05.09.2023 23:08

İHD’den 6-7 Eylül pogromu açıklaması: Hristiyan ve Yahudi düşmanlığını lanetliyoruz

İnsan Hakları Derneği açıklamasında "Türkiye’de devlet geleneğinin tarihini sorguluyor, Hristiyan ve Yahudi düşmanlığını bir nefret suçu olarak bir kez daha lanetliyoruz" denildi.

İHD’den 6-7 Eylül pogromu açıklaması: Hristiyan ve Yahudi düşmanlığını lanetliyoruz

Fotoğraf: Irenyan/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

İnsan Hakları Derneği (İHD) 6-7 Eylül pogromuna ilişkin açıklamada bulundu. Pogromunun bir devlet operasyonu olduğu belirtilen açıklamada, “68. yılında hem Türkiye’de devlet geleneğinin tarihini sorguluyor, Hristiyan ve Yahudi düşmanlığını bir nefret suçu olarak bir kez daha lanetliyoruz” denildi.

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon tarafından yapılan yazılı açıklamada, 6-7 Eylül 1955 kitlesel pogromunun bir devlet operasyonu olduğu ifade edildi. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından planlandığı ve kalabalıklar tarafından uygulandıpı belirtilen açıklamada, “Öldürülen kişilerin sayısı, kayıtlara geçtiği kadarıyla 37’ydi. Kayıtlara 60 olarak geçen tecavüz vakasının gerçek sayısı ise 400 civarındaydı.  Bazı kadınlar tecavüz edildikten sonra öldürüldü. 90 yaşındaki rahip Hrisantos Mantas diri diri yakıldı. En az birkaç rahip bıçakla ve zorla sünnet edildi. Onlarca kişi linç edildi. Yalnızca İstanbul’da değil, İzmir ve Ankara’da da benzer olaylar yaşandı, üstelik Urfa, Mardin, Midyat’ta da Süryanilere saldırıldı. 4 bin 214 ev, 73 kilise, 26 okul, 1 sinagog, işyeri ve dükkan benzeri toplam 5 bin 317 mekan yakıldı, yıkıldı, yağmalandı” denildi.

Hristiyan inancına karşı korkunç saldırıların yapıldığı ifade edilen açıklamada, “Bunun somut kanıtı kiliseler ve mezarlıklardır. Saldırılar en yıkıcı, en tahrip edici yüzünü başta Rumların olmak üzere gayrimüslimlerin kutsallarına, kiliselerine, sinagoglarına, mezarlıklarına karşı göstermiştir. Kiliseler birkaç saat içinde harabeye çevrilmiş, dinamitle patlatılmış, ateşe verilmiştir. Kilise içinde kutsal eşyalar tahrip edilmiş, İsa tasvirlerinin gözleri oyulmuş, haçlar kırılmış, mezarlar açılıp cenazelerin kemikleri ortalığa saçılmış, yeni gömülmüş bir cenaze ağaca asılarak karnına Türk bayrağı saplanmıştır” denildi.

   Açıklamada, “İnsan hakları savunucuları, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtları olarak bizler, bugün, 6-7 Eylül pogromunun 68. yılında hem Türkiye’de devlet geleneğinin, hem de devletin dayandığı tabanın, yani Türkiye’nin Müslüman nüfusunun tarihini sorguluyor, Hristiyan ve Yahudi düşmanlığını bir nefret suçu olarak bir kez daha lanetliyoruz” ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.01.2026 16:28

Fenerbahçe UEFA’dan 19,5 milyon avro kazandı

UEFA Avrupa Ligi'ni 19. sırada tamamlayarak son 16 play-off turuna kalan Fenerbahçe, UEFA'nın ödül sistemi kapsamında bu sezon Avrupa kupalarından toplam 19 milyon 475 bin avroluk gelir elde etti.

Fenerbahçe UEFA’dan 19,5 milyon avro kazandı

Fotoğraf: AA

31.01.2026 21:23

Tarihi yarımada satışa çıkarılıyor: İstanbul Defterdarlık binası özelleştirme kapsamında

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bab-ı Ali’nin karşısındaki İstanbul Defterdarlık binasını da özelleştirme listesine aldı.

Tarihi yarımada satışa çıkarılıyor: İstanbul Defterdarlık binası özelleştirme kapsamında

Görsel: ANKA

01.02.2026 13:32 / Güncelleme: 16:46

Antalya'da yolcu otobüsü devrildi: 9 kişi öldü, 26 kişi yaralandı

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, Tekirdağ'dan yola çıkan Buzlu firmasına ait yolcu otobüsü virajı alamayarak şarampole devrildi. Çok sayıda ölü ve ağır yaralı yolcu var.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!