18 Nisan 2013 07:50

Gündem 1 Mayıs!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. İllerde sendikalar, meslek odaları ve emek örgütleri 1 Mayıs başvurularına başlarken, İçişleri Bakanı Muammer Güler,  Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs'ı kutlamaya uygun olmadığını dile getirdi.İçişleri Bakanı Muammer Güler,

Gündem 1 Mayıs!
Paylaş

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs'ın İstanbul'da Taksim Meydanı'nda kutlamasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Sadece Taksim Anıtı'na çelenk konulmasına izin vereceklerini belirten Güler, yürüyüş ve toplantı için farklı alanlar önereceklerini belirtti.

Öte yandan DİSK Yönetim Kurulu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, her ne koşulda olursa olsun 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlayacaklarını açıklamıştı.


İşçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için Adana’da başvuru yapıldı.

DİSK, Türk-İş, KESK, Adana Tabip Odası ve TMMOB üyelerinden oluşan tertip komitesi 1 Mayıs kutlamaları için yapılacak mitingin başvurusunu yaptı.

Konu ile ilgili kurumlar bir araya gelerek çalışmalara başladıklarını duyurdular. İnönü Parkı’nda bir araya gelen kurum temsilcileri yaptıkları basın açıklaması ile birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Kurumların ikişer temsilci verdiği tertip komitesinin başkanlığının yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, yaptığı açıklamada, AKP hükümetinin işçi ve emekçileri açlıkla terbiye etmeye çalıştığını dile getirdi. AKP’nin kendisine muhalefet edenlere karşı baskı ve imha politikalarını benimsediğini belirten Karaca, bu anlayışa karşı adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini söyledi. İçeride ve dışarıda sürdürülen savaş politikalarına da değinen Karaca, barışı savunmanın zamanı olduğunu ifade etti.

İşçi ve emekçilere reva görülenlere karşı 1 Mayıs’a çağrı yapan Karaca, 1 Mayıs 2013 günü saat 13.00’te Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünden başlayacak mitinge tüm Adanalıları çağırdı. (AdanaEVRENSEL)


ANTEP'TE 1 MAYIS ÇALIŞMALARI BAŞLADI

1 Mayıs 2013 İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamalarının emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde gerçekleştiğini dile getiren Tertip Komitesi, 1 Mayıs günü saat 12.30’da İstasyon meydanında kutlanmaya başlanacak, 1 Mayıs'a bütün Gazianteplileri çağırdı.

DİSK, KESK, Türk-İş’in oluşturduğu tertip komitesi Eğitim Sen Antep Şube binasında 1 Mayıs’a dair basın toplantısı yaptı. Açıklamada Eğitim Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Belediye-İş, TÜMTİS, DİSK Tekstil yöneticileri de hazır bulundu.

AKP İLE ESNEK İSTİHDAM ARTTI

Tertip Komitesinin ortak basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Ömer Faruk Koç, “1 Mayıs’ı karşılamaya hazırlanıyoruz” diyerek, sözlerine şu şekilde devam etti; “Türkiye’nin son 10 yılına damgasını vuran AKP Hükümetiyle oluşturulmak istenen “yeni” siyasal rejim emekçi sınıfların sömürüsünü derinleştirdiği gibi aynı zamanda sermaye egemenliğini de pekiştirmiştir. Kamu ağırlıklı, güvenceli, sendikalı istihdam düzeninin yerini işsizliği kronikleştiren bir model, taşeronlaştırma ile birlikte emek gücünün değerinin düşürülmesini hedefleyen ve güvencesiz çalıştırmanın yaygınlaştırıldığı “esnek istihdam” ilişkileri almıştır.”

İŞÇİLER ‘BARIŞ’ İÇİNDE ALANDA OLACAKLAR

Adalet ve özgürlük talepleriyle alanlarda olacaklarını kaydeden Koç, “Kürt sorununda çözüm arayışlarının ön plana çıktığı bu sürecin işçi sınıfı ve emekçi halkların ortak iradesiyle gerçek bir barışa dönüşebileceğinin, işçi sınıfının birliği ve halkların kardeşliği temelinde mücadelenin sürdürülmesi gerektiğinin bilinciyle 1 Mayıs’a gidiyoruz” diye konuştu.

Koç, son olarak 1 Mayıs saat 12.30’da İstasyon Meydanında kutlanmaya başlanacak 1 Mayıs mitingine katılım çağrısı yaptı. (Gaziantep/EVRENSEL)


TARSUS'TA EMEK, BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK İÇİN ALANLARA

Komite adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, kutlamaların 1 Mayıs Çarşamba günü saat 13.30’da Kleopatra kapısı önünde başlayacağını söyledi.

“2013 1 Mayıs’ına AKP Hükümetinin işçi, emekçi düşmanı politikaları ile, güvencesiz çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, yoksulluk ve kölelik koşullarında çalışmanın dayatıldığı; Suriye ve Ortadoğu halklarına yönelik işgal ve savaş politikalarının sürdürüldüğü bir süreçte gidiyoruz’’ diyen Yücel sürdürülen emek ve halk düşmanı politikalara karşı ezilenlerin, emekçilerin, işçilerin, ötekileştirilenlerin mücadele ve dayanışmasının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Tarsus’ta kutlanacak olan 1 Mayıs’ın ana sloganı ise ‘’ emek, barış, özgürlük’’ olarak belirlendi. Mersin Akkuyu’ya yapılmak istenen nükleer santral ve Tarsus’ta yapılması planlanan HES’lere karşı tepkilerde bu yıl Tarsus 1 Mayıs alanında dile getirilecek.

Yücel basın açıklamasını şu sözlerle sona erdirdi. ‘Onurlu bir yaşam, güvenceli çalışma ve insanca yaşanabilir bir ücret ve Türk, Kürt, Arap, Laz, Roman, Çerkez, Alevi Sünni ayrımı yapmadan herkesin kendisini özgürce İfade edebileceği, dilini, kültürünü, İnancını yaşayabileceği, savaşın değil barışın ve kardeşliğin egemen olduğu ve bir arada yaşanabilir demokratik bağımsız ve gerçekten laik bir Türkiye için 1 Mayıs’ta saat 13.30’da Tarsus’ta Kleopatra meydanında toplanıyoruz dedi. (Tarsus/EVRENSEL)


Antalya’da KESK DİSK ve TMMOB 1 Mayıs miting ve yürüyüşü için müracaat etti. Aydın Kanza Parkı’ndan başlayacak olan yürüyüş Barbaros Meydanı’nda yapılacak mitingle sonlanacak.

Tertip komitesinden Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez 1 Mayıs’ı kitlesel bir şekilde gerçekleştireceklerini belirterek, “KESK DİSK VE TMMOB  olarak başvurumuzu yaptık saat 14.00’te Güllük Caddesi Aydın Kanza Parkı’ndan başlayacak. Yürüyüşün ardından   Barbaros Meydanı’nda miting gerçekleştireceğiz” dedi. İktidarın emekçilerin haklarına ve emek politikalarına yönelik saldırılarının halkın 1 Mayıs’a katılımını artıracağını söyleyen Sönmez “Özellikle kamu çalışanlarının haklarının gasbedilmesi, esnek kuralsız çalışmamın taşeronlaştırmanın yaygınlaştırılması, demokrasi ve insan hakları konularında bir çok sorunun birlikte yaşanıyor olması ve barış süreci 1 Mayısın önemli taleplerinden olacak” dedi

TMMOB Sözcüsü Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer 1 Mayıs’ın bu yıl çok daha büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Türkiye yeni bir yapılanma süreci içerisine girmiştir. Bu süreç içerisinde taşeronlaştırma artırılıp, işçiler örgütsüz hale getirilerek sendikalar devre dışı bırakılmaya çalışılıyor. Ülkenin doğal zenginlikleri ve doğal kaynakları yandaşlara ve yabancı şirketlere peşkeş çekiliyor” diye konuştu. Antalya’daki tüm mühendis ve mimarları 1 Mayıs’a katılmaya çağıran Tuncer, “Biz bu 1 Mayısta ülkenin demokratları işçileri ve emekçileri ile birlikte ülkenin geleceğine ve emekçilerin haklarına yönelik taleplerimizi dile getirerek iktidarı uyaracağız. Ülkemizde gelecekte çok daha emekten yana, çok daha özgürlükten yana gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep eder bir durumda olacağız” dedi. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep’te 1 Mayıs çalışmaları başladı

SONRAKİ HABER

Türk: İnançların hakları için mücadele edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...