04 Aralık 2022 10:37
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2022 16:34

İran'da halkın mücadelesi rejime geri adım attırdı: Ahlak polisi lağvedildi

İran’da İslami kıyafet kurallarına uymayan kadınları gözaltına almakla görevli “ahlak (irşad) polisi" biriminin lağvedildiği duyuruldu.

Fotoğraf: Sarkhatt

Paylaş

İran’da İslami kıyafet kurallarına uymayan kadınları gözaltına almakla görevli “ahlak (irşad) polisi" biriminin lağvedildiği açıklandı. Açıklamayı İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri yaptı. Ancak Muntazeri, “yargının halkın davranışlarını izlemeye devam ettiğini” söyledi. Bu da başörtüsü kurallarının kaldırılmadığına ve sadece sokaklardaki özel devriyelerin lağvedildiğine işaret ediyor. Protestolar ise devam edecek. Yeniden grev ve boykot çağrıları yapılıyor. 

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI DA DEĞERLENDİRİLİYOR

İran’da ahlak polisinin lağvedildiği açıklandı. ISNA ajansının haberine göre, açıklama İran Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri tarafından bir dini konferans sırasında yapıldı. Şark gazetesi de Muntazeri’nin “Ahlak polisi lağvedildi. Ancak yargı makamları bu sosyal görevle ilgilenmeye devam edecek” şeklindeki açıklamalarına yer verdi. 

Konuşmasında ülkede “isyan” hareketine sebebiyet verenlerin üzerine kararlılıkla gidileceğini kaydeden Muntazeri, İran aleyhine girişimlerden ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail ve bazı Arap ülkelerini sorumlu tuttu.

Muntazeri önceki gün de meclis ve yargının, İran’da kadınların başını örtmesini zorunlu kılan kanunların değiştirilmesi gerekip gerekmediği konusunda çalışma yürüttüğünü duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

İran’da ahlak polisi, 22 yaşındaki Mahsa Jina Amini’nin ölümüyle gündeme gelmişti. Amini, İslami kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle Tahran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış ve gözaltına fenalaşarak hayatını kaybetmişti. Genç kadının 16 Eylül’deki ölümü ülke genelinde rejim karşıtı protestoları başlatmıştı. 

İrşat Devriyesi olarak bilinen ahlak polisi birimi, Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde kurulmuştu Başlangıçta İslami kıyafet kurallarına göre “uygunsuz” giyinen kadınları uyaran birim, daha sonra söz konusu kadınları gözaltına almaya da başladı.

Emniyet Teşkilatından ise henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 29 Kasım'da yayımladığı raporda, Mahsa Jina Amini’nin ölümü sonrasında başlayan halk protestolarına güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 448 protestocunun öldüğünü bildirmişti. Ülke medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 60'dan fazla güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

DÖRT KİŞİ İDAM EDİLDİ

Öte yandan İran’da İsrail için casusluk yapmakla suçlanan dört kişi dün idam edildi. Resmi haber ajansı IRNA, Hüseyin Urduhanzade, Şahin İmani Mahmudabadi, Milad Eşrefi ve Menuçehr Şehbendi isimli sanıkların İsrail istihbarat servisi Mossad için çalıştığını bildirdi. Ajans, sanıkların kamu malına zarar verdiğini ve insan kaçırma suçuna bulaştığını ileri sürdü. Haberde, İsrail istihbaratının bu kişilere kripto parayla ödeme yaptığı öne sürüldü. Söz konusu kişilerin nerede tutuklandığına ya da idam cezalarının nerede infaz edildiğine dair bilgi verilmedi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da 5 katlı apartmanda kalorifer kazanı patladı, 6 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

İsrail, Gazze'de iki noktayı vurduğunu duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...