04 Ekim 2022 14:55

Gazeteci Nagihan Akarsel öldürüldü

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel, Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi ve Jineoloji Dergisi Editörü Akademisyen Nagihan Akarsel, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

MA’nın haberine göre kadın haberciliği ve bu konuda araştırmalar yapan Akarsel, çalışmaları için yıllardır Süleymaniye’de yaşıyordu. Akarsel, Süleymaniye’de Jineoloji Akademisi ve "Kürdistan Kadın Kütüphanesi" kurulması için bir proje kapsamında çalışma yürütüyordu.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, saldırıyı Twitter hesabından yaptığı "Jineoloji Araştırmaları Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi…  Alçakça saldırıyı lanetliyoruz…” paylaşımıyla kınadı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisleri de “Kadın özgürlük mücadelesi için emek veren, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü #NagihanAkarsel, Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Saldırıyı kınıyor, kadın özgürlük mücadelemizi ve dayanışmamızı yükseltme sözü veriyoruz!” paylaşımında bulundu. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi üyesi Siya Ayhan Akgül de “Nagihan Akarsel’in katledilmesi, erkek aklı ürünü olan hiyerarşik faşist iktidar sistemine karşı kadının ortaya koyduğu, kendi öz gücüne dayanan değer yargılarına yapılan bir suikasttır. Bunu yapan zihniyeti tanıyor ve biliyoruz” dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alıp Nagihan Akarsel’in öldürülmesini kınadı. Beştaş, "Evinin önünde saat 10 sularında silahlı saldırıya uğrayan Nagihan Akarsel bir akademisyen ve Jineoloji dergisinin editörüydü. Akarsel'in ailesi ve arkadaşlarına, dostlarına başsağlığı ve kendisine rahmet diliyoruz” dedi.

CİNAYET BİRÇOK İLDE PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan cinayet Türkiye'nin birçok ilinde Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve HDP'nin de katıldığı eylemlerle protesto edildi. Dersim, Ağrı, Tatvan, Manisa, Mardin, Ankara, Van, Şırnak ve Diyarbakır, cinayete karşı eylem düzenlenen illerden bazıları. Eylemlerde "Jin, jiyan, azadi" (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganları atıldı ve "Bu kurşunlar kadınların sesine, sözüne sıkılmış kurşunlardır. Nagihan’ın Kürt kimliği, kadın kimliği, gazeteci kimliği şahsında bizleri susturmaya ve sindirmeye çalışanlara cevabımızı kadın özgürlük mücadelemizden bir adım dahi geri atmayarak vereceğiz" denildi.

DİYARBAKIR'DA POLİS MÜDAHALESİ: 6 GÖZALTI

Diyarbakır’da basın açıklamasından sonra yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis müdahale etti, 6 kişi gözaltına alındı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Sansür yasasına hayır!

SONRAKİ HABER

Buldan, cezaevlerinde yaşanan hukuksuzluklara karşı Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa