23 Kasım 2022 03:16

Orakçı Makine’de sendikalaştıkları için işten atılan işçiler: Bizi yalnız bıraktılar

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da kurulu bulunan yaklaşık 200 kişinin çalıştığı Orakçı Makine’de sendikalaşan işçiler işten atıldı. Atılan işçiler Türk Metal’in kendilerine sahip çıkmadığını söyledi.

Türk Metal’in çoğunluğu sağladığı Orakçı Makine’de 11 işçi işten atıldı. Türk Metal’in kendilerine sahip çıkmadığını belirten işçiler, fabrika önünde eylem yaptı.

İşten atılan 11 işçiden 9’u ara buluculuk aşamasında anlaşırken, geri kalan 2 işçi ise anlaşmayarak dava sürecini başlattı.

“İNSANCA YAŞAMAK İÇİN ÜYE OLDUK”

Çalışma koşullarının kötü olması ve düşük ücretlerin kendilerini sendikalaşmaya ittiğini söyleyen Ramazan Aktuğ, “Yaklaşık 5 aydır burada çalışıyorum. 6 bin 500 lira gibi bir ücret alıyordum. Bu parayla ay sonunu nasıl getirebilirim. Hem ücretlerin düzeltilmesi hem de çalışma koşularının iyileştirilmesi için Türk Metal’e üye olduk. Patron bizim hakkımız olan banka promosyonlarını alıp bizlere vermiyordu. Biz insanca çalışmak ve insanca yaşamak için sendikalaştık ama sendika bizim yanımızda durmadı. Fabrikada kısa sürede çoğunluğu sağladık. Sonrasında benimle birlikte 11 arkadaşım işten çıkarıldık. Sendikayla görüştük, bize bekleyin görüşmelere başlıyoruz, sizleri içeri aldıracağız denildi. 20 gün geçti sendikadan ses soluk çıkmadı. Dava sürecini kaçıracağız dedik, bize verilen cevap bekleyin oldu” dedi.

Fabrika önünde tek başlarına eylem yaptıklarını söyleyen Aktuğ, “İçeride arkadaşlar anlatıyor, fabrikada baskılar iyice artmış. İnsanlar tuvalete gidince niye sürekli tuvalete gidiyorsun diye baskı kuruyorlarmış. Arkadaşların borçları olduğu için ara buluculuk sürecinde fabrikayla anlaştı ama benle Yüksel Sargın anlaşmadık ve hakkımızı almak için sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“MAĞDUR EDİLDİK”

Türk Metal’in kendilerini oyaladığını söyleyen işten atılan işçi Yüksel Sargın, “Yetki belgesi geldikten sonra görüşmelere başlayacağız, görüşmeler olumlu olmazsa direkt davanızı açacağız dediler ama ses soluk çıkmadı hiç. Sürekli soruyoruz, verilen cevap hep aynı, bekleyin. Bu fabrikada yetkiyi biz aldırdık ama işten atılıp sahip çıkılmayan yine biz olduk” dedi.

Sargın, “Ben kuru bir maaşla evimi geçindirmeye çalışıyordum. Şimdi işten çıkarıldım daha da mağdur edildim. CİMER’e de şikayet ettim. Beni işten çıkarırlarken önce ekonomik küçülme dediler sonra mesaj atıp biz seni devamsızlıktan çıkardık dediler. En son da eve yolladıkları kağıtta 18. maddeden çıkarıldığımı söylediler. Ama gerçek sebebi bir kez olsun bile söylemediler. Beni sendikal sebepten işten çıkardılar bunu herkes biliyor. Evde huzur kalmadı bunlar yüzünden. Hem maddi hem manevi olarak mağdur edildim” ifadelerini kullandı.

Evrensel'i Takip Et