9 Eylül 2022 04:18

Üniversitelilerin barınma sorunu büyüyor: Akrabasına sığınan da var memleketine geri dönen de

İktidar "Kapasiteyi artırdık, sorun yok" dese de üniversiteli gençler barınma sorunu nedeniyle çaresiz ve tedirgin. KYK yurdu çıkmayan gençler ya evine geri dönüyor ya da akraba yanına sığınıyor.

Üniversitelilerin barınma sorunu büyüyor: Akrabasına sığınan da var memleketine geri dönen de

Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

Üniversitelilerin barınma sorunu büyüyor. Kerdi ve Yurtlar Kurumu (KYK) başvuru sonuçları açıklanırken yine on binlerce öğrenci dışarıda kaldı. İktidar yurt kapasitelerini artırdıklarını ileri sürerken üniversiteyi yeni kazanan gençler devlet yurduna yerleşemedikleri için ne yapacakları konusunda tedirgin. Nitelikli barınma şartları bir yana, kalacak yer bulamayan öğrenciler şimdilik ya bir akrabasının yanına sığınıyor ya da yedekten yurt sırası beklemek için memleketine dönmek zorunda kalıyor. Artan ev kiraları ve özel yurt ücretleri de birçok öğrenciyi kara kara düşündürüyor. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler yaşadıkları çaresizliği ve stresi gazetemize anlattı.

"KYK’DEN BAŞKA ALTERNATİFİM YOK"

Denizli’den İstanbul Üniversitesini kazanan Mehmet, üniversiteye yerleşebilmenin sevincini yaşayamadan barınma sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Üç kardeş olduklarını ve babasının asgari ücretten biraz fazla ücret aldığını dile getiren Mehmet “Babamın beni özel bir yurda yerleştirmesi imkansız. KYK sonuçları açıklandı ama gördüm ki benden önce 2 binden fazla kişi var yerleşecek” dedi. KYK yurdundan başka bir alternatifi olmadığını da belirten Mehmet “Ne eve çıkacak bir bütçem var ne de İstanbul’da yurt sırası gelene kadar yanında kalabileceğim bir akrabam. Yerleşme sırası gelene kadar mecbur Denizli’ye ailemin yanına döneceğim” dedi.

"YURT ÇIKINCAYA KADAR MEMLEKETTEYİM"

Eczacılık bölümü kazanan Mehmet, barınma sorunu yüzünden derslerinden geri kalacağını anlatarak “Arkadaşlarımdan çok çok geride başlayacağım okula. Sosyal medyada kurulan sınıf gruplarına dahil oldum. O gruplar üzerinden sınıf arkadaşlarımdan ders notlarını isteyeceğim. Fakat ne kadar yararlı olur, bilemiyorum” diye konuştu. Bakanlığın ‘Yurt kapasitelerini artırdık, sorun yok’ açıklamalarına tepki gösteren Mehmet, “Sınava kaç öğrencinin girdiği ve kaçının yerleştiği belli. Bizler üniversite sınavının stresini atlatamadan barınma stresi yaşıyoruz. Bu sorun yurtlara fazladan yatak koyarak çözülebilecek bir durum değil. Ev kiralarının artması, faturaların katlanması KYK yurtlarına başvuruları artırıyor. Buna göre her şeyin yeniden düzenlenmesi gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

"YURDA YERLEŞEMEMEK KAHREDİYOR"

Trabzon’da yaşayan Derya da Ankara Üniversitesini kazanmış ama ona da KYK yurtlarında yer yok. Yurt yerleştirmelerinde yedeklerde görünen Derya, şimdilik geçici bir çözüm olarak bir akrabasının yanına yerleşmeyi planlıyor ve ekliyor: “Ama beni ne kadar misafir edebilirler bilmiyorum.”  Ailesinin okuyabilmesi için tüm imkanlarını seferber ettiğini ama yurt yerleştirmelerinde kendisini yedeklerde görünce bütün umutlarının bir anda kaybolduğunu dile getiren Derya “Babam inşaat işçisi, annem ise ev hanımı. Ablam da Eskişehir’de üniversite okuyor. Bu ekonomik krizde ikimizin birden üniversite eğitimi alması çok zorken, yurt çıkmaması bu durumu iyice zora soktu” dedi. Annesinin komşunun çocuğuna bakıcılık yaparak ek gelir kazanmaya çalıştığını anlatan Derya “Bu kadar emeğin ardından üniversite kazanmak beni çok mutlu etse de yurda yerleşememek kahretti” diye konuştu. Yurt sırası gelene kadar mecburen bir akrabasının yanında kalacağını anlatan “Kendimi rahat hissetmiyorum. İnsanlara yük olacakmışım gibi geliyor ama idare etmek zorundayım. Süreç uzarsa bir işe girerek özel yurda çıkmaya çalışacağım. Tabii ki koşulları iyi bir yurt beklentim yok artık” ifadelerini kullandı.

"YURT SORUNU İÇİN KALICI ÇÖZÜM ŞART"

KYK yurtlarına başvuran özelikle ara sınıf öğrencileri kötü bir sürprizle karşılaştı. Geçtiğimiz yıllarda yurt çıkmadığı için özel yurtlara giden ya da ev tutmak zorunda kalan öğrenciler bu sefer de ikamet adresleri gerekçe gösterilerek yurtlara yerleştirilmedi. Bakanlık bu öğrencilerin başvurularını ‘Yurt talebinde bulunulan il/ilçede ikamet tespit edildiğinden’ diyerek reddetti. Bu uygulamanın Gençlik ve Spor Bakanlığının kendi yönetmeliğine aykırı olduğunu ve binlerce üniversite öğrencisini mağdur ettiğini dile getirerek soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu “Gençlik ve Spor Bakanlığı seçim öncesi çok fazla yurt sıkıntısı gündeme gelmesin diye kafasına göre yasalara aykırı işler yapıyor. Bir taraftan çok övündükleri bazalı yatakları kaldırıp tekrar ranza sistemine geçerlerken diğer taraftan da ara sınıfta okuyan öğrenciler ‘Bir şekilde başlarının çaresine bakmışlardır’ diye düşünülerek mağdur ediliyor” ifadelerini kullanarak Bakanlığın basit kurnazlıkları bir tarafa bırakarak yurt sorununun çözümü için kalıcı ve gerçek çözümler üretmesini istedi.

Evrensel'i Takip Et