29 Nisan 2023 21:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir mitingi | "O eski halinden eser yok şimdi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sırasında kitlesel çıkış olurken, bir kısım ise “görevimizi yaptık” diyerek alanı boşaltmaya başladı.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

Pınar ÇETİNKAYA
Emirhan DURMAZ
İzmir

Seçime sayılı günler kala Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Büyük İzmir Miting” adıyla Gündoğdu Meydanı’nda seçim mitingini gerçekleştirdi. Mitinge katılırken toplu taşıma araçlarının bomboş olduğu görülürken, alana ulaşım genellikle özel servislerle sağlandı.

Mitinge katılanlarla konuştuğumuzda Kiraz, Kemalpaşa ve Ödemiş gibi merkez dışı ilçelerden ve çevre illerden 80-90 civarı servisle alana geldiklerini öğrendik. Miting alanının etrafındaki birçok mağaza açık olmasına rağmen kapılarını kapatarak kendilerinin ve müşterilerinin duruma tepki gösterdiğini aktardı. Gündoğdu Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar kordon boyunun bariyerlerle kapatıldığı miting alanında eski mitingler gibi doluluk olmadığını söylemek mümkün.

Anadolu Ajansı (AA) başta olmak üzere AKP’ye yakınlığıyla bilinen basın yayın organları paylaştıkları fotoğraflarda alanın hınca hınç dolu olduğunu yansıttı. Ancak alanı gezdiğiniz zaman, ki eskiden bu kadar rahat alana girilmezken ve insanlar arasından geçilemezken bugünkü tablo tam tersiydi. Kitlesel denilebilir ancak meydanlar hınca hınç doldu demek doğru olmaz.

Alana girmeden önce yapılan sokak röportajında AKP’lilerin söylemleri CHP’yi kötüleme ve Karadeniz’de çıkarılan doğal gaza yönelikti. Alana girişlerdeki arama noktalarında mitingin başlama saatinde yığılmalar varken, ilerleyen saatlerde daha sakindi. Yoğunluktan şikayet etmeye başlayan kitleye hitap eden bir AKP’li “Sırat köprüsünden geçtiğimizi düşünün” yanıtını verdi. Yine arama noktasında Yeniden Refah partilileri gören AKPliler “gönül verenler burada, MHP gençliği yok neredeyse, nerede bunlar niye bu kadar zayıf” diyerek kendi aralarında konuşmaların geçtiğine şahit olduk.

Alanda kurulan 2 arama noktasında, polislerin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı korumaları da yer aldı. Yine miting öncesi alan düzenlemesinde sokak hayvanlarınım alandan çıkarıldığı bilgisini de edindik. Yani miting öncesi hem çevrenin ve hem alanın yalıtıldığı çok net görünüyordu. Mitingdeki kadın katılımı dikkat çeken diğer bir noktaydı. İrili ufaklı, görevlilerin dışında gençlik kesimleri olsa bile yoğunluğun orta yaş ve üstü olduğunu, çoğunluklu ailesel katılımların bulunduğunu çok net ifade edebiliriz. Genel itibari ile kitlenin ekonomik düzeyinin düşük olduğunu gözlemlerken, dağıtılan kumanyalardan birden fazla almak isteyenler de mevcuttu.

Saat 15.00 civarında sahne önünün kitlesel olduğu ancak ilerleyen noktalarda o yoğunluğun olmadığı göze çarptı. Özellikle Erdoğan’ın iki buçuk üç saat geç çıkmış olması insanların bekleme süresini uzattığı için erken ayrılmalar söz konusu oldu.

Alanda yaptığımız sohbetlerde AKP’den çok Erdoğan’ın desteklediği fark edilen bir durumdu. Partili gönüllü kitlenin en çok “Erdoğan” sloganlarında ve anonsörün “şer etrafında birleşenler” olarak nitelediği muhalefet bloğuna ilişkin söylemlerinden coşkulandığı göze çarptı. Giderek daha da lider etrafında, tek adamcı zihniyetle hareket eden ve dışarıdan kimsenin giremeyeceği dar bir mahalle halini alan seçmen kitlesinin ortaya çıktığını söylemek mümkün. Seçmen kitlesinin yanı sıra gerek kamu kurumlarına gerekse özelde çalışanlara uygulanılan baskıyla gelen birçok insanın da alanda kitleden ayrı durduğu görülüyordu.

Uzun bekleyişin ardından sahneye çıkan Erdoğan, CHP ve İzmir Büyükşehir Belediyesini eleştirirken, özellikle İstanbul-İzmir, Manisa-İzmir yolunu kendilerinin açtığını söyleyerek, İzmir için birçok şey yaptıkları ve yapmaya devam edeceklerini söyledi, sahne önünde olan kitle dışında beklenen desteği göremedi. Daha önce de dile getirdiği, 1987 yılında Turgut Özal’ın katılımıyla açılan “Adnan Menderes Havalimanını biz yaptık” söylemi ise yine sahneye çıktı. Demokrasi ve kalkınma kazanımlarını yaptıkları yol, stadyum gibi propagandalarla açıkladı.

Erdoğan’ın konuşması sırasında kitlesel çıkış olurken, bir kısım ise “görevimizi yaptık” diyerek alanı boşaltmaya başladığı diğer bir dikkat çekici noktaydı. Alanının dışına çıktığımızda müşterisiyle konuşurken rastladığımız bir esnaf, “bunlar bitmiş, çıkamayacaklar sandıktan belli” diyordu. Müşterisi de “Hâlâ daha vatan millet Sakarya götürmeye çalışıyorlar” derken, propagandalarının içinin boşluğuna vurgu yaptılar.

Erdoğan’ın konuşmasının bitmesiyle alan hızlıca boşaldı. Miting başlangıcındaki coşkusuzluk kitle dağılırken de sürdü.

Reklam