18 Ocak 2023 12:08
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2023 13:21

Erdoğan seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etti: 73 yıl sonra bir daha aynı gün…

Erdoğan, seçimler için 14 Mayıs'ı işaret ederek "Menderes 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletin' demiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Biz de 2023'te milletimizin desteğine talibiz" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu. Seçimler için 14 Mayıs'ı işaret eden Erdoğan, "Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletin' demiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Biz de 'Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir' diyerek 2023'te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir daha aynı gün altılı masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına 'yeter' diyecektir" sözlerini sarf etti.

Altılı masa liderleri 6 Nisan sonrasına sarkacak bir erken seçimi desteklemeyeceklerini açıklamıştı. Muhalefet "seçimlerin mayıs ayına çekilmesi" teklifine onay vermezse, Erdoğan’ın 8 Mart’ta, anayasadaki "TBMM’yi fesih yetkisini kullanacağı" belirtiliyor.

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in bugün yaptığı "Anayasaysa anayasa, mutabakatsa mutabakat. Biz varız. Eksikleri gideren teklifimiz hazır. Haydi buyurun! Bu konuda kim samimi kim değil tüm Türkiye izlesin. Gelin bu işe bir büyük nokta koyalım" çağrısına da yanıt veren Erdoğan, şunları söyledi: "Projeniz varsa bize gönderirsiniz, üzerinde çalışır adımı da atarız. Aile bizim kutsalımızdır. Siz, ortağınızla birlikte LGBT'cilerle beraber yürüyebilirsiniz, bizim onlarla işimiz yok. Aile kurumuzu çok sağlam zemine oturtmanın adresi Cumhur İttifakı'dır." 

Grup toplantısına Azerbaycan'da geçirdiği trafik kazası sonrası bir süre tedavi gören eski Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

"Bizim hayatımızda hiçbir seçim kolay olmadı. Her seçime büyük bir gayretle hazırlandık, girdik" diyen Erdoğan, Cumhur İttifakı karşısında kurulan ittifaka "ucube" dedi: "2023 seçimlerine bir yandan krizlerin ülkemize etkileriyle mücadele ederek girdik. Diğer yandan karşımızda oluşturulan ucube ittifakın hezeyanlarıyla uğraşarak, sözleri yetiştirebilmenin tatlı telaşını yaşayarak hazırlanıyoruz."

Türkiye'nin önemli bir yol ayrımında olduğunu söyleyen Erdoğan, "Böyle fırsatlar milletlerin önüne asırda bir gelir" dedi.

HAYAT PAHALILIĞI ARTARKEN "ENFLASYONDA TUZAKLARI BOZDUK" DEDİ

"Sıkıntılarımız elbette var ama bunlar üstesinden gelinemeyecek hususlar değildir" iddiasında bulunan Erdoğan, hayat pahalılığı artışını sürdürürken baz etkisi sebebiyle düşmüş gibi görünen enflasyon için "En büyük sorunumuz enflasyondu ama işte o da düşüşe geçti. Önümüzdeki aylarda yüzde 30'lara düştüğünü göreceğiz. Çünkü tuzakları bozduk" dedi.

SEÇİMLER İÇİN 14 MAYIS'I İŞARET ETTİ

Erdoğan seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret ederek "Siyasetin günlük hercümerci içerisinde insanların söyledikleri sözler takındıkları tutumlar elbette önemlidir ama asıl belirleyici olan sandık başına gittiklerinde neleri dikkate alacaklarıdır. Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletin' demiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Biz de 'Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir' diyerek 2023'te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir daha aynı gün altılı masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına 'yeter' diyecektir" sözlerini sarf etti.

ALTILI MASA, 6 NİSAN'DAN SONRAYA SARKACAK ERKEN SEÇİME KAPISINI KAPATMIŞTI 

Gelecek Partisinin ev sahipliğinde bir araya gelen altılı masa liderleri, 10. toplantıları sonrası yazılı bir açıklama yapmış ve 6 Nisan sonrasına sarkacak bir erken seçimi desteklemeyeceklerini vurgulamıştı. Açıklamada "Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız" ifadeleri yer almıştı.

MUHALEFETTEN DESTEK GELMEZSE ERDOĞAN 8 MART'TA MECLİSİ FESHEDEBİLİR

Muhalefet Cumhur İttifakı’nın "seçimleri mayıs ayına çekmesi teklifine" onay vermezse, Erdoğan’ın 8 Mart’ta, anayasadaki "TBMM’yi fesih yetkisini kullanacağı" belirtiliyor. Bu kararın 9 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından seçim süreci resmen başlamış olacak ve 60 günlük süre işleyecek. Söz konusu sürenin sonundaki ilk pazar günü de net olarak 14 Mayıs’ı işaret ediyor.

ALTILI MASAYI HEDEF ALDI

Altılı masayı hedef alan Erdoğan, şu sözleri sarf etti:

"Muhalefetin vaadi milletin önüne bir aday çıkarmak, ancak onu görünürde 6, gerisindekileri de hesaba katarsanız en az 10 kişi ile yönetmektir. Bir nevi ipi 10 ayrı kişinin elinde kukla bir cumhurbaşkanı üzerinden ülkeyi yönetmek istiyorlar. Yani Cumhurbaşkanı, altılı masanın emir eri gibi davranacak. Seçmenlerin de istedikleri vizyonu, programı, projesi çapı belli olmayan meçhul bir adaya kim olduğuna bakmadan sandığa gidip oy vermeleri... Tıpış tıpış sandığa gideceksiniz diyor. Hadi CHP'nin kodlarında bu faşizm, bu kibir var, ötekilere ne oluyor? Yoksa bu altılı masadaki birilerini buraya Erdoğan mı gönderdi diyorlar. İşim gücüm yok sizlerle mi uğraşacağım. Meclisimizden meydan okuyorum, ne yaparsanız yapın, yine başaramayacaksınız. Cumhurbaşkanı olarak karşınızdayım. En büyük partinin genel başkanı olarak karşınızdayım."

"SÖZLERİM ÇARPITILIYOR" DİYEN BABACAN'A TEPKİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın yönetiminde olduğu İHA ve SİHA üreticisi Baykar Makina şirketine yönelik "Devletin hemen hemen bütün imkanları, bütün o yardımlar, devletin bütçesinden doğrudan aktarılan kaynaklar, Baykar'a veriliyor. Bu proje 'Kutsal, dokunulmaz' hale getirildi. Kusura bakmayın, dokunacağız tabii ki" ifadelerini kullanmıştı.

İktidar temsilcilerinin tepkilerinin ardından Babacan, yeni bir açıklama yaparak “Günlerdir sözlerim maksatlı şekilde çarpıtılıyor. Yayınlardaki ifadelerim açık olmasına karşın bir kere daha tekrar ediyorum; biz, ülkemiz için faydalı olan her yatırımın, her projenin yanında dururuz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan da Babacan'ın sözleri için "Bu habis zihniyetin son hedefi ülkemizin savunmasına büyük katkı veren Baykar şirketi oldu. Bu alçak saldırıya hak ettiği cevabı vermek sorumluluğumuzun gereğidir" dedi ve damadının şirketini savundu. "Sen git çocuk bezi satmaya devam et, home tekstil üretmeye devam et. Üzgünüm, 15 sene yanımda bulundu ama demek ki benden bir şey alamadı" diyen Erdoğan ayrıca Baykar nezdinde "tüm şirketleri, ürünleri ve çalışanlarıyla savunma sanayisinin tamamının hedef alındığını" iddia etti.

KILIÇDAROĞLU'NU HEDEF ALAN KONUŞMASINI ALKIŞLAYAN KOMUTANLARI SAVUNDU

Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldığı siyasi konuşmasını aklışlayan komutanlara gelen tepkilere de "hakaret edildiği" iddiasıyla yanıt verdi.

Erdoğan, "En son Arifiye'deki olay. Biz ne yaptık orada? Fırtına Obüslerinin teslim törenine gittik, savunma bakanımız, komutanlarımız, vekillerimiz orada olduk. Muhalefetin başındaki adam, siz siyasetçi değilsiniz diyor. Neyi alkışlıyor, neden alkışlıyorlar... Alkışladıkları şey bu fırtına obüslerinin teslim töreni. Konuşan da Başkomutan Bay Kemal! Sen ne savunma bakanımıza ne kuvvet komutanlarımıza hakaret edecek çapta değilsin, önce haddini bil. Şanlı ordumuzun komutanlarına saldırmak herkesin kârı değildir, işin hukuki boyutu devam ediyor, devam edecek, hukuk karşısında hesabını verecekler" diye konuştu.

Erdoğan, söz konusu konuşmasında "Sıradan işletme devir işlemini çarpıtarak sermaye düşmanlığı yapanlar, bugün Amerika'dan İngiltere'ye, oradan Almanya'ya kapı kapı dolaşarak, benzin istasyonlarındaki afedersiniz restoranlarda, oralarda bir şeyler yemeye gayret edenler, yabancı yabancı ekonomi komiserlerinden yardım dileniyor" demişti. TSK komutanları ise Erdoğan'ın bu konuşmasını alkışlamıştı. Kılıçdaroğlu da yaşananlara şu sözlerle tepki göstermişti:

"Komuta kademesi haddini bilsin. Siyaset askerin işi değildir. Siyaset mi yapmak istiyorlar, çıkarsınlar o kutsal üniformayı, hizalansınlar Erdoğan’ın yanına. Perinçek’e de takılsınlar. Erdoğan artık o dünyaların adamı. Beraber olsunlar. Biz hangi yanlışları terk ettiysek artık Saray artık tam odur. Statükocu, antireformcu, antiözgürlükçü Kenan Evren kafasına geldiler bunların tamamı, Kenan Evren'in hizasındalar."

AKŞENER'E ANAYASA TEKLİFİ YANITI

Bugünkü Meclis grup toplantısında Erdoğan'a seslenen Akşener, AKP'nin anayasa değişikliği teklifi için "Madem bu konu yeniden masada, o zaman anayasaysa anayasa, mutabakatsa mutabakat. Biz varız. Eksikleri gideren, özgürlük alanlarını genişleten ve milletimizin ekseriyetini ortak bir noktada buluşturacak teklifimiz hazır. Haydi buyurun! Bu konuda kim samimi kim değil tüm Türkiye izlesin. Gelin bu işe bir büyük nokta koyalım" demişti.

Erdoğan bu sözlere şu yanıtı verdi:

"Altılı masadaki hanımefendi, bugünkü konuşmasında bizim başörtüsü konusunu istismar ettiğimizden bahsediyor. Erdoğan ve arkadaşlarının başörtüsü konusunda istismarcı olup olmayacağını milletim iyi bilir. Dürüstsen, haysiyet sahibi isen arkadaşlarım talep etti randevu vermediniz, Bay Kemal de sen de aynısınız. Saraçhane'de verdiğiniz görüntüyle zaten hangi istikamete gittiğini ortaya koyuyorsun. Kabul edersiniz etmezsiniz, biz şu an yola çıktık, aile olayını, başörtüsü olayını hepsini milletimize anlatacağız. Sizinle bu işin mukayesesini yapacak durumda değiliz. Sizin birlikte yürüdükleriniz, başörtülü milletvekilini 'Bu kadını Meclisten atın' diyecek kadar sınırsız tiplerdir. Bu işin istismarıyla bizi yargılamak istiyorsunuz. Projeniz varsa bize gönderirsiniz, üzerinde çalışır adımını atarız. Aile bizim kutsalımızdır. Güçlü ailelerden güçlü millet oluşur. Siz, ortağınızla birlikte LGBT'cilerle beraber yürüyebilirsiniz, bizim onlarla işimiz yok. Aile kurumuzu çok sağlam zemine oturtmanın adresi Cumhur İttifakı'dır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yine ihale yine Melen: Kamuya maliyeti, halk sağlığına zararı büyük

SONRAKİ HABER

HDP’li Muazzez Orhan Işık: Dul, yetim, emekli ve engelli ödenekleri en az asgari ücret düzeyine yükseltilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...