13 Nisan 2022 22:23

AYM'den linç edilen ve Atatürk büstü öptürülen İbrahim Çay lehine karar: Hak ihlali

AYM, Muğla’da ırkçı saldırıya uğrayan ve zorla Atatürk büstü öptürülen İbrahim Çay’ın bireysel başvurusunu karara bağladı. AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Muğla’da ırkçı saldırıya uğrayan ve zorla Atatürk büstü öptürüldükten sonra linç edilmek istenen İbrahim Çay’ın bireysel başvurusunu karara bağladı. AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmederek, Çay’a tazminat ödenmesine karar verdi.  

IRKÇI SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Muğla’nın Seydikemer ilçesine bağlı Kumluova Mahallesi’nde seracılıkla uğraşan İbrahim Çay, 8 Eylül 2015 tarihinde komşusu ve birlikte çalıştığı kişilerin de yer aldığı ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Elbiseleri parçalanan Çay, mahalle meydanındaki Atatürk heykeli zorla öptürülerek, iple asılmak istendi. Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra Çay, Eşen Jandarma Karakol Komutanlığı’nda görev yapan askerler tarafından ırkçı grubun elinden kurtarıldı.

SALDIRGANLARA SADECE PARA CEZASI VERİLMİŞTİ

Olayın ardından açılan davada Fethiye 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi, 15 Kasım 2018 tarihinde 7 sanık hakkında “konut dokunulmazlığı” suçundan beraat kararı verildi. Mahkeme, 7 sanık için “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ayrı ayrı 3 yıl 4 ay hapis cezası, “basit yaralama” suçundan ise 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Mahkeme, 11 ay 20 günlük hapis cezasını 350 gün adli para cezasına çevirdi. Mahkeme, 3 sanığa verilen cezaları “sabıka kayıtlarına bakılarak daha önce hiçbir suça bulaşmamış” gerekçesiyle erteledi. Mahkeme, diğer 4 kişi hakkında verilen 350 günlük adli para cezasını ise 7 bin TL olarak belirledi. Mahkeme, para cezasının 24 eşit taksit şeklinde tahsiline karar verdi. Hem sanıklar hem de Çay’ın avukatları, yerel mahkemenin verdiği kararı İzmir İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15’inci Ceza Dairesi, 25 Haziran’da yerel mahkemenin kararlarının “hukuka uygun” olduğunu ileri sürerek, başvuruları reddetti. Daire, 7 sanık hakkında beraat kararına karşı yapılan itirazı esastan reddetti. 

AYM HAK İHLALİ KARARI VERDİ, YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK

Bunun üzerine İbrahim Çay “Kişilerin eylemleriyle orantılı olarak cezalandırılmaması nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle 18 Nisan 2019 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM başvuruyu sonuca bağladı. Karar, 14 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanandı. AYM, “Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna” ve “Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine” hükmetti. AYM ayrıca yeniden yargılama yapılması için kararın bir örneğinin Fethiye 6. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine kara verdi. Ayrıca AYM kararına göre; İbrahim Çay’a 45.000 TL manevi tazminat ödenecek. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

YSK kararı Resmi Gazete'de: Kurada siyasi parti temsilcileri yer alabilecek

SONRAKİ HABER

Çocuklarını görmek için İzmir'e gelen kadın, eski eşinin evinde öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa