07 Mart 2023 15:21

İş cinayetinde HABAŞ asli kusurlu bulundu

HABAŞ demir çelik fabrikasında, eskiyen sacların değiştirilmesi sırasında yüksekten düşerek hayatını kaybeden işçi Kadir Özdemir için açılan maddi ve manevi tazminat davasında karar açıklandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Eren SARAN
İzmir

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan HABAŞ demir çelik fabrikasında 8 Ekim 2020 tarihinde, eskiyen sacların değiştirilmesi sırasında yüksekten düşerek hayatını kaybeden İşçi Kadir Özdemir’in anne ve kardeşlerinin açtığı maddi ve manevi tazminat davasında karar açıklandı. Mahkeme, HABAŞ’ı yüzde 70 asli kusurlu buldu.

Aliağa İş Mahkemesinde dün görülen duruşmada mahkeme heyeti, İşçi Kadir Özdemir’in annesi ve kardeşleri için 321 bin TL maddi tazminat, 150 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.  

Kadir Özdemir’in ailesinin açtığı ceza davasında ise Fabrika Müdürü Haşim Ayten, bölüm şefi, sorumlu mühendis, çelikhane sorumlusu, iş güvenliği uzmanı ve aynı birimde çalışan işçiler yargılanıyor. Aliağa 3’üncü Asliye Mahkemesinde devam eden ceza davasının gelecek duruşması ise 27 Mart Pazartesi günü görülecek.

"CEZA ÖNLEMLERİN ALINMASI İÇİN UYARI NİTELİĞİNDE"

Dava sonucunu değerlendiren Ailenin Avukatı Onur Can Ergün, “İki buçuk yıldır sürdürdüğümüz hukuk mücadelesinde bugün tazminat davamız sonuçlandı. Mahkeme HABAŞ’ı asli kusurlu bularak maddi, manevi tazminata karar verdi. Biz en başından beri yaşanan iş kazasında şirketin önlem almaması nedeniyle İşçi Kadir Özdemir’in yaşamını yitirdiğini belirtmiştik. HABAŞ’ın SGK kayıtlarını incelediğimizde çok sık iş kazası yaşandığını, bu işletmede üretimin aksamaması ve maliyetin düşürülmesi isteğiyle işçilerin önlem alınmadan çalıştırıldığını ifade etmiştik. Mahkemenin vermiş olduğu manevi tazminat cezası da bu tespitimizin kanıtı niteliğindedir ve caydırıcı olması yönünde bu ceza verilmiştir” diye konuştu.

Reklam