10 Ocak 2023 12:13

CHP ve İYİ Parti, AKP'nin Anayasa değişikliğine dair randevu talebini reddetti

CHP ve İYİ Parti, AKP'nin anayasa değişikliğine dair randevu talebine "hayır" yanıtını verdi. Gerekçe; Lütfü Türkkan ve Ali Mahir Başarır'ın dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması.

Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA

Paylaş

CHP ve İYİ Parti, AKP'nin aile ve başörtüsüne dair anayasa değişikliği teklifine ilişkin randevu talebine "hayır" yanıtını verdi.

CHP ile İYİ Parti'nin istişaresi sonucunda alınan karar AKP Grubu'na iletildi.

Ret gerekçesi olarak İYİ Partili Lütfü Türkkan ile CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması gösterildi.

ÖZGÜR ÖZEL: BİZE MERHABA DEMEYE BALTA ÇEKEREK GELİYORLAR

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, de konuya dair açıklamalarda bulundu. Randevu talebine yanıt vermek adına İYİ Partili vekillerle bugün bir toplantı düzenlediklerini söyleyen Özel, şunları kaydetti:

"Meclis'te 1700'ün üzerinde bekleyen dokunulmazlık dosyası varken Karma Komisyon, İYİ Parti ve CHP'den birer milletvekilinin birer dosyasını çekerek dokunulmazlıklarını kaldırarak yargılanmalarının önünün açılması yönünde bir tercihte bulundu. Saray yönetiminin talimatıyla Karma Komisyonu Başkanı da bu iki dosyayı cımbızlayarak komisyonu toplantıya çağırdı.

Aynı günlerde de AKP bizi yine Anayasa Komisyonunun konusu olan bir değişiklik teklifine ilişkin müzakere için ziyaret etmek istiyor. Bunu İYİ Parti ile birlikte en basit deyimle bir nezaketsizlik, bir özensizlik olarak nitelendirdik. AKP'nin bu talebini reddetmek durumundayız. Bundan sonraki süreçte yeniden bir randevu talepleri olursa onu da partimizin yetkili kurullarına götürmek ve ittifak ortaklarımızla yeniden istişare etmek suretiyle değerlendiririz. İYİ Parti ile bu tutumda ortaklaştık. AKP'nin bu tutumuyla ne yapmaya çalıştığını kamuoyuna anlatması gerekiyor. Siyasette balta çekip uzlaşmaya gelinmez. Savaş baltasını kaldırarak uzlaşmaya gelen bir siyasi hareket, dünya siyaset tarihinde yoktur. Uzlaşma, çıplak elle yapılır, baltayı gömersiniz. Bize merhaba demeye balta çekerek geliyorlar. Bu nasıl bir şey anlayamadık."

HDP DE RET YANITI VERMİŞTİ

HDP de AKP grubunun anayasa değişikliğine dair görüşme talebini reddetmişti. Kararı dün duyuran HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Mevcut Anayasa’nın her gün çiğnendiği süreçte Anayasa görüşmeyi, samimi ve inandırcı olarak görmüyoruz” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'in hava kirliliği alarm veriyor

SONRAKİ HABER

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde adrese teslim kadro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...