2 Ağustos 2025 13:54

Yüzlerce kişi sahte diplomayla mesleğe başlamış: Hukukçu, gıda mühendisi, eczacı da var

'Sahte diploma' soruşturmasında yüzlerce kişinin hukukçu, gıda mühendisi, öğretmen, eczacı gibi farklı mesleklerde görev almaya başladıkları ortaya çıktı.

Yüzlerce kişi sahte diplomayla mesleğe başlamış: Hukukçu, gıda mühendisi, eczacı da var

Kaynak: Freepik

Ankara'da kamu kurumu yöneticilerinin elektronik imzalarının kopyalanarak sahte diploma ve sürücü belgesi düzenlenmesi ile ilgili soruşturmada, 65 şüpheli hakkında daha iddianame hazırlandı. Şüphelilerin 50 yıla kadar hapsi isteniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüphelilerin mezuniyet kayıtları, not ortalamaları, doçentlik başvuruları ve diploma bilgilerini maniple ederek yüzlerce kişiye avantaj sağladığı iddia edildi. Ortaya çıkan bilgilere göre hukukçudan gıda mühendisine, öğretmenden eczacıya yüzlerce kişi sahte akademik derece ile göreve başladı.

Habertürk'te yer alan habere göre, sahte mezuniyet, not değişikliği, usulsüz e-imza üretimi ve sistemlere yetkisiz erişim gibi yöntemlerle kamuda unvan ve statü elde etmeye çalışan şüphelilerin detaylı eylemleri sıralandı.

Eylemler arasında not ortalamasını 1.29’dan 3.29’a yükseltmek, başkası adına e-imza üretmek, kayıtlı olmayan kişileri mezun gibi göstermek ve kamu kurumlarında görev almak üzere diplomatik belge üretmek gibi ağır fiiller yer aldı. Sahte diploma skandalına adı karışanlar da belli oldu.

Sahtecilik örnekleri

Abdullah Volkan Uçak

Ege Üniversitesi Psikoloji lisans ve Klinik Psikoloji yüksek lisans programlarından sahte mezuniyet kaydı oluşturdu. Işıl Gerekul Kırova ve Adem Akış adına sahte e-imza düzenledi. YÖK kayıtlarında adı yok. Mezuniyet sorgularını kendi GSM hattı üzerinden yaptı.

Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu

İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu gibi gösterildi. Gerçekte kayıt yok. Kendi GSM hattından mezuniyet sorguları yaptı. Hakkında tefrik kararı verildi.

Adnan Taşdemir

Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü için sahte mezuniyet işlemi yaptı. Mezuniyet kaydı bulunmamasına rağmen sahte e-imza kullandığı tespit edildi.

Ahmet Dalan

Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olarak kaydedildi. Mezuniyet sorgusu kendi adına yapılmasa da işlemde sahte e-imzalar kullanıldı.

Ahmet Ruşen Uçar

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi öğrencisi iken AGNO’su 1.29’dan 3.29’a sahte e-imza kullanılarak yükseltildi.

Ali Öpöz

Metin Saygılı adına düzenlenen sahte e-imza için TürkTrust şirketine EFT ile ödeme yaptığı dekontla belgelendi.

Ali Yıldırım

BTK Başkan Yardımcısı adına, kendi fotoğrafını içeren sahte kimlikle e-imza çıkardı.

Aytül Çiçekli Dursun

Atatürk Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği bölümünden sahte mezun edildi. YÖK kayıtlarında adı yer almıyor. Kendi hattından sık sorgulama yaptığı tespit edildi.

Ayhan Ateş

Selçuk Üniversitesi ön lisans mezunu olan şüpheli, Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu gibi kaydedildi.

Buruç Özbey

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı adına düzenlenen sahte e-imza ile, kayıtlı öğrenci iken AGNO’su 0.64’ten 2.55’e çıkarıldı.

Bülent Ural

YÖK kayıtlarında yer almamasına rağmen mezun gibi gösterildi. Mezuniyet sorgusunda sahte kayıt tespit edildi.

Cemal Aygün

Gazi Üniversitesi sisteminde sahte e-imza kullanılarak not yükseltme işlemi yapıldı.

Cemil Demirkol

Ege Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu gibi gösterildi. Resmî kayıt bulunmuyor.

Doğan Kadir Saygın

İnönü Üniversitesi Öğrenci İşleri Başkanı adına çıkarılan sahte e-imza için EFT yaptı. Bu e-imza üzerinden işlem yaptığı belirlendi.

Doğukan Fırat Özyürek

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde AGNO’su 0.83’ten 3.01’e sahte e-imzayla yükseltildi.

Duran Ali Saral

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Ahmet Özer adına sahte e-imza üretildi.

Emre Baytekin

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde pasif öğrenci statüsü aktif hale getirildi.

Emre Gökdemir

Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezunu gibi gösterildi.

Enes Talip Canatar

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde AGNO’su 1.46’dan 3.12’ye sahte e-imza kullanılarak yükseltildi.

Enver Yılmaz

Atatürk Üniversitesi İşletme lisans programından mezun gibi gösterildi.

Erdal Şimşek

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği lisans programından sahte mezun gösterildi.

Esra Özdemir

Herhangi bir öğrenci kaydı bulunmamasına rağmen mezun gibi gösterildi.

Eyüp Yirmili

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans programında sahte mezuniyet işlemi yapıldı.

Fatih Erdem

Sahte öğrenci belgesiyle çeşitli resmi işlemler gerçekleştirdi.

Ferhat Demir

Ege Üniversitesi Elektrik ön lisans programından yasa dışı mezun gösterildi.

Ferhat Ornovak

Mersin Üniversitesi Kimya lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Ferhat Uzun

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Gökay Celal Gülen

Atatürk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi sistemlerinde sahte mezuniyet kaydı oluşturdu. Kamu görevlileri adına sahte e-imzalarla sisteme girerek yetkisiz işlem yaptı.

Gökçe Güler

Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümünden sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Güler Kahraman Büyükkeleş

Atatürk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Gülsüm Şahin

Üniversite sistemine sızılarak notları yasa dışı şekilde değiştirildi.

Gülseren Şahin

Ege Üniversitesi İşletme lisans programından yasa dışı mezun gösterildi.

Hüseyin Demir

Ege Üniversitesi İşletme lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

İbrahim Bolat

Işıl Gerekul Kırova adına sahte e-imza çıkarıldı. Şüpheliye ait internet aboneliği üzerinden Ege Üniversitesi sistemlerine hukuka aykırı erişim sağlandı.

İsa Can Erdem

Çok sayıda kamu görevlisi adına sahte e-imzayla sisteme giriş yaptı. Bu girişlerle Mehmet Üveyik, Serdan Akıncıoğlu ve Gökay Celal Gülen’in mezuniyet işlemleri yasa dışı şekilde gerçekleştirildi.

İsmail Örs

Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Kadir Şahin

Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği programında pasif öğrenci kaydı aktif hale getirildi.

Kadriye Kurtoğlu

Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Mehmet Baykara

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği lisans programından yasa dışı mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Mehmet Çiftçi

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi iken AGNO’su 1.74’ten 2.92’ye sahte e-imzayla yükseltildi.

Mehmet Emin Gökçe

Mersin Üniversitesi mezunu gibi gösterildi. Mezuniyet kaydı sahte.

Mehmet Halil Ekici

Doçentlik başvurusu için sahte diploma düzenlendi.

Mehmet Karakuş

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Mehmet Tahir Gülmez

Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Mehmet Üveyik

Atatürk Üniversitesi İşletme bölümü adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Meryem Uçar

Atatürk Üniversitesi Acil Yardım Teknikerliği mezunu gibi sisteme işlendi.

Muhammet Kaya

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu gibi gösterildi. Gerçekte mezuniyeti bulunmuyor.

Münir Gözübenli

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuymuş gibi gösterildi. Sahte e-imzayla YÖK sistemine işlendi.

Mustafa Sarı

Not ortalaması sahte e-imza kullanılarak usulsüz biçimde değiştirildi.

Nazım Deniz Bozdere

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Nizam Perk

Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu. Aynı zamanda bir dernek başkanı. İşlem sahte e-imzayla yapıldı.

Nursel Tanju

Atatürk Üniversitesi Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ön lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu. YÖK kayıtlarında adı yok.

Nuray Emine Gaye Tuğuz

Tuğba İrkin’in mezuniyet işleminde adına sahte e-imza üretildi.

Oğuzhan Ercan

Mersin Üniversitesi İktisat bölümü adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Orhan Akbaş

Atatürk Üniversitesi İşletme lisans programı adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Osman Kürşad Mert

Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği mezuniyet kaydı yasa dışı şekilde oluşturuldu.

Osman Ulunç

Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Ömer Yalım

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunu gibi gösterildi. Sorgulamalar kendi GSM hattı üzerinden yapıldı.

Özge Baydemir

Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Serdan Akıncıoğlu

Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezuniyet kaydı yasa dışı olarak oluşturuldu.

Süreyya Yıldız

Atatürk Üniversitesi İşletme lisans programı adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Şule Akkan Arıcan

Atatürk Üniversitesi İlk ve Acil Yardım ön lisans programından yasa dışı mezuniyet işlemi yapıldı.

Tayfun Eraslan

Babasının adına alınan hat üzerinden çeşitli kamu görevlilerinin e-imzaları kullanılarak sisteme sızıldı.

Tuğba İrkin

Mersin Üniversitesi Fizyoterapi bölümü için sahte diploma kaydı yapıldı. Nuray Emine Gaye Tuğuz adına sahte e-imza üretildi.

Tuncay Doğan

Atatürk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği sahte mezunu. Metin Saygılı adına sahte e-imzayla işlem yapıldı. GSM hattından mezuniyet sorguları yapıldığı tespit edildi.

Tuncay Yıldırım

Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği sahte mezunu olarak sisteme kaydedildi.

Yaren Özkarakaş

Mersin Üniversitesi Yerel Yönetimler ön lisans programından sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Yelda Boğa

Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi adına sahte mezuniyet işlemi yapıldı.

Yunus Bektaş

Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği lisans programı adına sahte mezuniyet işlemi gerçekleştirildi.

Yusuf Algan Çelik

Ege Üniversitesi Turizm Rehberliği lisans programı adına sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Zeynep Gülten

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi iken not ortalaması yasa dışı şekilde 2.53’ten 3.05’e yükseltildi.

Zeynep Karacan

Atatürk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programı mezunuymuş gibi gösterildi. Not ortalaması yasa dışı şekilde değiştirildi. Ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu.

Ziya Öçalır

Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler lisans programı için sahte mezuniyet kaydı oluşturuldu. Gerçekte öğrenci kaydı bulunmuyor.

(haberturk.com)

Evrensel'i Takip Et