10.11.2025 18:47

Türkiye'nin 'KAAN' için alamadığı motorlar Hindistan'a satılıyor

ABD, Hindistan'a 113 savaş uçağı motoru satışına onay verdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD lisans kısıtlamasını kaldırıp motor vermedikçe 'KAAN'ların üretiminin başlayamayacağını söylemişti.

Türkiye'nin 'KAAN' için alamadığı motorlar Hindistan'a satılıyor

Fotoğraf: turkishaerospace/YouTube

Türkiye'nin 'KAAN' savaş uçakları için motor alamadığı ABD, Hindistan'a yüzden fazla motor satacak.

Hindistan hükümeti, cuma günü General Electric (GE) ile 113 jet motoru satın almak için anlaşma imzaladı.

Motorlar, Hindistan yapımı Tejas Mk-1A savaş uçaklarında kullanılacak. Söz konusu anlaşma, ABD ile aylar süren gümrük vergisi geriliminin ardından ilişkilerdeki yumuşamanın da bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Reuters'in haberine göre motorların 2027’den itibaren beş yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor.

Hindistan'ın Tejas Mk-1A ile filosunu yenilemesi, Çin ve Pakistan'a karşı silahlanma kapasitesini artırma planında önemli bir başlık.

Hakan Fidan itiraf etmişti

Türkiye’nin savaş uçağı 'KAAN'ı da ABD motor satmadığı için üretemediği bizzat Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında itiraf edilmişti.

Fidan, "Almayı beklediğimiz KAAN’ın motorları var şu anda bekliyor Amerikan Kongresi'nde. Onların lisansı durmuş durumda. Onların lisansını da hayata geçip motorların gelmesi lazım ki KAAN’ların üretimi başlayabilsin" demişti.

Türkiye, yerli motor üretimi için çalışamlarını sürdürüyor ancak bu hedefe 2030'lu yıllarda ulaşılması bekleniyor.

CAATSA yaptırımları

Türkiye, 2,5 milyar dolar ödeyerek 2019'da Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle, “ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası” olarak bilinen CAATSA kapsamında yaptırımlara maruz kalan ilk NATO ülkesi olmuş ve üretici ortaklarından olduğu F-35 programında da 2021 yılında resmen çıkarılmıştı.

CAATSA ile Türkiye'nin silah şirketlerinin Amerikan savunma teknolojisine erişimine ve ihracat lisanslarına kısıtlama getirilmişti.

Türkiye'nin 1,4 milyar dolar ön ödeme yaptığı 6 adet F-35 savaş uçağına da el konulmuştu. Siyasi iktidar senelerdir programa dönmek istiyor ancak henüz bir başarı elde etmiş değil.

Türkiye, Ekim 2021'de ABD'den 40 adet yeni F-16 Block 70 (Viper) savaş uçağı satın alma talebinde de bulunmuştu ancak bu da CAATSA yaptırımları nedeniyle hâlâ bekletiliyor.

Yaşananlar üzerine Türkiye, filosunu yenilemek için İngiltere'den 20, Katar ve Umman'dan da 12'şer adet Eurofighter satın almak üzere görüşmeleri yoğunlaştırmıştı.

{{574123}}

{{574576}}

{{583098}}

(Dış Haberler)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 17:50

Güllü’nün ölümüne ilişkin ek bilirkişi raporu: Dış kuvvet ihtimali ve sırtüstü düşüş tespiti

Güllü’nün ölümüne ilişkin ek bilirkişi raporu, ölümün dış bir müdahaleyle gerçekleşmiş olabileceğini ortaya koydu. Rapordaki sırtüstü düşüş tespiti, tanık Sultan Nur Ulu’nun cinayet iddiasıyla teknik olarak çelişmediği belirtildi.

Güllü’nün ölümüne ilişkin ek bilirkişi raporu: Dış kuvvet ihtimali ve sırtüstü düşüş tespiti

Güllü 

02.02.2026 17:55

CHP'nin barış ve demokrasi konferansı: Bu çiçek bahar getirir mi?

İktidarın bu buluşmadan rahatsızlığı, pazartesi günü kalemlerinin mürekkebinden damlıyordu. Süreci muhalefeti parçalamanın aracı olarak kullanma niyetini ortaya koymaktan çekinmeyenlerin oyununu bozmak için böylesi adımlar ön açıcı.

CHP'nin barış ve demokrasi konferansı: Bu çiçek bahar getirir mi?

Fotoğraf: CHP

02.02.2026 09:35

ABD’nin İran’a saldırı hazırlıkları ve bölgesel yeniden dizayn: Ortadoğu’da harlanan ateş topu

İran’a yönelik saldırı hazırlıkları, bölgesel gerilimin ana eksenini oluşturuyor. Ortadoğu, ABD’nin İran merkezli harladığı ateş topunu ne zaman tutuşturacağına kilitlenmiş durumda

ABD’nin İran’a saldırı hazırlıkları ve bölgesel yeniden dizayn: Ortadoğu’da harlanan ateş topu

İran'da rejim yanlısı eylemler

02.02.2026 13:28

Migros deposunda direnişin 11'inci günü: İşçiye polis ablukası ve tente yasağı

Esenyurt Migros deposunda yüzde 28'lik zam dayatmasına ve sendikal baskılara karşı eylem yapan işçilerin direnişi 11'inci gününde polis ablukasıyla karşılaştı. Yağmurda bekleyen işçilerin tente kurmasına "mevzuata aykırı" denilerek izin verilmedi.

Migros deposunda direnişin 11'inci günü: İşçiye polis ablukası ve tente yasağı

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
02.02.2026 15:02

Nur Sitesi davası: AKP’li belediye başkanları hakkında soruşturmaya izni verilmedi

Antep’te Nur Sitesi’ne ilişkin dosyada, aralarında AKP’li Nurdağı belediye başkanlarının da bulunduğu 12 kamu görevlisi hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermedi; yalnızca eski Fen İşleri Müdürü Vekili için izin çıktı.

Nur Sitesi davası: AKP’li belediye başkanları hakkında soruşturmaya izni verilmedi

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 12:47

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Hâlâ Çin’den çok ABD’ye yakınız

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul Almanya’nın ABD ve Çin’den “eşit uzaklıkta” olmadığını ve son zamanlarda yaşanan gerginliklere rağmen her zaman Washington’a daha yakın olacağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Hâlâ Çin’den çok ABD’ye yakınız

Almanya Dışişleri Bakanı Johann David Wadephul

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!