İmamoğlu’dan AB liderlerine ‘gümrük birliği modernizasyonu’ çağrısı: Ertelenemez bir zorunluluk olarak görüyorum
İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu Silivri’den AB liderlerine yazdığı mektupta Türkiye-AB ilişkilerindeki ekonomik asimetriye dikkat çekti ve “Hukukun üstünlüğünü tesis ettiğimizde süreç öngörülenin çok ötesinde hızlanacaktır” dedi.
Fotoğraf: ANKA
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve muhalefetin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Avrupa Birliği (AB) liderlerine ve üye ülke hükümetlerine yönelik kapsamlı bir açık mektup kaleme aldı. Silivri Cezaevinden gönderdiği mektupta İmamoğlu, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin geleceğine dair kritik uyarılarda bulunarak, Gümrük Birliğinin güncellenmesinin ertelenemez bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
“Hücremden endişelerimi paylaşıyorum”
Mektubuna, “Silivri’deki hapishane hücremden sizlere ulaşmak ve giderek ciddi bir endişe kaynağı hâline dönüşen değişimleri paylaşmak istedim” sözleriyle başlayan İmamoğlu, AB’nin son dönemde Hindistan ve MERCOSUR gibi aktörlerle imzaladığı ticaret anlaşmalarının, Türkiye aleyhine “asimetrik sonuçlar” doğurduğuna dikkat çekti.
Modernizasyon: 30 yıllık bir ihtiyaç
Gümrük Birliği’nin 30 yılı aşkın süredir güncellenmediğini hatırlatan İmamoğlu, dünya ekonomisinin dönüştüğünü ancak mevcut ticari düzenlemenin yerinde saydığını belirtti:
“AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının Türk ekonomisi üzerinde yarattığı dengesizlikler artık savunulabilir değildir. Made in Europe girişimi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması gibi yeni nesil AB inisiyatiflerinde Türkiye’nin dışarıda bırakılması, Türk sanayisi için ciddi bir tehdittir. Türkiye’nin tam üyeliği, AB’nin ağırlaşan jeopolitik ve ekonomik sınavlarla başa çıkma kapasitesini ciddi biçimde tahkim edecektir.”
“İktidarımızda süreç hızlanacak”
Gümrük Birliğinin modernizasyonunun demokrasi ve insan haklarındaki ilerlemeye göbekten bağlı olduğunun altını çizen İmamoğlu, geleceğe dair şu vaadi paylaştı: “İktidara geldiğimizde; insan hakları ve hukuk çerçevesini sağlam bir biçimde yeniden inşa edeceğiz. Bu sayede ilişkilerimiz, bugün birçok kişinin öngöreceğinden çok daha hızlı ilerleyecektir. Türkiye’de yenilenme uzak bir ideal değil, acil bir gerekliliktir.”
Mektubunu, Türk halkının demokratik iradesine vurgu yaparak sonlandıran İmamoğlu, imzasını “Seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı” ünvanıyla attı.
(Politika Servisi)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et