03.02.2026 18:50

Hangi sorumlu sendikacılık kazandırır?

“İşçileri yoksulluk sınırına bile yaklaşmayan ücretlere imza attıran, üretim sürecine dokunmayan eylemleri ‘başarı’ diye sunan bir anlayışa sorumlu sendikacılık denemez.”

Hangi sorumlu sendikacılık kazandırır?

Fotoğraf: Evrensel 

Harb-İş üyesi bir işçi


Akşam Gazetesi’nden Tarkan Zengin’in köşesinde yer verdiği “Sorumlu sendikacılık kazandırır” başlığıyla yazdığı yazıya Evrensel Gazetesi aracılığıyla cevap vermek istedim. Çünkü Tarkan Zengin’in şahsı benim de üyesi olduğum hem de Türk-İş konfederasyonun hem de yıllardır aidat ödediğim Harb-İş Sendikasının eğitim uzmanlığını yaptığını söyleyerek başlamak istedim. Tarkan Zengin aslında sadece bu sendikalarda görev yapmıyor. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde de akademisyenlik yapmaktadır.

Aynı zamanda dönemsel aralıklarla yandaş medya ve basın kuruluşlarında çalışma hayatına ilişkin televizyon programlarında sermayenin ve iktidarın temsilciliğine soyunan açıklamalar yapmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Çalışma Bakanlığı’nın çeşitli etkinliklerine de katılıp söylemleriyle dikkat çekmeyi başaran bir isimdir. Zaten bahsi geçen yazıda da baktığımız da aslında Tarkan Zengin yine ifadesiyle kendisinin iktidar yanlısı ve sermayenin propagandacısı olduğunu ispat eden bir akademisyen kimliğini ortaya çıkarmıştır.

Ne yazık ki şu ifadeleri kullanan Tarkan Zengin; Ülkemizde özel sektörün en fazla işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesi anlaşmayla sonuçlandı. 13 Ekim 2025 tarihinde başlayan sözleşme süreci 22 Ocak 2026'da tamamlandı. Sözleşme, metal işkolunda faaliyet gösteren 240'dan fazla işyerinde çalışan 154 bin işçiyi kapsıyor. İşverenleri temsilen MESS, işçi sendikalarını temsilen ise Türk Metal, Birleşik Metal ve Öz Çelik-İş toplu iş sözleşmesinin tarafları. İşçilerin yaklaşık 140 bininin yani yüzde 90'ının Türk Metal sendikasının üyesi olması nedeniyle işçiler açısından sürecin yürütümüne Türk Metal öncülük etti.”

Bu ifadeleri kullanan bir akademisyenin aslında kendisinin birkaç yerden aldığı ücretle hayatını devam ettirdiğini açıklamak istedim. Çünkü kendisinin tuzu kuru olduğundan ne metal işçisinin ne de sürekli eğitimler verdiği kamu işçilerinin derdini anlayacak bir tutumunun olmadığını yakından biliyorum. Örneğin; geçtiğimiz yıllarda Kayseri Harb-İş şubesinde kamu işçilerinin emeklilik maaşlarının düşeceği tartışmalarında çizdiğin tablo kamu işçisinin gözünü boyamıştır. Çünkü böylesi bir düşüşün asıl sebebinin iktidar olduğunu bile dile getirememişti.

Hatta bir işçi arkadaşım; 2008 sonrası değişen emeklilik yasasının AKP’nin tüm işçilerin tabutuna çivi çakanın Erdoğan olduğunu söylediğinde verdiğin cevabı çok iyi hatırlıyorum. Burası bir siyaset meydanı değil diye telkinde bulunmuştun. Sonrasında işçilerin gösterdiği tepki sonucu söylemlerinde biraz daha dikkatli davranmıştın. Ben o gün senin notunu aslında çoktan vermiştim. Sorumlu sendikacılık kazandırır diye başladığın yazının içeriğinde ve bu sendikaların sözleşme dönemi takındığı tutumun kendisi işçileri yoksulluk sınırına bile yaklaşmayan bir ücrete imza atmak mı sorumlu sendikacılık diye sormasam olmazdı.

Hele bu sendikalardan sizin de eğitim uzmanlığını yaptığınız Türk-İş’e bağlı Türk Metal sendikasıdır. Bu sendika ortaya koyduğu eylem planlarıyla aslında işçi sınıfının tarihsel misyonunu ortadan kaldırmaya yönelik eylemlerdi. Üretim sürecine dokunmayan eylem planları mı sorumlu sendikacılık olmaktadır. Elbette sizin de yazdığınız gazetede ki tüm yazılarınızda, sermayenin ihya olması için tüm argümanlarınızla saldırdığınız işçi sınıfının gerçek tarihi ve görevlerine karşı nasıl bir tutum almanın akademisyenliğini yaptığınızı bir kez daha görmüş olduk.

Biz Harb-İş üyesi işçiler de diğer metal işçisi kardeşlerimizde sizin gibi uzlaşmacı, sağduyulu olmak istemiyoruz. Çünkü ülkenin içinde bulunduğu hem ekonomik hem siyasal koşullar işçilerin sizler gibi zehirli yılan misali saldırganlığına karşı birlikte mücadele ederek üretim süreçlerini etkileyecek eylem takviminin bir an önce uygulamasının zorunluluğuyla hareket edecektir.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.02.2026 12:27

Son yağışlar etkisini gösterdi: İstanbul barajlarında son durum ne, doluluk oranı yüzde kaç oldu?

İSKİ verilerine göre İstanbul’a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranı 2 Şubat itibarıyla yüzde 30.25 oldu. En yüksek doluluk Elmalı Barajı’nda, en düşük seviye ise Kazandere Barajı’nda ölçüldü.

Son yağışlar etkisini gösterdi: İstanbul barajlarında son durum ne, doluluk oranı yüzde kaç oldu?

Evrensel

03.02.2026 20:19

Trump’tan Harvard’a yeni rest: 1 milyar dolar tazminat istiyoruz

ABD Başkanı Trump, Harvard Üniversitesi ile süren anlaşmazlıkta uzlaşma için üniversiteden 1 milyar dolar tazminat istediklerini açıkladı.

Trump’tan Harvard’a yeni rest: 1 milyar dolar tazminat istiyoruz
Fotoğraflar: Unsplash ve AA | Kolaj: Evrensel
03.02.2026 14:49

İddia: İran-ABD görüşmeleri 6 Şubat'ta İstanbul'da yapılacak

İranlı ve Amerikalı diplomatlar, ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin 6 Şubat Cuma günü İstanbul'da bir araya geleceğini duyurdu.

İddia: İran-ABD görüşmeleri 6 Şubat'ta İstanbul'da yapılacak

Fotoğraf: AI

03.02.2026 20:23

Maltepe'de akran zorbalığı: 5’i çocuk, 6 kişi tutuklandı

Maltepe'de 6 genç, 17 yaşındaki E.G.'yi darbedip aşağılayarak o anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti. Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından şüpheliler gözaltına alındı.

Maltepe'de akran zorbalığı: 5’i çocuk, 6 kişi tutuklandı

Fotoğraf: DHA

03.02.2026 16:59

16 yaşındaki kız çocuğu, kendisine işkence eden babasını öldürdü

Güngören'de evde silahla başından vurulmuş halde ölü bulunan ve intihar ettiği öne sürülen Murat Dilsiz (48)'in kızı E.D. (16) tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı

16 yaşındaki kız çocuğu, kendisine işkence eden babasını öldürdü

Güngören'de öldürülen Murat Dilsiz

03.02.2026 15:44 / Güncelleme: 18:09

Yalova’da şüpheli kadın ölümü: Yeliz Ay’ın cansız bedeni denizde bulundu

Yalova'da feribot iskelesi bölgesinde Yeliz Ay'ın cansız bedeni bulundu. Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde görev yapan Ay'ın kesin ölüm nedeni araştırılıyor.

Yalova’da şüpheli kadın ölümü: Yeliz Ay’ın cansız bedeni denizde bulundu

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!