02 Ağustos 2022 08:55

SES’in 26’ncı yılı Adana’da kutlandı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi, sendikanın 26. yıl dönümünü kutladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, sendikanın 26’ncı yıl dönümünü 75’inci Yıl Sanat Galerisi’nde düzenlediği kokteylle kutladı.

KESK ve DİSK’e bağlı sendikalarla Adana Tabip Odası, TMMOB’ye bağlı meslek odaları, İHD, Halkevleri, EMEP, HDP, ESP, Yeşil Sol Parti üye ve yöneticilerinin yer aldığı etkinlikte demokrasi ve emeğe yönelik saldırılara karşı birlik ve mücadele vurgusu yapıldı. SES Adana Şube Eşbaşkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz, işyeri ve meslek bazında sendikalarla emekçilerin birliğinin hedef alındığına dikkat çektiği konuşmasında sağlık emekçilerinin örgütlü ve birleşik mücadelenin zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

“MESLEK SENDİKACILIĞI İLE ÖRGÜTLÜLÜK ZAYIFLATILIYOR”

Sağlıkçıların darbelerle ortadan kaldırılan örgütlenme çabalarının 90’lı yıllarda yasaklara rağmen başarılı olduğunu ifade eden Akyüz, o yıllarda kurulan Genel Sağlık İş, Tüm Sağlık Sen, Sağlık Sen ve Sosyal Hizmet Sen sendikalarının zaman içerisinde birleşerek 1 Ağustos 1996 yılında SES’i kurduklarını dile getirdi.  

Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda kırktan fazla sendika ile örgütlülüğün ortadan kaldırılmaya çalışıldığını anlatan Akyüz, şunları söyledi,

“Meslek ve işyeri sendikacılığı yeniden hortlatılmaya çalışılmaktadır. Anayasa değiştirilerek ‘örgütlenme özgürlüğü’ yalanıyla birden fazla sendikaya üyelik getirilerek, örgütlülük zayıflatılmaya çalışılmakta, her türden haklarımızı kullanmak için iktidarın gösterdiği örgütlere gitmemiz istenmektedir. İktidarların besleme sendikalarına emekçiler baskı, mobbing, her türlü baskı ve yalan vaatler ile zorla üye yaptırılarak yetki almaları sağlanıyor. Son 6 dönemi) kapsayan TİS’e baktığımızda emekçilerin bu yetkilendirilmiş sendikamsı yapılar eliyle emekçilerin haklarında yarattıkları gerilemeyi görebiliriz. Haklarımız elimizden alınırken gösterilen olumsuz sendikal pratik nedeniyle örgütlenme emekçiler için anlamsız hale getiriliyor”

"ÖRGÜTLÜ VE BİRLEŞİK MÜCADELE ZORUNLULUK"

Bunun karşısında sağlıkta piyasalaştırmanın ve ticarileştirmenin son bulması, işyerlerindeki en küçük haktan en büyük talebin gerçekleşmesine kadar sorunların çözümü için örgütlü ve birleşik mücadelenin zorunluluk haline geldiğini ifade eden Akyüz, “Bugün her zamankinden daha dikkatli ve mücadeleci olmalıyız. Çünkü dünyada ve ülkemizde liberalizm herkesi etkisi altına almaya, bölmeye, parçalamaya, örgütlü mücadeleyi zayıflatmaya çalışmaktadır. Liberalizm; aynı işi yapanları, farklı kimlikleri, farklı inançları, farklı cinsiyetleri ve cinsel yönelim farklılıklarını, hatta farklı kentleri birbirine düşman, birbiriyle rekabet eden bir yapıya dönüştürmekte, mücadeleyi boğmaktadır. Bu nedenle hiçbir zaman emekçi ve yoksul halkı buluşturmaktan, emekçilerin birliğini ve halkların kardeşliğini savunmaktan vazgeçmemeliyiz” dedi.

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, sağlıkçıların yaşadığı ekonomik zorluklarla birlikte çöken sağlık sisteminin yarattığı sorunların hekim ve sağlık emekçileri üzerinden çözülmeye çalışıldığını belirterek sağlıkçılar ve hekimlerin çalışma koşulları, şiddet, Kovid 19’un meslek hastalığı sayılmaması, ekonomik ve özlük haklarının gaspı gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu anlattı. SES’le birlikte eylemlerinin artarak devam edeceğini dile getiren Ökten, “Yaşasın sağlık, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelemiz, yaşasın SES” dedi.  (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD, El-Kaide lideri Eymen Zavahiri'nin öldürüldüğünü doğruladı

SONRAKİ HABER

Çekmeköy'deki parka çevik kuvvet eşliğinde iş makineleri sokuldu, gözaltılar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...