02 Mayıs 2023 15:25

Eski İTO yöneticileri denetleme yetkilerini kullandıkları için hâkim karşısına çıktı

KOÜ Rektörü Saadettin Hülagü’nün denetleme yetkilerini kullandıkları için dava açtığı İstanbul Tabip Odası eski Yönetim Kurulu üyeleri, kanundan aldıkları denetleme yetkisini kullandıklarını belirtti.

Fotoğraf: Nisa Sude Demirel/Evrensel

Paylaş

19 Barış akademisyenini ihraç eden Kocaeli Üniversitesi rektörü Saadettin Hülagü’nün bir önceki İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu’na kendisi hakkında soruşturma başlattıkları gerekçesiyle “görevi kötü kullanma” suçundan açtığı davanın karar öncesi son duruşması bugün İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcılığın mütalaa hazırlamak için süre talep etmesi üzerine mahkeme, davayı 19 Ekim saat 10.00’a erteledi.

“DENETLEME YETKİSİNİ KANUNLA ALDIK”

Duruşma öncesinde eski yönetim kurulu üyeleri “Kimse dokunmaz meslek örgütümüzün bağımsızlığına!” yazılı pankartla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını önceki dönem yönetim kurulu başkanı Pınar Saip okudu.

İstanbul Tabip Odası 2018-2022 dönemi Yönetim Kurulu üyelerinin yasalardan aldıkları yetki ve görevlerini yerine getirdikleri için yargı karşısında olduğunu ifade eden Saip “6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu Tabip odalarına meslek mensupları hakkında disiplin incelemesi başlatmak ve deontoloji kuralları ile meslek etiğine aykırı davranışların tespiti halinde soruşturma açmak yetki ve görevi vermektedir. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli beş hekim öğretim üyesi, haksız bir suçlama ile kamu görevinden ihraçlarına neden olduğu gerekçesiyle, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Dr. Sadettin Hülagü hakkında Kocaeli Tabip Odası’na şikâyette bulunmuştur. Yönetim Kurulu’nun dört üyesi tarafsızlıklarını koruyamayacakları endişesiyle inceleme görevinden çekilmiş, bu nedenle TTB Merkez Konseyi disiplin işlemlerini yürütme görevini İstanbul Tabip Odası’na vermiştir” dedi.

“MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Bu davanın Türkiye’nin içinde bulunduğu antidemokratik siyasi ortamın göstergelerinden birisi olduğunu ve TTB’nin bağımsızlığına yönelik olduğunun altını çizen Saip, “Yasal görev ve yetkilerimizden ödün vermeyeceğimizi, demokrasi ve sağlık hakkı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyu önünde bir kez daha yineliyoruz” diyerek basın açıklamasını bitirdi.

19 barış akademisyenini ihraç eden, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığını yapan ve şu anda da Kocaeli’nden AKP Milletvekili adayı olan Saadettin Hülagü’nün yerine ise duruşmaya avukatı katıldı.

“İTO GÖREVİNİ YAPTIĞI İÇİN YARGILANIYOR”

Duruşmanın ardından Evrensel'e konuşan İTO Yönetim Kurulu üyelerinin avukatı Oya Öznur her meslek odasına denetleme yetkisinin kanunla verildiğini hatırlatarak “6023 numaralı kanun kapsamında TTB de İTO'yu meslektaşları olan Saadettin Hülagü hakkında etik ihlal iddialarını soruşturması göreviyle yetkilendirmiştir” dedi. Bu gibi davaların meslek odalarının denetim yetkisine müdahale olduğunu söyleyen Öznur “Sadece soruşturma başlattığı için bir yönetim kurulunun ceza davasında yargılanması neredeyse bir ilk. Kanunun gerektirdiği görevi kullandıkları için bu bir ceza davası konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Daha soruşturma sonuçlanmadan böyle bir davayla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Öznur, “Henüz mütalaanın hazır olmaması da garip. Duruşma için aylar sonraya tarih veriliyor ve eksik olan tek şey mütalaa” dedi.

Saadettin Hülagü’nün avukatı ise sorularımızı cevaplamayı reddetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Memleket Partililer CHP'liler ile kavga etti, İnce'nin hedefi HDP oldu

SONRAKİ HABER

Seçim Güvenliği Platformu'ndan seçime müdahale uyarısı: Yurttaşlar seçimin aktif katılımcısı olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...