23 Mart 2013 04:32

Almanya’ya faşist bir parti şart mı?

1964 yılında “komünizmle mücadele” konsepti çerçevesinde kurulan Alman Milliyetçi Demokrat Partinin (NPD) kapatılması konusunda yürütülen tartışmalarda, hükümet bu partinin kapatılması için yeniden Anayasa Mahkemesine başvurunun yapılmasına karşı çıktı. Bununla da kalmayarak Federal İçişler

Almanya’ya faşist bir parti şart mı?
Paylaş

TERÖRLE BAĞLANTILI

Göçmen esnafları katleden NSU adlı terör örgütüyle NPD arasında somut bağlantıların elde edilmesiyle birlikte yeniden yasaklanması gündeme gelen NPD yasağına koalisyon ortakları CDU/CSU ve FDP birlikte karşı çıktı. Kabine toplantısından sonra yapılan açıklamada İçişleri Bakanları Konferansı ve Federal Konsey tarafından başlatılan yasak girişimine ek olarak bir de hükümetin karar almasına gerek olmadığına karar verilerek, hükümetin yasak başvurusu sürecinde yer almaması gerektiği yönünde tavır alındı. Ancak diğer yasak başvurularına destek verileceği ifade edilmekle yetinildi.

Bakanlar kurulu toplantısında öncelikli olarak 5 FDP’li bakan yasak başvurusuna karşı çıktı. Gerekçe olarak da yasak başvurusunun başarısızlıkla sonuçlanması durumunda bunun NPD’nin zaferi olacağı gösterildi. Keza, Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de, yasak konusunda çekimser görüş belirtti. Bütün bunların ardından, Federal Hükümetin yasak sürecinde almaması gereken bir karar alındı.


YÜRÜTME SORUMLU DEĞİL Mİ?

HÜKÜMETİN faşist partinin yasaklanması için sorumluluk almaya yanaşmaması ancak iki nedenle açıklanabilir. Bunlardan birincisi, iddia edildiği gibi başarısız kalınması durumunda bunun hükümetin hanesine yazılması. Ancak yasak için gerekli belge ve bilgiler toplanmadan böyle peşin bir karara varılması daha çok ikinci nedeni akla getiriyor. O da, hükümetin gerçekten de NPD’nin yasaklanmasına karşı olmasından başka bir şey değildir.

2003’de SPD-Yeşiller Hükümeti tarafından yasaklanması için Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru, eylemleri gerekçe gösterilen parti yöneticilerinin çoğunun istihbarat elemanı olduğu gerekçesiyle geri çevrilmişti. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen devletin bu parti içindeki istihbarat elemanlarını tam olarak çekip, yasaklanması için uygun zemin yaratmaması, bu partinin devletin ajanları tarafından yönetildiği konusundaki şüpheleri güçlendiriyor. Hükümet partilerinin, eyaletlerde ajanların bu parti içinde önemli konumda olduğu bilgisine hakim olması nedeniyle yasak başvurusundan kaçındıkları tahmin ediliyor.

Hükümetin karşı çıkmasına rağmen Federal Konseyin aldığı karar gereğince NPD’nin yasaklanması için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunması bekleniyor. Başvurunun önümüzdeki yaz aylarında olacağı tahmin ediliyor. Hükümetin destek vermediği, daha çok BPD ve Yeşiller’in ortak olduğu eyaletler tarafından gündeme getirilen bu başvurunun başarılı olması durumunda hükümetin zorda kalacağı anlaşılıyor. Bu nedenle, hükümet ile muhalefet arasında şimdiden tartışma konusu olan faşist partinin yasaklanmasının genel seçimler öncesinde de sıkça gündeme gelmesi bekleniyor. Keza SPD de ayrı bir yasak başvurusu hazırlığı içinde. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınavdan önce neler yapmalı?

SONRAKİ HABER

Artık adım atma sırası hükümette

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...