İvrindi’de altın madeni için kapasite artışı talebi
İvrindi’de TÜMAD Madencilik’in altın madeni için kapasite artışı talebiyle yaptığı halkın katılım toplantısında şirket köylüleri projeye ikna etmek için yol, okul ve hayvan yemi vaadinde bulundu.

Fotoğraf: Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
İLGİLİ BAŞLIKLAR

88 milyon ton pasa üreten madene “Sıfır Atık” belgesi verilmiş!

Balıkesir’de 372 köylü TÜMAD’ı Avrupa Bankasına şikayet etmiş

Madencilerin sponsor olduğu Su Zirvesi protesto edildi: "Kirli paralarıyla suyu koruyamazsınız"
Balıkesir’in İvrindi ilçesine bağlı Değirmenbaşı köyünde, Nurol Holding’e bağlı TÜMAD Madencilik’in altın madeni için kapasite artışı talebiyle halkın katılım toplantısı yapıldı. Salonda yurttaşlardan çok şirket çalışanı olmasına tepki gösterildi. Yaşam alanı savunucuları salona giremedi, jandarma müdahale etti.
BirGün’den İlayda Sorku’nun haberine göre, toplantıya katılan Burhaniye Çevre Platformu’ndan Hatice Engin, toplantının köy kahvehanesinde yapıldığını, ancak içerinin tamamen şirket çalışanlarıyla doldurulduğunu söyledi.
Kapıdan dahi giremediklerini aktaran Engin, “Kapıdan bir adım içeri giremedik, sonra jandarma müdahale etti. Biz yalnızca 5 kişi yan kapıdan içeri girebildik. Doğru bir şey yapılmadığına dair, halkın katılımı olmadan toplantının gerçekleştiğine dair itiraz tutanaklarımızı tuttuk” dedi.
Şirketten vaatler
Engin, şirketlerin köylüleri projeye ikna etmek için çeşitli vaatlerde bulunduğunu ifade etti. TÜMAD Madencilik’in köye meydan yapmak, yol geliştirmek, camiye gasilhane kazandırmak, okul inşa etmek ve hayvanlar için ücretsiz yem dağıtmak gibi vaatlerde bulunduğunu aktaran Engin, şunları söyledi:
“Bu gibi vaatlerle yerel halkın gözü boyanmaya çalışılıyor. Buradaki insanların birçoğu madende çalışıyor ve kendilerini madene aldıkları için şirkete teşekkür ediyorlar. Karşılığında biraz daha hayvan yemi istiyorlar, biraz daha köy yolu, okul, sağlık ocağı istiyorlar… Biz yine bunların devletin görevi olduğunu, sosyal devletin görevi olduğunu haykırdık. Durumun aslında en vahim tarafı bu.”
“Gerçek katılım, gerçek bilgilendirme yok”
Engin, “Toplantıda yurttaşlara, ‘2044 yılına geldiğimizde burada Değirmenbaşı köyü kalmayacak’ dedik. Bölge halkıyla konuştuğumuzda şunu fark ettik ki, orada ikamet eden halkın büyük bir kısmı siyanürün adını ilk kez duydu. ‘Biz siyanürün bu kadar zararlı olduğunu bilmiyorduk’ dediler. Bu toplantılar sadece bir tiyatro. Gerçek katılım, gerçek bilgilendirme yok” dedi.
(Alıntı)İLGİLİ BAŞLIKLAR

88 milyon ton pasa üreten madene “Sıfır Atık” belgesi verilmiş!

Balıkesir’de 372 köylü TÜMAD’ı Avrupa Bankasına şikayet etmiş

Evrensel'i Takip Et