2 Ağustos 2025 23:45

Mazlum Abdi: SDG hiçbir zaman Türkiye için tehdit olmadı

Şam yönetiminin SDG’yi tasfiye etme dayatmasına karşı yerel güvenlik modelini savunan SDG Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye’ye yönelik de “Hiçbir zaman tehdit olmadık” mesajı verdi.

Mazlum Abdi: SDG hiçbir zaman Türkiye için tehdit olmadı

Fotoğraf: MA

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Şam yönetiminin SDG’nin tasfiye edilmesi ve silahlı güçlerinin orduya entegre edilmesi yönündeki talebine karşı, yerel güvenlik yapılanmasını koruyacak bir çözüm önerdiklerini söyledi. Demokratik, çoğulcu ve merkeziyetçi olmayan bir Suriye hedeflediklerini vurgulayan Abdi, Türkiye’ye yönelik de “Hiçbir zaman tehdit olmadık” mesajı verdi.

T24’ten Namık Durukan’a konuşan Abdi, 10 Mart’ta Şam ile imzalanan mutabakatın ardından uygulama sürecine geçilememesine rağmen, görüşmelerin sürdüğünü belirtti. SDG’nin komuta yapısını koruyacak ve yerel güvenlik modelini esas alacak bir formülde ısrar ettiklerini söyleyen Abdi, “İstikrar için taraflar arasında müzakere süreci devam etmeli” dedi.

Kürt halkının haklarının tanınması, toplumsal cinsiyet eşitliği ve dini özgürlüklerin güvence altına alınması gerektiğini dile getiren Abdi, merkeziyetçi yapının aşılması gerektiğine işaret etti.

Türkiye’ye diyalog çağrısı

Türkiye ile ilişkilere de değinen Abdi, SDG ve özerk yönetimin hiçbir zaman Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını ifade ederek şu çağrıda bulundu: “Bizler sınır hattında güvenliği sağladık, IŞİD’e karşı mücadele ettik. Ankara’yla doğrudan bir çatışma içerisinde değiliz. Diyalogdan yanayız.”

Mazlum Abdi, taraflar arasında yeni görüşmelerin Fransa’nın arabuluculuğunda Paris’te sürdürüldüğünü de açıkladı.

(t24.com.tr)

Evrensel'i Takip Et