02 Mayıs 2022 05:02

Erdoğan'dan Suudi Arabistanlı turist beklentisi: İnanıyorum ki gelişleri artacaktır

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazı sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı, Suudi Arabistan ziyareti ve Rusya-Ukrayna savaşı hakkında açıklamalarda bulundu.

Tayyip Erdoğan | Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bayram namazı sonrası yaptığı açıklamalarda Suudi Arabistan ziyaretine değindi, turist beklentisini de dile getirerek, "Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri çok farklı bir konuma gelecek. Bunu Muhammed bin Selman'la yaptığımız ikili görüşmelerde de ele aldık" dedi.

Erdoğan, bayram namazını Büyük Çamlıca Camisi'nde kıldıktan sonra, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BU HAFTA PUTİN'LE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna müzakerelerine ilişkin ilerleyen süreçte İstanbul'da yine bir görüşme olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumartesi günü benim danışmanım, Büyükelçi İbrahim Kalın Bey aynı şekilde Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Bey (Önal) birlikte Kiev'e gittiler. Kiev'de görüşmeleri yaptılar. Gerek Zelenskiy'le, gerekse muhataplarıyla yaptıkları görüşmede, oralardan bazı temennileri aldılar ve bu hafta içinde Sayın Putin'le biz bir görüşme büyük ihtimalle yapacağız. İbrahim Bey aynı şekilde Sayın Uşakov'la bir görüşme yapmak suretiyle o da bu süreci inşallah hızlandırarak, acaba buradaki örneğin Mariupol'deki tüm tahliyeleri filan nasıl hızlandırırız, nasıl bu işi belli bir çözüme kavuştururuz, bunun gayreti içinde olacağız."

Erdoğan Türkiye'ye rol biçmeyi sürdürerek, "Arzumuz odur ki İstanbul veya Ankara'da liderleri bir araya getirelim. Özellikle de Ukrayna'nın doğusuyla ilgili atılacak adımların çözüm noktası inanıyorum ki Türkiye olacaktır, İstanbul veya Ankara olacaktır" diye konuştu.

"SUUDİ KARDEŞLERİMİZİN GELİŞLERİ ARTACAKTIR"

Turist yönünden beklenti ile Ukrayna-Rusya krizi dolayısıyla Rusya'dan gelen turistlerle ilgili negatif bir durumun olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan, Putin'in bu konularda çok hassas olduğunu belirterek, "Elinden gelen desteği vereceğini de zaten söyledi" dedi.

Sözü Suudi Arabistan'a getiren Erdoğan, ziyareti ve turist beklentisi ile ilgili şunları söyledi:

"Ama bu arada da biliyorsunuz Körfez'le ilgili çok olumlu gelişmeler var. Son olarak Suudi Arabistan ziyaretimiz inşallah bu konuda önemli bir çıkış noktası olacak. Ben Suudi kardeşlerimizin de inanıyorum ki Türkiye'ye gelişleri çok daha artacaktır, hızlanacaktır. Tüm diğer alanlarda da Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileri çok farklı bir konuma gelecek. Bunu Muhammed Bin Selman ile yaptığımız ikili görüşmelerde de ele aldık. Bu konuda Suudi Arabistan'dan gelecek olan kardeşlerimizin, Türkiye'deki onların turizm anlayışı çok olumlu olduğu için de yaklaşım Türkiye'ye farklı yansıyacaktır. Bundan dolayı turizm mevsiminin Türkiye'de çok çok olumlu geçeceğine inanıyorum. Turizm Bakanımız da bu konudaki çalışmalarına yakın markajda devam edecek. "

Bayram namazında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de eşlik etti.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan geçtiğimiz hafta (28-29 Nisan) gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden bu yana ilişkilerin bozuk olduğu Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine dair dosya üç hafta önce Suudi Arabistan'a iade edilmiş, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın baş azmettiricisi olarak görüldüğü cinayete dair davanın iadesi "cinayet davası katiline iade edildi" olarak yorumlanmıştı. Erdoğan, iadeden sadece üç hafta sonra Kaşıkçı'yı öldürme veya yakalama operasyonunu onayladığı öne sürülen Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmüş oldu. Ziyaretle Suudi Arabistan'la bozuk olan ilişkileri yeniden geliştirmenin hedeflendiği, bunun önde gelen baş amacının ise zor durumdaki ekonomi için Arabistan'dan katkı beklentisi olduğu yorumları yapıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme BİK’in Cumhuriyet'e cezalarını iptal etti

SONRAKİ HABER

Biraya bir kez daha zam geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...