13 Mayıs 2022 15:04

Gazeteci Şirin Ebu Akile, on binlerin katıldığı törenle defnedildi

İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, Doğu Kudüs'te on binlerin katıldığı törenle defnedildi.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

İsrail askerlerinin öldürdüğü El Cezire televizyonunun Filistinli kadın muhabiri Şirin Ebu Akile'nin cenazesi on binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

Anadolu Ajansının haberine göre İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenledikleri baskında öldürdüğü Ebu Akile'nin cenazesi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Yunan Katolik Patrikhanesi'ndeki törenin ardından omuzlarda taşındı.

İsrail polisi, Eski Şehir bölgesindeki girişleri ve buraya ulaşan yolları kapatmasına rağmen cenazeye on binlerce kişi katıldı.

Ebu Akile'nin tabutuna, ellerinde Filistin bayraklarıyla binlerce Filistinli eşlik etti. Tabut sloganlarla Eski Şehir içindeki mezarlığa taşıdı. 

Cenaze, Eski Şehir bölgesindeki Hristiyan mezarlığında din görevlileri, ailesi, meslektaşları ve binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

El Cezire Arapça televizyon kanalının Direktörü Ahmed el-Yafii ve televizyonun diğer yöneticileri de cenazeye katıldı.

POLİS MÜDAHALESİ

Eski Şehir'in surları boyunca ilerleyen grup burada asılı İsrail bayraklarını indirdi. İsrail polisi, belirli noktalarda kalabalığı bölmek için cenazeye katılanlara müdahale etti, en az 3 kişiyi gözaltına aldı.

Bazıları silahlı İsrailli yerleşimci bir grup, ellerinde İsrail bayraklarıyla cenazenin geçtiği bölgeye geldi. İsrail polisi yerleşimci grubu, cenazeye katılanlardan ayırmak için kordon oluşturdu.

İsrail polisi, cenazenin ardından slogan atarak Eski Şehir içinde ilerleyen gruplara da müdahale etti.

Ebu Akile'nin naaşını, Doğu Kudüs'teki Saint Joseph Fransız Hastanesi'nden omuzlarında çıkarmaya çalışanlara, İsrail güçleri, kauçuk kaplı mermi, ses bombası ve coplarla müdahale etmişti. Müdahalede Ebu Akile'nin tabutu düşme tehlikesi yaşamıştı.

ABD, CENAZEYE SALDIRIDAN RAHATSIZLIĞINI BİLDİRDİ

İlerleyen saatlerde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail polisinin öldürülen Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile'nin cenaze törenine izinsiz şekilde girmesinden derin rahatsızlık duyduklarını açıkladı.

Blinken, açıklamasında, "İsrail polisinin Ebu Akile'nin cenaze törenine izinsiz girdiği görüntüleri görmekten derin rahatsızlık duyduk. Her bir aile sevdiklerini onurlu ve engelsiz şekilde gömebilmeyi hak ediyor. İsrailli ve Filistinli muhataplarımızla yakın temas halinde olmaya devam ediyoruz ve tarafları tansiyonu daha fazla artıracak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

BM: AKİLE'NİN ÖLDÜRÜLMESİ SAVAŞ SUÇU TEŞKİL EDEBİLİR

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM), İsrail askerlerinin görevi sırasında Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'yi başından vurarak öldürmesinin savaş suçu teşkil edebileceğini bildirdi.

BM insan hakları uzmanlarından yapılan ortak yazılı açıklamada, Ebu Akile'nin öldürülmesinin basın ve ifade özgürlüğüne saldırı olduğu belirtilerek, "Yetkili makamlar gazetecilere zarar vermekle değil, uluslararası insan hakları hukuku çerçevesinde gazetecileri korumakla görevlidir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Ebu Akile'nin öldürülmesi kınanırken, "Gazeteci olarak sadece görevini yapmakta olan Ebu Akile'nin öldürülmesi savaş suçu teşkil edebilir." değerlendirmesinde bulunuldu. Bu cinayetin aynı zamanda basın ve ifade özgürlüğüne bir saldırı olduğu altı çizilen açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında gazetecilerin güvenli şekilde görev yapabilmesinin önemine işaret edildi.

"Ebu Akile'nin öldürülmesine ilişkin acil, bağımsız, tarafsız, etkili, etraflı ve şeffaf bir soruşturma talebinde bulunuyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, İsrail ve Filistinli yetkililerin de bu soruşturma sürecinde iş birliği içinde olması gerektiği kaydedildi.

"BASIN" YELEĞİ ÜZERİNDEYKEN BAŞINDANA VURULMUŞTU

51 yaşındaki Şirin Ebu Akile, İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı'na çarşamba günü düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak başından yaralanan Ebu Akile yaşamını yitirmişti.

Ebu Akile'nin hayatını kaybettiği olayda yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de engelliler neler yaşıyor, "Engellilerin Tüketici Hakları Projesi" nedir? - Coşkun Gök | Sağlık Olsun

SONRAKİ HABER

Antalya'da gübre fabrikasındaki gaz sızıntısı sebebiyle 2 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...