekçe yazmaya karar verdik. Öğrencilerden imza topladık. Fabrikalarda çok kötü ve ağır koşullarda çalıştırılıp sömürüldüğümüz yetmiyormuş gibi bir de bizden staj dosyası için çok fahiş bir fiyat istiyorlar.
Buna karşı yazdığımız dilekçeyi öğrencilere imzalatırken çoğu öğrencinin kaygıları aynıydı. Çoğu, işinden olmaktan ya da başına bir şey gelmesinden korkuyordu. Bazıları bu topladığımız imzaların bir işe yaramayacağını düşünüyordu. Buna ve tek gün okula gitmemize rağmen farklı günlerde 60’ın üzerinde imza topladık.
Dilekçe yazıp imzalattığımız okulun müdürünün kulağına gitmiş. Bir öğrencinin dediğine göre müdür, para vermemizin zorunlu olduğunu, öğrencilerin toplanıp dilekçe yazmasının disiplin sebebi olduğunu ve dilekçede imzası olan herkesin sigortasını keseceğini söylemiş. Zaten çok az miktarda bir ücret alıyoruz ve bu kadar düşük bir gelirle geçinemediğimiz yetmezmiş gibi bizden zorla para alıyorlar. Bizi işten atmakla tehdit ediyorlar. Ama yılmayacağız ve hakkımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz.
Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et