17 Mart 2025 13:35

Alman sanayi şirketleri "maliyet" nedeniyle üretimlerini yurt dışına kaydırıyor

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), 1700 Alman sanayi şirketiyle yabancı yatırımlarına ilişkin yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Alman şirketlerinin yüzde 40’ı Almanya dışında yatırım yapmak istediğini belirtti. Geçen yıl bu oran yüzde 42 düzeyindeydi.

Alman şirketlerin yüzde 35'i yurt dışına yatırım yapma nedeni olarak maliyetlerin düşürülmesini gösterdi. Bu oran 2008 finansal krizinden beri en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Avro Bölgesi, Alman şirketlerinin yatırımlar için en önemli bölge olmaya devam ederken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yatırım yapmak isteyen şirketlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 48'e yükseldi.

DIHK raporunda, şunlar kaydedildi:

“Yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin yanı sıra olumsuz ekonomik politika koşulları, Almanya'nın iş yapma yeri olarak cazibesini azaltmaktadır. Jeopolitik gerilimler ve zayıf ekonomi şirketler üzerinde ek bir baskı oluşturuyor.”

DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Almanya geride kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer şirketler, yüksek enerji maliyetleri, felç edici bürokrasi ve artan vergi yükü onları burada boğduğu için giderek daha fazla yurt dışına taşınıyorsa, bu tehlikeli bir sinyal gönderir.” ifadelerini kullandı.

Treier, Almanya’nın bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, giderek daha fazla Alman şirketin üretimini ve istihdamını yurt dışına taşımak zorunda kaldığını ve bunun ülke ekonomi politikası için bir uyarı olması gerektiğini ifade etti.

Volker Treier, “Eğer şirketler geleceklerini giderek daha fazla Almanya dışında görüyorsa, söz konusu olan sadece bireysel yatırımlar değildir. Söz konusu olan ülkemizin refahı ve ekonomik istikrarıdır. Politikacılar şimdi kararlı bir şekilde harekete geçmeli. Daha düşük enerji fiyatları, vergi indirimi, bürokrasinin azaltılması ve kalifiye işçiler için daha iyi koşullar sağlamalı.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım
TÜPRAŞ ve Ford işçilerinden mektup var:

Yoksulluk duvarını birlikte yıkalım

Türkiye’nin en büyük ve en kârlı iki sanayi kuruluşu: TÜPRAŞ ve Ford Otosan… İkisi de Koç ailesine ait. Patron, Erdoğan-Şimşek programına güvenerek TÜPRAŞ’ta ücretleri yoksulluk sınırının yarısına inen işçilere yüzde 28 zam dayatıyor. Aynı tehlike Ford işçilerinin de önünde. Gazetemiz aracılığıyla mektuplaşan Ford, TÜPRAŞ ve Novares işçileri “Yoksulluğa karşı gün birlik olma günü” dedi.

TÜPRAŞ'ın 3 yıllık işçi başı kârı: 21 milyon 974 bin TL

TÜPRAŞ'ta işçilerin aldığı ortalama ücret: 35 bin TL

TÜPRAŞ'ta çalışan toplam işçi sayısı: 6 bin 200

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
4 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et