13 Aralık 2022 13:18

Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesi talebine 'Osman Kavala'lı ret gerekçesi

Hablemitoğlu suikastının faili Levent Göktaş'ın Türkiye'ye iadesini reddeden Bulgaristan mahkemesi karara Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamamasını ve Kavala'nın tutukluluğunu gerekçe gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özer AKDEMİR

Bulgaristan'ın Necip Hablemitoğlu suikastının emrini verdiği ileri sürülen eski Özel Kuvvetler Komutanı Albay Levent Göktaş'ın iade talebini reddetmesinin gerekçeleri belli oldu. Bulgar Mahkemesi Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamamasına ve Osman Kavala davasına atıfta bulunarak Göktaş’ın iade talebini reddetti.

BULGAR SAVCI İADENİN KABULÜNÜ İSTEMİŞ

Hablemitoğul suikastı ile ilgili gözaltı ve tutuklamalar sürecinde Bulgaristan’a kaçan eski ÖKK Alay Komutanı Göktaş, burada yakalanıp tutuklandıktan sonra cezaevinden Bulgaristan’a siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Türkiye, Hablemitoğlu suikastı davasında erindeki ÖKK askerlerine suikast talimatını verme suçlaması ile silahlı örgüt kurup yönetme ve tasarlayarak adam öldürme suçlamaları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Göktaş’ın iadesi için Bulgar yetkililerine başvuru yapmıştı. Türkiye’nin iade başvurusunu 28 kasım 2022 tarihinde görüşen Haskova II. Mahkemesi savcısı Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesinin 16. Maddesi’ne dayanılarak gerekli evrakların gönderildiğini, talebin usulüne uygun olduğunu belirterek iadenin kabulünü talep etti.

GÖKTAŞ: İADE EDİLİRSEM ZULME UĞRAYACAĞIM

Mahkemedeki duruşmada Levent Göktaş iadeye rıza göstermeyi reddederken, Türk devleti tarafından haksız yere kovuşturma, tutuklama ve mahkumiyet tehlikesine maruz kaldığını, Hablemitoğlu suikastı ile ilgili hiçbir ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Bulgaristan Cumhurbaşkanı’na siyasi sığınma talebi içeren bir mektup yazan, aynı zamanda Bulgaristan Bakanlar Kurulu Devlet Mülteciler Ajansı'na başvuran Göktaş, Türkiye Cumhuriyeti'nde siyasi inançlarından dolayı mağdur olduğunu, iktidar dışında bir partinin destekçisi olduğunu ve zulme uğrayacağını ileri sürerek, ceza davasının siyasi nitelikte olduğunu iddia etti.

ERGENEKON DAVASI VE HABLEMİTOĞLU SUİKASTİ ANALİZİ

Bulgar mahkemesine, 2009 yılında FETÖ destekçileri polis, savcı ve hakimler tarafından tutuklandığını ve diğer birçok kişiyle birlikte "Ergenekon" adlı örgüte üye olmakla suçlandığını aktaran Göktaş, hakkındaki "Ergenekon" davasının beraatla sonuçlanmasının ardından şikayeti üzerine FETO üyeliği ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan hakim, savcı ve polisler hakkında cezai işlem başlatıldığını dile getirdi. Göktaş’ın avukatları mahkemeye Göktaş’ın Ergenekon davası nedeniyle cezaevinde kaldığı süre için Maliye Bakanlığından aldığı 350.000 Türk Liralık manevi tazminat kararı da iletirken, "Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ninde görülen FETÖ ana davasındaki iddianamedeki “Necip Hablemitoğlu cinayetinin analizi" başlıklı belge de Bulgarca’ya çevrilerek sunuldu. Analiz, FETÖ'nün Ergenekon davasında ajanları aracılığıyla geçmişte kendi üyeleri tarafından işlenen cinayetler için başkalarını suçlama uygulamasına odaklanıyor. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesi de dahil olmak üzere bireysel suçlar örnek olarak gösteriliyor.

GÖKTAŞ’IN SEKRETERİ BULGARİSTAN’A GİDERKEN GÖZALTINA ALINMIŞ

Göktaş’ın avukatları ayrıca Avrupa Parlamentosu Türkiye Komisyonu'nun 2021 tarihli Türkiye'de insan hakları durumunun devam eden kötüleşmesi ve “baskıcı hükümet biçimi”nden duyulan endişenin dile getirildiği, ifade özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı ile ilgili kötüleşme, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmaması gibi konulara dikkat çekilen raporuna da atıfta bulunuldu. Mahkeme kararında ayrıca Göktaş’ın sekreteri Kübra Doğan’ın Haskovo Bölge Mahkemesi'nde başlatılan iade davsı kapsamında ifade vermek için Bulgaristan'a gitmek üzere iken İstanbul’daki havaalanında gözaltına alınmasının da altı çizilerek, “Türk makamlarının Kübra Doğan'a karşı aldığı idari tedbirlerin yorumu, kendisinin mahkemede ifade vermesinin kasıtlı olarak engellendiği” şeklindeki yorumlanıyor. Sık sık Ergenekon davasına ve bu davadaki hukuk ihlallerine atıfta bulunulan kararda Göktaş hakkında başlatılan ceza yargılamasında aynı muameleye maruz kalma tehdidine dikkat çekildi.

OSMAN KAVALA DAVASINA ATIF

Mahkeme kararında, “Temel hakların gözetilmesi konusundaki şüpheler ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa Komisyonu'nun işkence ve insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye karşı tavsiyelerini yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle Sofya İstinaf Mahkemesi Türkiye tarafından yapılan iade talebini reddetmiştir” denildi. Mahkeme ayrıca Avrupa Parlamentosu'nun Osman Kavala davasına ilişkin 05.05.2022 tarihli kararında yer alan ve Türkiye'nin AİHM kararlarına uymadığını kabul eden uluslar arası sözleşmelerin yanı sıra iç hukukun da ihlal edildiğini tespit eden kararındaki tespitleri de ilave bir argüman olarak sıraladı. Mahkeme tüm bu gerekçeleri ileri sürerek Levent Göktaş’ın "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "planlı adam öldürme” suçlarından Türkiye’ye iade talebini reddetti.

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu’nun avukatından duruşma öncesi açıklama: Hakim ceza verme eğiliminde

SONRAKİ HABER

CHP’li Bulut’a eczacının cevabı: Sayfalar dolusu ilaç yok, ben bile çocuğuma ilacı zor buluyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa