21 Eylül 2022 12:07 Güncelleme: 21 Eylül 2022 17:23

Philip Morris (Marlboro) fabrikasında patron işçilerin dayanışmasını kırmaya çalışıyor

İzmir’de Euroserve (Marlboro) işçileri, atılan 11 işçinin işe iade edilmesi ve Gıda-İş’in masada muhatap alınması talepleri ile iş bırakarak işyerini terk etmeme eylemine devam ediyor.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Reklam

İzmir Torbalı'daki Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet gösteren Euroserve’de DİSK/Gıda-İş üyesi işçiler direnişlerini sürdürüyor.

Atılan 11 işçinin işe iade edilmesi ve Gıda-İş Sendikasının masada muhatap alınması talepleri ile direnişe başlayan işçiler iş bırakma eylemine devam ediyor. İşyerlerini terk etmeyen işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganlarıyla kararlı olduklarını söylüyor.

İşyerlerini terk etmeyen işçilere işveren baskıya başladı.

Euroserve işçisi üretim yapmazken, dayanışma için gelen işçilerle fabrika içinde işçilerin görüşmesini engellemek isteyen işveren tel örgülere branda çekti. Ayrıca işçilerin Gıda-İş Sendikası yetkilileriyle görüşmesine polis engel olurken, dışarıdaki işçilerin beklediği yere ise iş makinesi aracı getirildi.

“BİZ HAKLIYIZ, TALEPLERİMİZ NET”

Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuk Öden işçilere seslenerek, “Gelin muhatap olalım dedik, insani yaklaştık ama onlar sanki bizim çoluk çocuğumuz yokmuş, evimiz barkımız yokmuş gibi 5 dakikada bizi kapının önüne koymak, yokluğa mahkum etmek istiyor. Ama biz kararlıyız. Biz haklıyız. Taleplerimiz net. Atılan arkadaşlarımız geri alınsın, sendika muhatap alınsın istiyoruz" dedi.

B vardiyasındaki işçiler içeri alınmazken, işçiler sık sık "İş ekmek özgürlük", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Yaşasın sınıf dayanışması", “Atılan işçiler geri alınsın", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla dayanışma gösterdi.

"VARDİYA YOK" DİYEREK İŞÇİLERİ ALMAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Fabrika yetkilileri, işçilerin eylemine engel olmak için vardiyasına gelecek olan işçilere "vardiya yok" diyerek işe gitmemesi yönünde mesajlar atarken, işçiler vardiyaya gelip iş başlatmayarak eyleme katıldı. Fabrika önüne gelen işçileri içeriye almamalarına karşılık ise içerideki işçiler sloganlarla kapıdan alıp birleşerek direnişe devam ediyor.

"BURDAYIZ, GİTMEYECEĞİZ"

Kapıda bekleyen bir kadın işçi, “Ben gece lavaboya sokulmadığım için mecbur gittim, evde ne eşimi ne çocuğunu görebildim, sabah erken de geldim. İster 1 gün 5 gün fark etmez ben buradayım, gitmeyeceğim. Onlar içerde biz dışarıda buradayız. 8 yıldır buraya emek verdim. Bu saatten sonra dönüşü yok. Ne kadar birlik olursak o kadar hızlı dönüş alırız” dedi.

“Siz bu fabrika çalışanı değilsiniz” diyen görevlilere karşı da dışarıdaki işçiler kartlarını göstererek tepki gösterdi.

İşyerini terk etmeyen işyeri temsilcileriyle dün akşam görüşme yapan Sofra Ege Bölge Direktörü İbrahim Kara işçilerin taleplerini sordu. Kara, bugün için görüşme sözü verdi. İşçiler görüşmede işyeri temsilcilerin yanı sıra sendika temsilcilerinin de olması gerektiğini ifade etti.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Philip Morris (Marlboro) işçilerinin direnişine dair açıklama yaptı. Yayımlanan açıklamada Seyit Aslan Philip Morris (Marlboro) Sigara fabrikasında işçi kıyımı, sürgün ve baskıların devam ettiğini söyleyerek, "Sendikamızda örgütlenme çalışmalarını sürdüren işçilere dönük yapılan bu haksız ve keyfi uygulamaları kınıyoruz. Yıllarca fabrikada üretim yapan, emek veren, kadın-erkek işçiler Anayasal olan sendika hakkını kullandıkları için işten atıldı, sürgün edildi, baskı gördü. Buda yetmiyor fabrika içinde direnen ve mücadeleyi sürdüren işçilere tuvaletler kapatıldı, ihtiyaçlarını gidermeleri engelleniyor. Bu ilkel ve çağ dışı tutuma bir an önce son verilmelidir. İşçilerin sendikal hak ve özgürlüklerine ve sendika tercihine karşı yapılan anti demokratik tutumlar son bulmalıdır. Fabrikada iş barışının sağlanması için Gıda-İş Genel Merkezi olarak Philip Morris’in Türkiye ve İsviçre de bulunan Genel Merkezine, Euroserve Hizmet ve İşletmecilik A.Ş.’nin Genel Merkezine 25 Ağustos 2022 günü görüşme talebini yazılı olarak iletmiş ancak her iki şirketin merkezlerinden geri dönüş olmamıştır" dedi.

"PHİLİP MORRİS YASALARI ÇİĞNEMEYE DEVAM ETMEKTEDİR"

Açıklamada; masada bir araya gelerek sorunların çözümünü beklerken, işçilerin sendikadan istifaya zorlandığını anlatan Aslan, "İkna odalarında işçiler işten atılmakla tehdit ediliyor, başka yerlere ve işletmelere sürgün ediliyorlar. Bütün bu baskılar sonuç vermedi, vermeyecek örgütlenme çalışmalarımız devam edecek. Son yaşanan gelişme ise daha önce atılan işçilerle birlikte 15 işçi arkadaşımız haksız, hukuksuz ve keyfi olarak işten atılmıştır. Ülkede sendikalaşma yasa ve anayasal güvence altında olmasına rağmen Philip Morris yasaları çiğnemeye devam etmektedir. İşçilerin sırtından milyarları kazanan şirket, işçilerin sendikal örgütlenme ve hak talebine en sert biçimde yanıt vermektedir. İşten atmalara yanıt olarak, işçi arkadaşlarımız atılan işçilere sahip çıkmış, meşru yollarla mücadeleyi sürdürmektedir. Taleplerimiz açık ve nettir. İşverene bir kez daha masada tüm sorunları tartışmaya ve çözüme açık olduğumuzun çağrısını yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Aslan yayımlanan açıklamada işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Atılan işçiler geri alınsın,
  • Ücretler artırılsın,
  • Sendika ile diyaloğa geçilsin,
  • Fabrikada işçiler üzerindeki baskıya son verilsin.

Aslan açıklamayı, "İzmir Torbalı Philip Morris (Marlboro) Sigara Fabrikası yönetimi ve merkezleri taleplerimizi karşılasınlar, fabrika barış içinde çalışsın. Aksi takdirde hem ülke içinde, hem uluslararası alanda meşru haklarımızdan yola çıkarak mücadelemizi sürdüreceğiz" diye tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

 

Reklam