19 Şubat 2011 00:53

Korumayan koruma kurulu yargılanıyor!

İstanbul Tuzla’da, üzerinde yüzlerce yıllık tescilli ağaçların bulunduğu Bizanslılardan kalma Ayazma’ya  AKP’li Tuzla Belediyesi tarafından nikah salonu yapılması iznini veren 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyelerinin yargılanmasına başlandı.Suç duyurusundan tam dört yıl s

Korumayan koruma  kurulu yargılanıyor!
Paylaş

Suç duyurusundan tam dört yıl sonra  açılan dava, İstanbul Adliyesi 10. Asliye Ceza Mahkemesinde,  2010/118 esas no’suyla  görülüyor. Davada, kurul üyelerinin ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan 3 yıla kadar hapis ve siyasi haklarından da yoksun bırakılarak cezalandırılmaları isteniyor.
Yargılanan kurul üyeleri içinde bulunan, AKP’li Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Zinnur Büyükgöz , AKP Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Münir Turhan,  İstanbul  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Uzun, İstanbul Büyükşehir Belediye temsilcisi Uğur İnan gibi siyasilerin yanısıra, öğretim üyeleri  Fulin Bölen, Süleyman Faruk Göncüoğlu, Mehmet Sinan Kılıçoğlu, Kemal Kutgün Eyüpgiller de bulunuyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci  ile birlikte 5 no’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri hakkında 2006 yılında Tuzlalılar tarafından suç duyurusu yapılmıştı.
Kültür Bakanlığı’nın aksine İçişleri Bakanlığı, Belediye Başkanları Kadir Topbaş ve Mehmet Demirci hakkında soruşturma izni vermemişti. Tuzla Cumhuriyet Savcısı Ersel Ertürk  tarafından ‘soruşturma izni verilmemesine’ ilişkin karara itiraz edilmemişti.  Yasa dışı inşaat için, yasa dışı ihale yaparak; anıt ağaçları yokeden ve kamuyu zarara uğratan başkanların yargılanmasının yolu da böylece kapanmış oldu.

TUZLA HALKININ UZUN SÜREN MÜCADELESİ

AKP’li Tuzla Belediyesi, koruma alanında kalan ve içerisinde yüzlerce yıllık tescilli ağaçların bulunduğu tarihi Ayazma’ya, nikah salonu yapma kararı aldı. Koruma Kurulundan izinsiz başlatılan inşaat sırasında, pek çok tescilli ağacın sökülmesi  halkın tepkisine neden oldu. Tuzlalıların topladıkları 7 bin imzalı dilekçe 18/12/2006 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığına, 5 No’lu Koruma Kuruluna ve Tuzla Kaymakamlığına iletildi.
Koruma Kurulu aldığı kararla yasa dışı inşaatı durdurmak zorunda kaldı. Ancak bir süre sonra Tuzla Belediyesi, bu kez aynı Koruma Kurulundan bir kez daha inşaat izni istedi.
Belediyenin talebi üzerine toplanan 5 No’lu  Koruma Kurulu aynı oturumda, birbiriyle çelişen iki farklı karar alarak bir skandala imza atmış, konu basında yer alınca, kurul geri adım atıp, kendi verdiği izni iptal ederek inşaatı durdurmak zorundu kalmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Toplu mezarlar için Başbakana çağrı

SONRAKİ HABER

Ax û Av Kolektifi’nden kerpiç evlere dönüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa