17 Ekim 2022 16:36

BM'den sansür yasasına tepki: İfade özgürlüğüne zarar verecek

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado, Meclisten geçen sansür yasasının ifade özgürlüğüne büyük zarar vereceğini ve ihlallere yol açacağını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TBMM’den geçen sansür yasasına bir tepki de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado’dan geldi.

Hurtado yasanın Meclis’ten geçmesinden kaygı duyduğunu belirterek, yasanın Türkiye’de yaşayanlar için ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içerdiğine dikkat çekti.

Bianet’te yer alan habere göre; yasa uyarınca “yanlış bilgi yayanlara hapis cezası verilmesinin” öngörülmesine değinen Hurtado, “Uluslararası insan hakları hukukuna göre ifade özgürlüğü ‘doğru’ bilgiyle sınırlı değildir, gerek çevrimiçi gerek çevrimdışında 'her türden bilgi ve fikri' kapsar. İfade özgürlüğüne kısıtlamalar sadece meşru ve gerekli durumlarda düşünülebilir” diye konuştu.

"OTOSANSÜRÜ TEŞVİK EDİYOR"

Hurtado, düzenlemelerin “keyfi, sübjektif yorumlama ve suistimal” için ciddi boyutta imkan yarattığı değerlendirmesi yaparken şöyle devam etti:

“Zaten çok kısıtlayıcı bir ortamda yasa insanların, Türkiye’nin de taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 19’uncu maddesince garanti altına alınan bilgi arama, alma ve paylaşma haklarını daha da sınırlama riskini taşıyor. Son değişiklikler gazeteciler ve insan hakları savunucuları dahil çeşitli kesimler üzerinde daha fazla baskıya alan açma riski taşıyor ve otosansürü teşvik ediyor. İfade özgürlüğü ve bilgiye erişim, halkların kamu ve siyaset hayatına etkin katılımı için gerekli ve her demokraside büyük önem taşıyor. Türkiye’yi, uluslararası hukukun garantisi altındaki ifade özgürlüğüne tam saygı göstermeye çağırıyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Harikalar Diyarı’na yolculuk

SONRAKİ HABER

Şahintepeliler: Yaşanacak hale getirdiğimiz mahallemizde müşteri olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...