12 Ocak 2023 18:01

Gazeteci Abdurrahman Gök'e verilen ceza onandı: "İktidar toplumu sessizliğe gömmek istiyor"

Gazeteci Abdurrahman Gök’e Kemal Kurkut cinayetini fotoğrafladığı için “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezası onandı! Gök, kararı Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraflar: Abdurrahman Gök (solda)/MA | Kemal Kurkut (sağda), Abdurrahman Gök

Paylaş

Dilan TEMİZ
Diyarbakır

İstinaf mahkemesi, Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e verilen hapis cezasını onadı.

Diyarbakır’da  2017 yılında gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sırasında üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polisler tarafından vurulmasını fotoğraflayan Abdurrahman Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 30 Haziran 2022’de görülen karar duruşmasında “örgüt üyesi olmak” iddiasından beraat, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ise 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası kararı verilmişti.

"Kararda isabetsizlik bulunulmadığını” iddia eden istinaf mahkemesi, oy birliği ile aldığı başvurunun reddi yönündeki hükmünü şöyle gerekçelendirdi:

“Hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığından istinaf nedenleri yerinde görülmemiş olmakla istinaf başvurusunun esastan reddine...”

"HAKİKATE SAHİP ÇIKMAYI GAYRİRESMİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Kararı Evrensel'e değerlendiren Abdurrahman Gök, Türkiye’de uzun bir süredir gazetecilik faaliyetlerinin gayrimeşru olarak değerlendirildiğini söyledi.

Gök, “Siz bir işçinin sokakta darbedilmesini bile haberleştirseniz, bir grev haberini de yapsanız hemen bunlara yönelik cezalar isteniyor. Gazetecilik gayriresmi bir meslekmiş gibi algı yaratılmaya çalışılıyor. Yaklaşık 6 ay önce tutuklanan 16 gazeteci arkadaşımız ve en son 2 ay önce tutuklanan gazeteci arkadaşlarımızın yaptıkları işler nasıl ki gazetecilik olarak değerlendirilmiyorsa benim de yaptığım işler aynı şekilde gazetecilik olarak değerlendirilmedi” dedi.

Kurkut cinayetinde olduğu gibi hakikatin önemine değinen Gök, “Kamuoyu tam da bizim yaptığımız işler sayesinde hakikati öğreniyor. Kemal Kurkut’ta da olduğu gibi fotoğraflar yayımlanınca ‘canlı bomba’ açıklaması için resmi olmasa bile özür dilemek zorunda kaldılar ve bir yargılama süreci başladı cezayla sonuçlanmasa da. O yüzden onların değerlendirmesi değil kamuoyunun nasıl değerlendirdiği bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Sadece gazetecilerin değil, iktidarın hoşuna gitmeyen bir cümle kuran herkesin hedef alındığına vurgu yapan Gök şöyle konuştu:

“Daha dün önce Şebnem Korur Fincancı’nın mesleki uzmanlığı nedeniyle yaptığı değerlendirmeler dahi cezalandırıldı. İktidar başta gazeteciler olmak üzere toplumun tamamının sessizliğe gömülmesini istiyor. Bunu da ancak gazetecileri boğarak yapabileceğini düşünüyor.”

"GAZETECİLİĞE DEVAM EDECEĞİZ"

Cezaların gerçek gazetecileri yıldırmayacağını söyleyen Gök, gazetecilik faaliyetlerine devam edeceğini belirtti: “Gerçek gazeteciler, gittikleri haberler peşinde koşarken vurulduklarında, tutuklandıklarında, katledildiklerinde geri adım atmadılar. Biz de bu cezalarla yılmayacağız. Mesleğe yeni başlamış olan gazetecilere bir çağrım olacak; korkmamaları gerekiyor, zorluklara karşı dayanışarak bunun üstesinden gelebileceklerini bilsinler, bu meslek için büyük bedeller vermiş gazetecilerin hayatlarına bakmalılar. Musa Anter, Metin Göktepe gibi. Bunlardan güç alabilirler. Gazeteciliğe devam edeceğiz.”

BİR ÜST MAHKEMEYE TAŞINACAK

Yerel mahkemenin kararında isabetsizlik bulunduğu için kararı istinaf ettiklerini söyleyen Gök’ün avukatı Resul Temur, “Kararın hukuki ve hatta kanuni ölçülere uymadığı sebebi ile yaptığımız istinaf başvurusu, 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde matbu gerekçeler ile esastan reddedildi. Bölge Adliye Mahkemesi, istinaf başvurusunu esastan reddederken, başvuru dilekçemizi, dilekçemizde yer alan itirazlarımızı, mahkemeye sunduğumuz haber görsellerini kararında tartışma gereği dahi duymamıştır. İstinaf mahkemesi, kararı dosya özgünlüğünde gerekçelendirmemiş ve bu hali ile gerekçeli karar oluşturma hükmüne aykırı hareket etmiştir. Bu karar istinaf mahkemelerinin düşüncelerin topluma ulaşmasını sağlayan gazetecileri cezalandırmayı amaçladıklarını ortaya koymaktadır. Temyiz başvurusunda bulunacağız” dedi.

"HUKUKİ YAKLAŞILMADI"

İstinaf kararını Mezopotamya Ajansına değerlendiren Temur, Gök’e verilen cezanın hukuki olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Abdurrahman Gök, yargılandığı mahkemeye sosyal medya paylaşımlarına konu fotoğrafların haber çıktılarını, fotoğrafların öykülerini yazdığı savunma dilekçesiyle birlikte sundu. Buna rağmen ilgili haberler ve gazeteci kimliğine dair bir tartışma yürütmeden cezalandırılmasına karar verildi. Oysa kanunda haber verme amacı ile paylaşılan ve eleştiri sınırını aşmayan paylaşım ve ifadelerin suç unsuru olarak değerlendirilmemesi gerektiğini hüküm altına alarak, gazeteciyi yaptığı haberlerden dolayı korumayı amaçlamaktadır. Abdurrahman Gök’e verilen cezanın hukuki olmadığı, mahkemenin hukuki amaçlarla hareket etmediği herkes tarafından biliniyordu. Mahkeme hukuki yaklaşmadığı gibi kanun maddelerini de uygulamaktan kaçınmıştır.”

"GAZETİCİLİK FAALİYETİ CEZALANDIRILMIŞTIR"

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise Gök hakkında verilen bu kararın, hukukun kişiye göre işlediğinin ve hukukun bağımsız kararlar veremediğinin bir örneği olduğunu söyledi.

Durmuş, “Bir gazeteci olabilirsin ama hukuksuz bir işlem gördüğünde bunu belgeler ve kamuoyuna duyurursan cezayı da alırsın deniyor. Abdurrahman Gök'ün yaptığı sadece bir gazetecilik faaliyetidir. Gök, değil gazetecilik faaliyeti cezalandırılmıştır. Ne kadar ceza verirlerse versinler, korkutmaya çalışırlarsa çalışsınlar gazeteciliği engelleyemeyecekler. Abdurrahman Gök de dahil olmak üzere binlerce gazeteci gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edecektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

OHAL Komisyonu Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası için 5 yıl sonra karar verdi, başvuruyu kabul etmedi

SONRAKİ HABER

Mahkemede bayılan İranlı sinemacı Ketayun Riyahi hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...