18 Temmuz 2022 16:23

TBMM Darbe Komisyonu Başkanı "Raporu teslim ettik" dedi, Meclis Başkanı Şentop reddetti

TBMM Darbe Girişimi Komisyonu Başkanı AKP'li Reşat Petek, raporu 2017'de Meclis Başkanlığı'na teslim ettiklerini açıkladı, Meclis Başkanı Mustafa Şentop reddetti.

Mustafa Şentop | Fotoğraf: DHA

Paylaş

15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu Başkanı AKP'li Reşat Petek, Halk TV yazarı İsmail Saymaz'ın sorularını yanıtladı. Saymaz'ın "Rapor neden yayınlanmadı?" sorusuna yanıt veren Reşat Petek, "Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman'a... Biz Kahraman'a teslim ettik. (Rapor) Tekemmül etti. Ama meclis genel kurulunda görüşülmedi. İşin özeti bu" dedi. Petek, "Meclis'in web sitesinde 'Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür' diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor" diye konuştu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise Reşat Petek’in raporun Meclis Başkanlığı’na sunulduğu açıklamasını, ""İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na rapor sunulmadı" diyerek reddetti.

"TESLİM ETTİK, 'KOMİSYON RAPORUNU VERMEDİ' ŞEKLİNDEKİ YAZI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Halk TV yazarı İsmail Saymaz'ın rapora dair soruları ve 15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu Başkanı AKP'li Reşat Petek'in verdiği yanıtlar şöyle:

Saymaz: Rapor neden yayınlanmadı?
Petek: Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman'a... Biz Kahraman'a teslim ettik. (Rapor) Tekemmül etti. Ama meclis genel kurulunda görüşülmedi. İşin özeti bu.
Saymaz: Yani, rapor basıldı fakat yayınlanmadı.
Petek: Meclis Başkanlığı'na teslim ettik.
Saymaz: Neyi?
Petek: Fiziken basılmış raporu.
Saymaz: Basan TBMM değil mi?
Petek: Tabii, ben bastırmıyorum. Biz teslim ettiğimizde görev sona ermiş oluyor. Ondan öte bir şeyi Meclis Başkanımızın söylemesi lazım. Ben 26. dönemin milletvekiliyim. Benim dönemimde görüşülmedi. Bir dönemde rapor görüşülmezse sonraki döneme intikali diye bir şey yok.
Saymaz: Görüşülmemesi ne anlama gelir?
Petek: Görüşmede oylama yapılmaz. Partiler adına raporu değerlendiren konuşmalar yapılır. Başkan olarak takdim konuşmam olurdu, görüşülseydi. Böylece genel kurulda görüşülmüş olurdu. Şu an tekemmül etmiş, fakat genel kurulda görüşülmemiş bir rapor var.
Saymaz: Yok hükmünde midir?
Petek: Bu durumu Meclis Başkanımıza sormanızı istirham ederim. Ben bir şey söylemeyeyim. Şu an iki cilt halinde rapor var ama dediğimiz gibi genel kurula.... O da komisyonun takdiri değil, Meclis Başkanlık Divanı'nın takdiriyle genel kurula indirilmemiştir. Niye inmemiştir? Ben bilmiyorum.
Saymaz: Bir tahmininiz var mı?
Petek: Onu İsmail Kahraman'a sormak lazım.
Saymaz: Kırgın mısınız?
Petek: Şunu söyleyeyim: Meclis'in web sitesinde 'Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür' diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor.
Saymaz: Raporunuz AK Parti tarafından rahatsız edici mi bulundu?
Petek: Böyle bir yoruma katılmam.
Saymaz: Genel kurulda görüşülmeyişinin nedeni ne?
Petek: Mekanizma nasıl işledi, bilmiyorum.
Saymaz: Sordunuz mu?
Petek: Yok, hayır. Sadece 'Komisyon raporunu vermedi' şeklindeki yazının gerçeği yansıtmadığını, bunun düzeltilmesi gerektiğini yetkililere ilettim.
Saymaz: Kime?
Petek: İki başkana da.
Saymaz: Ne dediler?
Petek: Raporu 2017'de verdik. Beş yıl olmuş. Bundan öte detay... Yazılı kaynaklara bakmak lazım.
Saymaz: Ne yanıt verildiğini hatırlamıyor musunuz?
Petek: Kahraman, "Devlette devamlılık esas, başkan değilim, şu anki yönetimin cevaplaması gerekir" dedi, rapor kayıp haberleri çıkınca. Bu konuyu Şentop'a ilettim. İlgileneceğini söylediler. Dönüş olmadı.
Saymaz: AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın raporun yayınlanmaması yönünde çabası olduğu iddiası doğru mu?
Petek: Bilgim yok.
Saymaz: Rapordan sonra neden siyasi hayattan çekildiniz?
Petek: Kendi isteğimle ve sağlık nedenlerimden dolayı milletvekili adayı olmadım.
Saymaz: Çabanızın yok hükmünde sayılması sizi incitti mi?
Petek: Tek rahatsız olduğum şudur: Altı yıl oldu. Bir süre sonra "TBMM'nin bir komisyon raporu vardı, ne oldu?" diye araştırmaya kalkanlar "Böyle bir rapor verilmedi" cevabıyla karşılaşırsa bu tarihi gerçeklere uymaz, beni rahatsız eder. FETÖ yapılanmasını, ihanetini, nasıl sızdığını devlet kaynaklarıyla ortaya koyan bir rapordu. İstifade edileceğini düşünüyorum. FETÖ ile mücadelede önemli bir kaynak.
Saymaz: Ama kamuoyu rapordan yararlanamıyor. Devlet 'Böyle bir rapor yok' diyor.
Petek: Biz görevimizi yaptık. Meclis başkanının da yapması gerekiyor.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP REDDETTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuyla ilgili açıklama yaptı. Dönemin komisyon başkanı Reşat Petek’in raporun Meclis Başkanlığı’na sunulduğu açıklamasını reddeden Şentop, içtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’nun TBMM Başkanlığı’na sunulmadığını iddia etti.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"15 Temmuz Araştırma Komisyonu çalışmalarına 4 Ekim 2016 tarihinde başlamıştır. TBMM İçtüzüğü’nün yukarıda yer verilen 105’inci maddesi uyarınca bir aylık ek süre almadığı için, söz konusu Araştırma Komisyonunun çalışmaları 4 Ocak 2017 tarihinde hukuken sona ermiştir. Buna karşın anılan komisyon tarafından süresi içerisinde TBMM Başkanlığı’na bir rapor sunulmadığı gibi, 105’inci maddede öngörüldüğü şekilde komisyonunun çalışmalarını süresi içerisinde tamamlamamasının nedenleri ve o ana kadar varılan sonuçlar üzerinde Genel Kurul'da görüşme açılması yoluna da gidilmemiştir.

"TASLAK RAPOR İLE TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULAN RAPORUN AYNI METİN OLMADIĞI"

Bununla birlikte adı geçen komisyon tarafından hazırlandığı belirtilen ve bazı haberler ile internet sitelerinde resmine yer verilen rapor taslağı, 12 Temmuz 2017 tarihinde komisyon başkanı tarafından bir üst yazıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur. Ancak, Komisyonun Cumhuriyet Halk Partisi’ne mensup bazı üyeleri (İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İstanbul Milletvekilleri Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu ve Zeynel Emre) tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan 14 Temmuz 2017 tarihli yazıyla, “kendilerine görüşlerini bildirmeleri için gönderilen taslak rapor ile TBMM Başkanlığı'na sunulan raporun aynı metin olmadığı, yapılan değişiklikler ve eklemelerin tashih niteliğinde düzeltme ve redaksiyonun çok ötesinde olduğu, bu nedenle raporda yapılan tashih ve redaksiyon dışındaki düzeltmeler ve eklemelerin rapordan çıkarılması gerektiği” iletilmiş, aksi takdirde raporun son hali üzerinde ek inceleme ve görüş bildirme imkânının kendilerine tanınması talep edilmiştir.

"TÜM SÜREÇLERİ TAMAMLANMIŞ RAPOR TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULMADI"

Bunun üzerine TBMM Başkanlığı tarafından 17 Temmuz 2017 tarihli yazı ile söz konusu komisyon üyelerinin itirazlarının değerlendirilerek gereğinin yapılması için 14 Temmuz 2017 tarihli yazı Araştırma Komisyonu’na iletilmiştir. Devam eden süreçte, Komisyon üyelerinin “Komisyonda görüşülen metin” olarak üzerinde mutabakat sağladığı, İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na sunulmamıştır. Dolayısıyla, 26. Yasama Dönemi'nde kurulan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu tarafından içtüzükte öngörülen süre içerisinde tamamlanarak aynı yasama döneminde TBMM Başkanlığı’na sunulan ve komisyon üyelerinin, komisyonda görüşülen metin olarak üzerinde mutabık kaldıkları bir rapor, diğer bir ifadeyle TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır.

"RESMİ İŞLEM YAPABİLME İMKANI KALMADI"

Diğer taraftan TBMM İçtüzüğü'nün 77’nci maddesinin ikinci fıkrası “Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş yazılı soru, Meclis araştırması, genel görüşme önergeleri … hükümsüz sayılır” hükmünü içerdiğinden; 26. Yasama Dönemi’nin bitip, 24.06.2018 tarihinde yeni yasama döneminin başlamasıyla, söz konusu Meclis Araştırması hükümsüz hale gelmiştir. Diğer bir ifadeyle 26. Yasama Dönemi’nin tamamlanmasıyla birlikte, TBMM Genel Kurulu’nun 26 Temmuz 2016 tarihli kararına istinaden Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla açılan Meclis araştırması hakkında resmi herhangi bir işlem yapabilme imkânı kalmamıştır.

"YAPILABİLECEK YENİ HUKUKİ BİR İŞLEM BULUNMAMAKTADIR"

Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 27. Yasama Dönemi'nde TBMM İçtüzüğü’nün 77’nci maddesi uyarınca hükümsüz hale gelen söz konusu Meclis araştırmasına ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nca, 26. Yasama Dönemi’nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmamaktadır. Ancak söz konusu Araştırma Komisyonu’nun faaliyetlerine ilişkin en önemli bilgi kaynağını teşkil eden komisyon tutanaklarına, bu kapsamda komisyonda yapılan tartışmalara, milletvekilleri veya komisyona davet edilen kişiler tarafından serdedilen görüşlere internet adresi üzerinden kamuoyunun erişebilmesi mümkün bulunmaktadır."

ZEYNEL EMRE "DARBE İHBARI YAPAN BİNBAŞINI KOMİSYON DİNLEMESİN DİYE MİT PERSONELİ YAPTILAR" DEMİŞTİ

TBMM’de kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “MİT’e darbe ihbarı yapan Binbaşı O.K’yi Darbe Komisyonu dinlemesin diye MİT personeli yaptılar!” açıklaması yapmış, “Darbe komisyonu raporunu yayımlayın, neyen korkuyorsunuz?​” diyerek AKP’ye çağrı yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Bektaş: Sümela'da patlatma ve kaya düşürmeleri ile yanlış strateji izlendi

SONRAKİ HABER

Nea Sao Paulo gemisi ile yeniden gündemde: Asbest nedir, tehlikesi nelerdir? 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...