14 Mayıs 2025 04:44

AFAD ödeyecekti, borcu depremzedeye kaldı

Konteynerlerde elektrik faturalarının AFAD tarafından ödeneceği sözüne rağmen faturalar depremzedelerin üzerine yıkıldı. İcralık olan Malatyalı depremzedeler tepkili: "İcra var ama konut yok."

AFAD ödeyecekti, borcu depremzedeye kaldı

Fotoğraf: Evrensel

Ali Hasöz
[email protected]


Malatya – 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin üstünden iki yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşların sorunları sürüyor. Malatya’nın Yazıhan ilçesinin Durucasu Mahallesi’nde yaşayan Yusuf Akça da o depremzedelerden sadece biri. Akça, AFAD tarafından verilen konteynerlerde kalanların elektrik faturalarının karşılanacağı sözüne rağmen karşılanmadığını dile getirerek “Şu an üzerimde yaklaşık 10 tane icra dosyası var elektrik borcunu ödemediğime dair” tepkisini gösterdi.

"10 icra dosyam var"

Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Devlet tarafından verilen konteynerlerde kalanların elektrik faturalarının devlet tarafından ödeneceğinin söylendiğini ancak bununla ilgili sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Yusuf Akça, “Konteyner eşimin adına çıktı ama elektrik aboneliği benim üzerimeydi. Bunun üzerine bir sıkıntı yaşandı, AFAD ile görüşmeye gittiğimizde ‘Dilekçe yazarsanız düzeltiriz’ dediler, yazdık. Ama sonra yine faturayla ilgili sorun çıktı. Ödeme noktasına gittik faturanın benim adıma göründüğünü, ödemenin de AFAD tarafından yapılacağını söylediler. Ama şu an üzerimde yaklaşık 10 tane icra dosyası var elektrik borcunu ödemediğime dair. Ödemek istiyorum ama 60-70 bin TL olan borcum avukat, icra dosyası gibi masraflarla 200 bin TL’nin üzerinde görünüyor. Benimle aynı durumda olan çok sayıda depremzede var” ifadelerini kullanarak Malatya merkezdeki konteyner kentlerde kalanların elektrik faturalarının AFAD tarafından karşılandığı gibi kırsalda bulunanların da karşılanması gerektiğini söyledi.  

"Kesilen yardımın kriteri ne?"

‎AFAD’ın bu bölgedeki depremzedelere verdiği yardım kartlarının da kesildiğini aktaran Akça, “Bazılarının ise yardımları devam ediyor. Kesilen yardımlar hangi kriterlerle yapıldı bilmiyoruz. Ben 4 çocuğumla ekonomik zorluklar çekmeme rağmen benim yardımım kesiliyor. Biz bu meseleyi çözemedik, ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

"Konutların temeli bile atılmadı"

Yaşadığı bölgede depremzedelere söz verilen evlerin yapılmadığını hatta yaşadığı bölgedeki evlerin temelinin dahi atılmadığını belirten Yusuf Akça “Konutların nereye yapılacağı bile belli değil. Seneye de teslim edilecekleri meçhul. Bir de kırsal ve merkez arasında ayrım yapılıyor. Biz kırsaldakilere üvey depremzede muamelesi yapılıyor, ikinci sınıf insan gibiyiz” dedi.  

Depremin ilk aylarında da yardımların kendilerine çok geç geldiğini devlet çadır verdiğinde havaların artık ısınmış olduğunu dile getiren Akça “O dönem çadırımı Emek Partisi aracılığıyla alabildim.  Depremden ancak 4 ay sonra konteyner geldi. Verilen konteyner de Malatya merkeze verilenden daha kötüydü” diye konuştu.  

"Kredi çekip borç ekiyoruz"

Öte yandan üretici köylüler olarak arazileri, hayvanları olduğu için bölgede kalmak mecburiyetinde olduklarına işaret eden Akça “Geçen yıl kredi çekip ayçiçeği ektik. O kadar emek verdik, bize miras kalan bankadan çektiğimiz kredi borcu oldu.  Kayısı da üreticinin elinden çok ucuza çıkıyor” diye yakınarak çiftçinin bu ülkede hiçbir zaman hak ettiği değeri görmediğini ifade etti.  

ABONE OL

Evrensel'i Takip Et