19.08.2022 21:23

Atatürk Havalimanının yıkım ve teslimi aşamasında 1 milyar dolar eksik olduğu iddia edildi

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, Atatürk Havalimanının yıkım ve teslimi aşamasında yaklaşık 1 milyar dolarlık eksiklik olduğuna dikkat çekti, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Atatürk Havalimanının yıkım ve teslimi aşamasında 1 milyar dolar eksik olduğu iddia edildi

Fotoğraf: Citrat at Turkish Wikipedia (CC-BY-SA 3.0)

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Atatürk Havalimanı hakkındaki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Atatürk Havalimanının 2019’da Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne devri gerçekleşirken sözleşme hükümleri doğrultusunda bütün aletlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirerek kullanılır halde tam olarak teslim edilmesi gerektiğini fakat yıkım ve teslim aşamasında yaklaşık 1 milyar dolarlık bir eksiklik olduğuna dikkat çeken Başarır, “Atatürk Havalimanı yıkılmadan önce terminallerin içerisindeki teçhizatların akıbeti ne olmuştur? Bu teçhizatlar satılmış mıdır? Satıldıysa kime ve kaç paraya satılmıştır” diye sordu.

Başarır, "Atatürk Havalimanını TAV Havalimanları işletiyordu. 2019’da Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne devredildi. Devredilirken havalimanındaki tüm malzemelerin, tüm teçhizatların dökümü yapılacaktı. 2019’da devri gerçekleşirken sözleşme hükümleri doğrultusunda bütün aletlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirerek kullanılır halde tam olarak teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak bugün görünüyor ki gerek yıkım aşamasında gerek teslim aşamasında yaklaşık 1 milyar dolarlık bir eksiklik var. Yıkım aşamasında bunların bazıları satılmış ve bazıları da teslim edilmemiş durumda. Bunlar bizim paramız, hepimizin parası” dedi.

“BAZI MALZEMELER KAÇAK OLARAK YAĞMALANDI MI?”

Başarır, “Atatürk Havalimanı Cengiz İnşaat ve ortaklarının yeni havaalanında iş yapması için kapatıldı. Sadece yıkımı için yaklaşık 3 milyar TL para harcandı ve orada bulunan 84 milyona ait malzemelerin yağmalandığını görüyoruz. Sayın Bakan size soruyorum. Siz TAV’dan Atatürk Havalimanı’nı eksiksiz aldınız mı? Tesisatların dökümü yapıldı mı? Buradaki bazı malzemeler kaçak olarak alınıp satıldı mı ya da yağma edildi mi? Çıkın bunları söyleyin” ifadelerini kullandı.

Başarır, konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. TAV Havalimanları kira konusu tesisi sözleşme hükümleri doğrultusunda DHMİ’ye teslim ederken faal teçhizatları ve gayri faal teçhizatların hepsini teslim etmiş midir? Şirket bu teçhizatları teslim ederken sözleşme hükümleri çerçevesinde bütün aletlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirerek kullanılır halde mi devretmiştir? Sözleşme hükümlerine göre kullanılır halde devretmediyse bir cezai işlem uygulanmış mıdır?
  2. DHMİ tarafından devir teslim tutanaklarında eksik teçhizatlar belirtilmiş midir? Belirtilmediyse bunların sebepleri nelerdir?
  3. TAV Havalimanları Atatürk Havalimanı’nı DHMİ’ye devrederken DHMİ personelleri tarafından tutulan demirbaş listesi var mıdır? Bu demirbaş listesindeki teçhizatların son durumu nedir?
  4. Atatürk Havalimanı’nın DHMİ tarafından faal ve gayri faal teçhizatların listesi tutulurken bazı teçhizatların el altından satıldığı doğru mudur? Doğruysa bu satışı gerçekleştirenler hakkında işlem yapılmış mıdır?
  5. Atatürk Havalimanı yıkılmadan önce terminallerin içerisindeki teçhizatların akıbeti ne olmuştur? Bu teçhizatlar satılmış mıdır? Satıldıysa kime ve kaç paraya satılmıştır?”

(Ankara/EVRENSEL)

{{461637}}

{{461634}}

{{461750}}

{{463513}}

07.02.2026 14:46

İHD raporu: Ege’de bir yılda 50 kadın katledildi

Kadına yönelik hak ihlalleri raporunu açıklayan İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Ege Bölgesi’nde en az 50 kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümü meydana geldiğini kaydetti.

İHD raporu: Ege’de bir yılda 50 kadın katledildi

Fotoğraf: MA

07.02.2026 14:53

Adana Demirspor'un yönetimini taraftar grubu devraldı

Adana Demirspor Kulübü, devir sürecinin tamamlandığını ve kulübün geçici yönetim tarafından idare edileceğini açıkladı. Açıklamada yeni yönetim hedefleri ve izlenecek yol haritası paylaşıldı.

Adana Demirspor'un yönetimini taraftar grubu devraldı Fotoğraf: Instagram / simseklergrubu


07.02.2026 19:43

Çorum'da 'Türkiye Nereye Gidiyor?' panelinde ekonomi ve demokrasi vurgusu

“Türkiye Nereye Gidiyor?” panelinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Günaydın, ülkenin ekonomik tablosunu değerlendirdi. Emek Partisi Milletvekili Bayhan ise Türkiye’nin üç temel sorununun ekonomi, iç politika ve bölge siyaseti olduğunu vurguladı.

Çorum'da “Türkiye Nereye Gidiyor?” panelinde ekonomi ve demokrasi vurgusu

Fotoğraf: Evrensel

07.02.2026 13:22

İstinaftan kanser hastaları için emsal karar: SGK ilaç fiyatını ödeyecek

SGK’nin karşılamadığı akıllı kanser ilacını kendi imkânıyla alan hastanın ailesi davayı kazandı. İstinaf, 147 bin liralık ilaç bedelinin yakınlarına ödenmesine hükmetti.

İstinaftan kanser hastaları için emsal karar: SGK ilaç fiyatını ödeyecek

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!