18 Ocak 2023 16:05

Mültecileri hedef alan ‘Zafer Turizm’ kampanyası tartışma yarattı

Zafer Partisinin mültecileri geri gönderme vaadi üzerine kurduğu “Zafer Turizm” adlı seçim kampanyası sosyal medyada tartışma gündemi oldu. Uzmanlar kampanyanın yaratacağı tehlikeye dikkat çekti.

Ekran görüntüsü, Zafer Partisinin yayımladığı Zafer Turizm başlıklı videodan alınmıştır

Paylaş

Zeliş IRMAK
İstanbul

Zafer Partisi sosyal medya hesaplarından “Zafer Turizm” adı altında seçim kampanyası başlattığını duyurdu. Kampanya ile mültecileri otobüslerle geri gönderme vaadiyle seçmenlerden para toplanıyor.

Zafer Turizm otobüsleriyle mültecilerin tamamının ülkelerine gönderileceği anlatılan videoda Zafer Turizm otobüsleri için vatandaşların mülteciler adına bilet satın almaları isteniyor. Görüntülerde, Suriyeli mülteci Ahmet Hamo açık fotoğrafı ve ismiyle hedef gösteriliyor. Videoda, Habertürk Yazarı Nagehan Alçı ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Abdurrahman Uzun için de bilet kesiliyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ videoyu “Zafer Turizm’in tek yönlü Şam seferleri için bilet satışlarımız başlamıştır. Göndermek istediğiniz ismi EFT açıklamasına yazın, rezervasyonunu yapalım” mesajıyla paylaştı.

 

Nagehan Alçı videoya sosyal medya hesabından yanıt verdi. Alçı, “Ümit Bey Suriyelileri zorla otobüslere bindirip meçhule gönderme vaatlerinde bulunmaya devam etsin. Ben kimsesizleri, vatansız bırakılmışları, kaderlerini burada yaşamak için ülkemize sığınan kadersizleri savunmayı ve etnik kökeninden bağımsız olarak ‘insan’ı sevmeyi sürdüreceğim” dedi.

 

 

Videoda Suriyeli Ahmet Hamo'nun hedef gösterilmesine sosyal medyadan tepkiler geldi.

 

 

Kampanyayı Evrensel'e değerlendiren Emek Partisi Göç Bürosundan Ebru Ökten ve HDP Göç Komisyonundan Gülsüm Ağaoğlu kampanyayı ve kampanyada kullanılan dili tehlikeli bulduklarını vurguluyor. Ökten ve Ağaoğlu esas olarak mülteciliği sorun haline dönüştüren iktidar ve muhalefet politikalarının tartışılması gerektiğini ifade ediyor.

"SORUNLAR MÜLTECİLERİN SIRTINA YÜKLENİYOR"

Emek Partisi Göç Büro Üyesi Ebru Ökten bu propagandaların mülteci meselesini siyasetsizliğe sürüklemekle eş değer olduğunu anlattı. Dünyanın her yerinde iktidar politikalarına muhalif görünen aşırı sağ partilerin mültecileri, kullanışlı bir aparat olarak gördüğünü söyleyen Ökten, “Aşırı sağ partiler, AKP-MHP iktidarının yarattığı karanlığı mültecilerin sırtına yükleme eğiliminde” dedi. Kampanyada mültecilerin açık ismiyle hedef gösterilmesini de yorumlayan Ökten, “Burada çok açık yürütülen bir ırkçılık kampanyası var” ifadelerini kullandı.

Benzer söylemlerle memleketin bütün sorunlarının mültecilerin sırtına yüklenmek istendiğini söyleyen Ökten, “Türkiye’nin sorunu ekonomi politikaları değilmiş gibi sorunun muhatabı mülteciler gösteriliyor. Memleket niye bu hale geldi, kriz niye var, bu işin öznesi kim?​” sorularını hatırlattı.

"POLİTİKASIZLIĞIN ÜZERİ ÖRTÜLÜYOR"

Mülteci karşıtı söylemlerin iktidarın göç sorunu karşısındaki politikasızlığının üzerini örttüğünü vurgulayan Ökten, “Dünyanın hiçbir yerinde mültecilerin bir günde otobüse bindirilerek geri gönderilemeyeceğini biliyoruz. Aynı zamanda Suriyeliler meselesi çok taraflı bir mesele. İktidarın bile tek başına yapabileceği bir şey değil. Çünkü Avrupa Birliği ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) bu işin tarafları durumunda” dedi.

Zafer Partisinin sıklıkla mülteci karşıtı söylemler ve sosyal medya kampanyaları ile ırkçılığı kışkırttığını vurgulayan Ökten, bu atmosferin mültecilerin günlük hayatını karanlığa çevirdiğine dikkat çekerek “Özdağ ne zaman sosyal medya üzerinden linç meselesine başlasa, dışarı çıkmaktan imtina eden, korkan, işine gidemeyen, markete bile uğramaktan korkan vaziyete geliyor mülteciler. Ümit Özdağ şiddetin failliğini yapıyor. Yarın bu insanların başına bir şey geldiğinde doğrudan sorumlusu Ümit Özdağ ve onun siyasi şürekasıdır” uyarısı yaptı.

"AKP’NİN POLİTİKASINA DAİR SÖZLERİ YOK"

AKP’nin göç politikası ve söylemlerinin mültecileri siyaset sahnesinde “kullanışlı bir aparata” çevirdiğini dile getiren Ökten, “Bu kadar mültecinin olması hem ‘Kucak açtık’ propagandasını besliyor, hem de mültecileri ucuz iş gücü haline çeviriyor. Zafer Partisinin mülteci meselesine dair hiçbir söyleminde AKP’nin yanlış politikalarından bahsedilmiyor. Burada şu soruyu sormak lazım: Sen Türkiye’nin göç politikasını nasıl görüyorsun? Bu kadar mültecinin getirilmesine dair siyaseten bir sözün var mı? Yok… Sadece linç kampanyası sürdürüyorlar” şeklinde konuştu.

"GERİ DÖNÜŞ İÇİN KOŞULLAR SAĞLANMALI"

Emek Partisinin zorunlu geri göndermeyi doğru bulmadığını anlatan Ökten, “Bu insanlar on yılı aşkındır burada ve araştırmalar da kalıcı olduklarını gösteriyor. İvedilikle entegrasyon politikaları geliştirilmeli. Suriye’de eğitim faaliyetleri yapılamıyor. Hastanelerin durumu çok kötü. İnsanlar oraya gittiklerinde barınacak evleri yok. Dolayısıyla biz geri dönüşün koşulları sağlandığında insanların gönüllü bir biçimde geri gönderilebileceğini düşünüyoruz" dedi.

"KAMPANYA TEHDİTKAR VE TEHLİKELİ"

Zafer Partisinin politikalarını yalnızca mülteci karşıtlığı üzerinden kurduğuna dikkat çeken HDP Göç Komisyonu Üyesi Gülsüm Ağaoğlu da “Mülteci karşıtlığı üzerinden geri gönderilmelerini esas alan her türlü nefret söylemini tehlikeli buluyorum. Hele buna uygun bir zemin yaratılmışken Zafer Partisinin mültecileri hedef gösteren açıklama ve uygulamaları son derece tehditkar ve tehlikeli. Yetkililer bu konuda önlem almalıdır, aksi takdirde sonuçlarından sorumlulardır” dedi.

Mültecilerin Türkiye’nin de müdahil olduğu ve sonuçlarından sorumlu olduğu bir iç savaşın mağdurları olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Geri dönme yönünde irade beyan eden mültecilerin güvenlikli koridordan geçişleri sağlanmalıdır. Türkiye’de kalmayı seçen mültecilerinse eşit yurttaşlar olarak yaşayabilecekleri politikalar hayata geçirilmelidir. Sorunlu olan mültecilik değil, mülteciliği yaratan koşullardır. CHP de yer yer geri gönderme söylemlerini kullanıyor. Bu açıklamalar kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Okul servisinde unutulan Alperen'in ölümüyle ilgili aileye tazminat kararı

SONRAKİ HABER

Sosyalist Güç Birliği: Anayasa değişikliği teklifi reddedilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...