29 Ağustos 2022 13:33

Arslan'ın kemiklerinin 7 yıl sonra torbada teslim edilmesi tepki çekti: Temel haklar ihlal edildi

Sur’da sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamı yitiren Hakan Arslan’ın kemikleri 7 yıl sonra bir torba içerisinde babasına teslim edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürecinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren Hakan Arslan’ın kemikleri 7 yıl aradan sonra babasına bir torba içerisinde teslim edildi. Suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosunun Yöneticisi Mehdi Özdemir, “Ulusal ve uluslararası cenazenin teslim alınmasına dönük kişi hatırasına saygı, gömülme hakkı gibi temel hak ve hürriyetler Diyarbakır adliyesinde ihlal edilmiş” dedi.

MA’da yer alan habere göre; kasım 2021’de yüzde 95 Hakan Arslan’a ait olduğu belirlenen kemikler İstanbul Adli Tıp Kurumundan (ATK) Diyarbakır Adliyesine gönderildi. Perşembe günü Diyarbakır Adliyesine ulaşan Arslan’ın kemikleri, o günden bu yana dosyayla ilgilenen savcının odasında bekletiliyor.

Kendilerine haber verilmesi üzerine Erzurum’dan Diyarbakır’a gelen baba Ali Rıza Arslan, Diyarbakır Adliyesine gitti. Arslan’a oğlunun kemikleri bir torbada teslim edildi. Baba Ali Rıza Arslan, cenazenin defnedileceği memleketi Erzurum’a doğru yola çıktı.

DİYARBAKIR BAROSUNDAN SUÇ DUYURUSU

Öte yandan Diyarbakır Barosu cenazenin teslim şekli ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Baro yaptığı başvuruda “Kişi hatırasına hakaret” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarının işlendiği ifade edilerek, TCK’nin 257 ve 130. maddesi gereğince, ilgili cumhuriyet savcısı hakkında soruşturmanın yapılarak cezalandırılması talep edildi.

"BİR AN ÖNCE SORUŞTURMA AÇILMALI"

Evrensel’e konuşan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehdi Özdemir, Arslan’ın cenazesinin bir kutu içerisinde babasına teslim edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, cenazenin bu şekilde ailesine teslim edilerek işkence ve kötü muamele suçunun işlendiğini söyledi. İlgili savcı hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Özdemir, “5 Şubat 2021 tarihinde Sur ilçesinde tespiti yapılan kemik parçalarından Hakan Arslan’ın kimlik tespiti yapılmış. Hemen akabinde baba Ali Rıza Arslan’a bilgi verilmiş bugün itibarıyla da babaya çocuğunun cenazesi kutu içerisinde adliye içerisinde verilmiştir. Bu duruma bakıldığında iç hukuktaki mevcut düzenlemeye aykırı bir şekilde, kişi hatırasına hakaret suçu işlenerek yine aynı şekilde aile fertlerine işkence, kötü muamele yasasına göre ‘pek fena muamele’ denilen işlem gerçekleşmiş durumda. İnsani hukuk normları toplumsal, kültürel ve inançsal değerler gereği, bu cenazenin kutu içerisinde ailesine adliyede teslim edilmesi bizim açımızdan kabul edilemez. Bir an önce soruşturma açılmalı hem görevi kötüye kullanma hem de kişinin hatırasına hakaret kapsamında ilgili kişilerin cezalandırılması gerekir. Ulusal ve uluslararası cenazenin teslim alınmasına dönük kişi hatırasına saygı, gömülme hakkı gibi temel hak ve hürriyetler bugün Diyarbakır Adliyesinde ihlal edilmiş durumda. Cenazeye yönelik yapılan bu muamelenin işkence ve kötü muamele suçunu oluşturması, ölüye, hatırasına ve cenazeye saygı ve gömülme hakkına açık ihlal teşkil ediyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde 2015-2016’da uygulanan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlardan 5 yıl sonra çıkarılan cenazenin kimliği belirlendi. İlçenin Hasırlı Mahallesi’ndeki Katolik Kilisesi ve Hasırlı Mescidi arasındaki alanda kazı çalışması yürüten ekipler, 7 Şubat 2021’de toprağa gömülü kemiklerle karşılaştı. Adli tıp kurumu (ATK) morguna kaldırılan kemiklerin, 22 Ocak 2016’da yaşamını yitirdiği ve Hasırlı Camisi’nin yanına defnedildiği yönünde bilgiler bulunan Hakan Arslan’a ait olabileceği belirtildi.

TEŞHİSE RAĞMEN 10 AY BEKLETİLDİ

Arslan’ın, Erzurum’da yaşayan ailesi bulunan cenazenin çocuklarına ait olabileceği gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. Başvuru üzerine kimlik tespiti için 2016 yılında baba Ali Rıza Arslan’dan alınan DNA örneği Hakan Arslan’ınki ile yüzde 60 oranında uyuştu. Fakat kesin kimlik teşhisi için Başsavcılığın talimatı doğrultusunda ekim ayı başında anne Melike Arslan’dan da DNA testi için kan örneği alındı. 18 Kasım 2021 tarihinde çıkan sonuca göre yüzde 95 DNA uyumu ile cenazenin Hakan Arslan’a ait olduğu belirlendi.

DAHA ÖNCE DE KEMİKLER KARGOYLA TESLİM EDİLMİŞTİ

Dersim’de Xelasor Tepesi’nde 2017 yılında yaşanan çatışmada hayatını kaybeden PKK’li Agit İpek’in ailesi, ölüm haberini almalarının ardından cenazeye ulaşmak için girişimlerde bulunmuştu. Uzun süre bir sonuca ulaşamayan aileye, Agit İpek’in kemikleri bir koli içerisinde 2 yıl sonra kargo yoluyla teslim edilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakkında ev hapsi ile tahliye kararı verilen Gülşen cezaevinden çıktı

SONRAKİ HABER

AKP'li Zehra Taşkesenlioğlu’nun boşanma aşamasındaki eşi Ünsal Ban gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...