'İşçi vergi yükü altında ezilirken patronlar denetimden mi kaçırılıyor?'
EMEP Milletvekili Bayhan, Bakan Mehmet Şimşek’in ‘vergi seferberliği’ sözlerinin halkın tepkisini dindirmekten başka bir şey olmadığını söyleyerek patronların vergi denetimden mi kaçırıldığını sordu.

Fotoğraf: AA, Kolaj: Evrensel
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 2024 yılında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in servet sahiplerinin vergi ödememesine yönelik tepkilere karşılık yaptığı "Vergi denetimi seferberliği ilan ediyoruz" açıklamasını hatırlatarak, 2024 yılı denetim sonuçlarının "Bu açıklamanızın, halkın tepkisini dindirmekten öteye geçmeyen boş bir söylem olduğunu ortaya koydu" değerlendirmesinde bulundu.
Vergi Denetim Kurulu (VDK) raporuna göre:
Türkiye’de yıllık geliri 6 milyon lirayı aşan büyük mükelleflerin yüzde 79’u ve 3,8 milyon vergi mükellefinin yüzde 98’i denetim dışında bırakılmıştır.
Yıllık geliri 65 milyon lirayı aşan 7.645 patrondan yalnızca yüzde 19,5’i denetlenmiştir. Büyük sermaye gruplarının yüzde 80,5’i denetim dışı kalmıştır.
Kurumlar vergisi mükellefi patronların sadece yüzde 2,06’sının denetimi sırasında 159,8 milyar liralık vergi kaçırıldığı tespit edilmiştir.
“Servet vergisini uygulayın”
Bayhan, vergi adaletsizliğinin giderilmesi için Bakan Şimşek’e şu çağrıyı yaptı:
"Servet vergisini uygulayın, büyük sermaye gruplarına tanınan vergi afları ve teşvik paketlerine son verin, etkin bir vergi denetimi sağlayın!"
Bayhan ayrıca, temel tüketim malları ve hizmetlerinden alınan KDV ve ÖTV’nin kaldırılması, lüks tüketimin yüksek oranda vergilendirilmesi, bankalar, finans kuruluşları, tekeller ve büyük toprak sahiplerinden alınan vergilerin artırılması gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerin vergiden muaf tutulması ve yoksulluk sınırının üzerindeki ilk gelir diliminde vergi oranının yüzde 15 olarak sabitlenmesi gerektiğini vurguladı.
Bayhan, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e şu soruları yöneltti:
- Büyük sermayeye vergi ayrıcalığı mı tanıyorsunuz? Yıllık geliri 6 milyon liranın üzerinde olan patronların büyük çoğunluğunun denetim kapsamına alınmaması bilinçli bir politika mıdır? Vergi kaçağını tespit etmek için kullanılan sistemler neden uygulanmamıştır? Vergi kaçıran patronlara karşı ne tür önlemler alınmaktadır? Son 10 yılda Türkiye’nin en büyük 500 şirketinden kaçı denetlenmiş, kaçının vergi kaçırdığı tespit edilmiş ve kaçına ceza verilmiştir?
- Bakanlık yetkinizi hep sermaye sınıfının çıkarına mı kullanacaksınız? Vergi adaletini sağlamak için tekeller başta olmak üzere sermayedarların yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği neden denetlenmiyor? Bakanlığınızın yetkilerini sermayedarların çıkarına mı halkın çıkarına mı kullandığının ölçüsü sizce nedir?
- İşçilerin vergi yükü artarken sermayedarlar neden denetimden kaçırılıyor? Sanayici ve tüccar sermayedarların en çok vergi kaçıranlar arasında yer almasının nedenleri nelerdir? Vergi kaçırdığı tespit edilen şirket ve sermayedarların listesi ve uygulanan yaptırımlar kamuoyuna açıklanacak mıdır?
- Vergi denetim kadrolarının yüzde 52,2’sinin boş olmasının nedeni nedir? Vergi Denetim Kurulu’na toplam 15.282 müfettiş kadrosu verilmişken, bu kadronun yüzde 52,2’si neden boş bırakılmıştır? Bu durum, holdingleri, şirketleri, kapitalistleri denetlememe politikanızın bir sonucu mudur?
- Vergi adaletsizliği ve halkın üzerindeki aşırı vergi yükü daha ne kadar arttırılabilir? Türkiye’de en zengin yüzde 5’lik kesim toplam servetin yüzde 59,2’sine, en zengin yüzde 10’luk kesim ise yüzde 69,8’ine sahipken, vergi yükümlülüklerinden neden muaf tutulmakta ve yanı sıra teşviklerden yararlanmaktadırlar? Türkiye’de çalışanların kazançlarının yüzde 39,9’u vergiye giderken, en zengin yüzde 1’in toplam vergi içerisinde ki payı nedir? “Kapitalistlerin serveti artıyor, vergiyi işçiler ödüyor” değerlendirmesine katılıyor musunuz?
- Vergi teşvikleri ve servet adaletsizliğine neden son vermiyorsunuz? En zengin yüzde 1’lik kesime sağlanan vergi teşviklerinin toplam tutarı nedir ve bu teşvikler neden kamuoyundan gizlenmektedir? Vergi teşviklerinin gelir ve vergi dağılımındaki adaletsizliği artırıcı etkileri değerlendirilmiş midir?
- Servet vergisini neden uygulamıyorsunuz? Servet vergisi getirmeyi düşünüyor musunuz? En zengin yüzde 1’lik kesimin vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyenleri hakkında ne tür yaptırımlar söz konusudur?
- Vergi afları ve teşvikler neden büyük sermaye gruplarına sağlanıyor? Vergi afları ve teşvik paketleri sürekli olarak büyük sermaye gruplarına sağlanırken, işçiler ve dar gelirli vatandaşlar için ağır vergi yükü neden devam etmektedir?
- Vergide adaleti sağlamak için özel ve tüzel kişilerden artan oranlı gelir ve veraset vergisi sistemine geçmeyi düşünüyor musunuz? Temel tüketim malları ve hizmetlerinden alınan KDV ve ÖTV başta olmak üzere her türlü dolaylı vergiyi kaldıracak mısınız? Lüks tüketim harcamalarını yüksek oranda vergilendirecek misiniz? Bankalar, çeşitli finans kuruluşları, tekeller ve hissedarları başta olmak üzere büyük sermaye ve büyük toprak sahiplerinden alınan vergileri artıracak mısınız? Yoksulluk sınırının altındaki ücretleri vergiden muaf tutmayı, yoksulluk sınırının üzerindeki ilk gelir grubunda vergi oranını yüzde 15’te sabitlemeyi düşünüyor musunuz? (İşçi Sendika Servisi)
Evrensel'i Takip Et