22 Eylül 2022 15:44

Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: Marlboro fabrika değil cezaevi, tuvalet yasak su yasak

Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve işçilerinin direnişi 3’üncü gününde. İşçileri, DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ziyaret etti.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Reklam

İzmir Torbalı'da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve işçilerinin direnişi 3’üncü gününde. Atılan işçilerin geri alınması ve sendikal haklarının tanınması için mücadelelerini sürdüren işçileri, DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ziyaret etti.

Aslan, dışarıdaki işçiler yürüyerek içeride bekleyen işçilerin bulunduğu alana kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Eyleme ayrıca Genel-İş üyesi işçiler, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar ile il ve ilçe yöneticileri, CHP, HDP Torbalı ilçe yöneticileri ve kurum temsilcileri katıldı.

“İŞÇİLERİN SENDİKA HAKKINA SAYGI GÖSTERİN”

“Birleşe birleşe kazanacağız”, “Sendika haktır engellenemez”, “İş ekmek özgürlük” sloganları atan işçilere DİSK aracının üzerine çıkarak seslenen Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Aramıza çitleri çekenler, perdeleri çekenler utansın. 21. yüzyılda bu zulmü herkese anlatacağız. Bunu böyle bilsinler. Türkiye'de sendikal hak ve özgürlükleri kazanmak zorundayız. Bizler günlerdir çok meşru ve anayasal hakkımızı kullanarak sendikaya üye olduk eylem yapıyoruz. Euroserve ve Marlboro patronları ne hukuk ne yasa tanıyorlar. Bizden de yasalara uymamızı beklemesinler. Önce onlar uyacak. Bu ülkede işçilerin sendika seçme hakkına saygı gösterecekler” diye konuştu.

Fabrikada yaşananların aynı zamanda işçilerin yaşadığı Türkiye'deki sendikal hak ve özgürlüklere nasıl değer biçildiğinin fotoğrafı olduğunu söyleyen Aslan, “Tuvalet yasağı nedir, bu kadar utanmazlık olamaz. Su vermemek nedir? Burası Guetamala, F tipi, Silivri, cezaevi değil. Bu işçiler 15-20 yıldır emek veriyor, siz onlar sayesinde zengin oldunuz sizi dünya kamuoyuna edeceğiz. Marlboro işçisine yenileceksiniz” diye konuştu.

“SUÇ İŞLEYEN SİZSİNİZ”

Philip Morris'e seslenerek sorunları işçilerle birlikte masada çözme çağrısı yapan Aslan, kabul etmedikleri sürece bu mücadeleyi her alanda sürdüreceklerini vurguladı. Esas suç işleyenlerin patronların olduğunu belirten Aslan, “Hangi yasada işçileri odaya çekip tehdit etmek var, sürgün var, işçilerin sendika seçme hakkına müdahale etmek var. Suç işleyen sizsiniz” dedi.

"Uluslararası düzeyde buradaki direnişi anlattık, anlatmaya devam edeceğiz. Almanya'daki Marlboro işçilerinden selam var. Uluslararası dayanışmamız büyüyecek. İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerine de bu mücadeleyi yalnız bırakmama çağrısı yapıyoruz. Dayanışmaya ihtiyaç var” diye konuştu.

“ÇİN SEDDİ DE ÇEKSENİZ BURAYA GİRECEĞİZ”

Direniş güçlendikçe farklı biçimde saldırıların da olacağını belirten Aslan ayrıca Tekgıda-İş Sendikasına seslenerek, “Patrona, müdüre akıl vererek, hak vererek sendikacılık yapamazsınız. Yapsanız yapsanız patron yalakalığı yaparsınız. Biz dişimizle tırnağımızla bu mücadeleyi söke söke başarıya götüreceğiz. Biz açıktan ölmeyiz bu yoldan dönmeyiz. DİSK genel merkezi, bağlı sendikalar, İzmir kamuoyu arkamızdadır. Bu mücadele zafere ulaşacak. Yeter ki birliğimizi bozmayalım” dedi.

Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden de “Marlboro patronu işçiler için açık cezaevi inşa ediyor. Çin seddi de çekseniz buraya gireceğiz. Biz tüm yasaklara karşı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Reklam